Nogomet

Mourinho priprema šampanjac na Emiratesu, Inter ne odustaje od europskog sna

Sportnet • petak, 24.04.2015.
Mourinho priprema šampanjac na Emiratesu, Inter ne odustaje od europskog sna
Foto: FaH

Veliki londonski derbi između Arsenala i Chelseaja definitivno će obilježiti ovaj vikend. Chelsea želi doći do tri boda i proslaviti novi naslov prvaka dok Arsenal pak želi unijeti malo zanimljivosti u završnicu sezone...

Još je sedam kola ostalo do kraja ovosezonske Serie A, a s obzirom da su prvak i klubovi koji ispadaju praktički poznati, najzanimljivija borba vodi se za europske pozicije. Tome se još uvijek nadaju milanski klubovi, a u slučaju da u subotu ne upišu pobjede, mogu već polako razmišljati o izazovima u idućoj sezoni.

Milan gostuje kod Udinesea koji je u još lošijoj formi, nije pobijedio u zadnjih šest prvenstvenih utakmica. "Nadamo se kako ćemo se protiv Udinesea vratiti pobjedama. Još je 21 bod u igri i nismo toliko daleko od Europe", optimističan je branič Rossonera Antonelli. Inter ima još teži zadatak, mora svladati Romu, no tješe se činjenicom da i Giallorossi igraju toplo-hladno.

U nedjelju je na rasporedu gradski derbi Torina i Juventusa, a domaći će učiniti sve kako njihovi ljuti rivali ne bi proslavili novi naslov u slučaju pobjede, te poraza Rome i Lazija. Veoma bitan bit će i okršaj Napolija i Sampdorije, susjeda na tablici. Ukoliko žele dohvatiti treće mjesto, Benitezovi igrači moraju razmišljati samo o tri boda protiv Mihajlovićevih.

Poslije sjajnog izdanja protiv Porta u Ligi prvaka i plasmana u polufinale, nogometaše Bayerna sada očekuje utakmica u domaćem prvenstvu gdje mogu osigurati novi naslov prvaka. Na Allianz Arenu dolazi berlinska Hertha i u slučaju pobjede Bavarci mogu početi slaviti, bez obzira na rezultat Wolfsburga dan kasnije jer Guardiolina momčad ionako ima ogromnu gol-razliku.

"Mi smo neporaženi u zadnjih sedam utakmica i sigurno ne dolazimo u München samo kako bismo im čestitali na novom naslovu", rekao je Dardai, Mađar na klupi Herthe. Derbi kola igraju Borussia (M) i Wolfsburg, četvrta i druga momčad na tablici, a domaći su u lovu na poziciju više koja vodi izravno u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Zanimljivo je i na drugom kraju ljestvice. Njemački velikan HSV nalazi se u teškoj situaciji i Olićeva ekipa će morati svladati Augsburg ako ne želi u niži rang. Lakićev Paderborn dočekuje Werder, a derbi začelja igraju Stuttgart i Freiburg. Još je samo pet kola do kraja i svaki "krivi korak" skupo se plaća.

U nedjelju se na Emiratesu igra veliki gradski derbi između zahuktalog Arsenala i vodeće momčadi prvenstva, Chelseaja. Mourinhova momčad ima velikih 10 bodova prednosti u odnosu na rivale iz sjevernog Londona i ovo je možda posljednja šansa da Arsenal pobjedom barem malo "zakuha" završnicu prvenstva. Topnici se nalaze u vrhunskoj formi, nedavno su izborili finale FA kupa te imaju devet uzastopnih pobjeda u svim natjecanjima (17 u posljednjih 19 utakmica), dok Bluesi također pobjeđuju u Premiershipu iako su zadnju pobjedu veću od jedan razlike upisali sredinom siječnja. Mourinho ima problema s napadačima budući da su pod upitnikom sva trojica - Diego Costa, Didier Drogba i Loic Remy.

U subotu će se odigrati i veliki derbi začelja između Burnleya i Kramarićevog Leicestera. Lisice se nalaze u fantastičnoj formi i s tri uzastopne pobjede pobjegli su sa zadnjeg mjesta kojeg su prepustili upravo Burnleyu. Tri boda u ovoj utakmici za obje momčadi bi značio veliki korak k ostanku u ligi.

Southampton i Tottenham igraju izravni dvoboj za mjesto koje vodi u Europu, a ovaj vikend težak posao imat će Manchester United koji gostuje kod Evertona koji se nalazi u jako dobroj formi i spasili su se od ispadanja. Manchester City, pak, dočekuje Aston Villu koja je prošli tjedan izbacila Liverpool iz FA kupa i u finalu će igrati protiv Arsenala.

Još jedno važno kolo u borbi za naslov prvaka Francuske je pred nama. Lyon i PSG nastavljaju mrtvu utrku za prvaka, a iz drugog plana vreba Monaco i nada se nekom kiksu kako bi se uključio u tu borbu.

U dolazećem kolu PSG i Lyon neće imati lagane susrete, Parižani na svom stadionu dočekuju momčad Lillea koja već neko vrijeme igra u vrlo dobroj formi. Ta dobra forma vratila je Lilleu nadu za ulazak u borbu za Europu, no trebat će mu dosta sreće s obzirom da zaostaje za europskim pozicijama. Parižani s druge strane ne smiju kiksati, imaju isti broj bodova kao Lyon i svaki izgubljeni bod mogao bi biti ključan u borbi za naslov prvaka.

S druge strane Lyon igra u gostima kod Reimsa koji je bio dosta visoko, ali serija poraza stavila ga je u neugodnu situaciju i bodovi su mu vrlo važni stoga nas sigurno očekuje vatren dvoboj između momčadi koja želi zadržati status prvoligaša i momčadi koja želi do naslova.

Monaco će za to vrijeme gostovati u Lensu kod fenjeraša i momčadi koja se praktički oprostila od Ligue 1 i uskoro će i matematički ostati bez šansi. Kolo otvaraju u Marseilleu domaći Olympique i Lorient u također važnom dvoboju za domaćina.

Onaj dio Madrida koji je obojan bojama Real Madrida ovog vikenda nadat će se iznenađenju u katalonskom derbiju. Sastaju se Espanyol i Barcelona, Espanyol koji igra dobar nogomet u posljednje vrijeme i lider Barcelona koja bježi Madriđanima dva boda. Luis Enrique skreće pozornost s današnjeg ždrijeba i susreta protiv Guardiolinog Bayerna i upozorava da je na redu ovaj važan dvoboj te da momčad mora biti koncentrirana isključivo na ovog protivnika.

Real Madrid igra dan kasnije i na teško gostovanje kod Celte doći će već znajući rasplet gradskog derbija u Barceloni. Što god da se tamo dogodilo, Madriđanima u Vigu neće biti lako jer ih očekuje vrlo neugodan domaćin koji je sposoban svakome "zapapriti". Carlo Ancelotti ima već poznatih problema s izostancima, a nakon teškog susreta protiv Atletica u Ligi prvaka, očekuje ga još jedan težak ispit.

Mandžukićev Atletico u Madridu dočekuje Elche, svakako olakšavajući dvoboj u odnosu na onaj s gradskim rivalom, ali ne i susret s bezazlenim protivnikom. Dvije uzastopne pobjede podignule su Elche i donekle ga udaljile od borbe za opstanak i Pašalićeva momčad sigurno će htjeti nastaviti tu pozitivnu seriju. Zanimljivo će biti i iza Atleticovih leđa, Sevilla na svom stadionu dočekuje Rayo Vallecano, a Valencia Granadu i obje momčadi traže isključivo pobjedu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!