Zimski sportovi

Video: Flamesi i Hawksi prolaze dalje, Islandersi izborili majstoricu

Željka Jurkas • nedjelja, 26.04.2015.
Video: Flamesi i Hawksi prolaze dalje, Islandersi izborili majstoricu

Uzbudljiva subota s četiri susreta prvoga kruga doigravanja NHL-a završila je put za dvije momčadi. Predatorsi i Canucksi opraštaju se od sezone, Islandersi su u matineji dana spriječili ispadanje i odluka o pobjedniku će doći u sedmoj utakmici serije, a Red Wingsi su uzeli prednost od 3:2...

New York Islanders – Washington Capitals 3:1 (3-3)

(1-0 Tavares, 1-1 PPG Carlson;; 2-1 Kuljomin, 3-1 EN Clutterbuck)

Capitalsi su došli u goste u Uniondale s mogućnošću završetka serije. No, Islandersi nisu željeti svoj put u ovogodišnjem doigravanju završiti porazom u Nassau Coliseumu, dvorani koju napuštaju nakon posljednjeg poraza ove sezone. Od samoga starta susretu nije falilo čvrste fizičke igre, velikih udaraca i prilika na obje strane.

Izrazito dinamična utakmica odlikovala se i izvanrednim vratarskim obranama na obje strane. Kapetan domaćina John Tavares prvi je pronašao mrežu, a rezultat je do jedinog izjednačenja doveo John Carlson na powerplayu 4.3 sekunde prije isteka prve trećine. Nakon druge bez golova kapetan je ponovo sve preuzeo na sebe te dovoljno dugo privukao pažnju Capsa da Nikolaj Kuljomin stigne postići pobjednički gol.

“Odličan je osjećaj pobijediti u ovoj dvorani. I ne želimo da ovo bude posljednji puta. Ovo mi je bio dom kroz cijelu NHL karijeru. Definitivno ima najbolju atmosferu. Više ne grade ovakve dvorane“, rekao je Matt Martin o potencijalno zadnjoj utakmici u Coliseumu. Capsi i Islandersi se susreću u ponedjeljak u prvoj sedmoj utakmici serije ovogodišnjeg doigravanja, a pobjednik se u drugom kolu susreće s Rangersima.

Tampa Bay Lightning – Detroit Red Wings 0:3 (2-3)

(0-1 PPG Sheahan; 0-2 Miller; 0-3 PPG Dacjuk, 0-4 EN DeKeyser)

Računajući cijelu regularnu sezonu i pet utakmica prvog kruga doigravanja Boltsi su se svega triput našli bez postignutog gola nakon isteka vremena. I sva tri puta na suparničkim vratima zid je napravio Petr Mrazek, a sinoć je s 28 obrana to po drugi puta napravio u doigravanju.

Wingsi su na ledu Amalie arene odlično neutralizirali udarne igre domaćina, a za ostatak se pobrinuo Mrazek. Dva powerplay gola gostiju označila su njegovu polovičnu uspješnost, dok je penalty kill tim uspješno obranio sva tri prilike domaćina. Riley Sheahan postigao je prvi gol, što će kasnije biti i pobjednički, na samom isteku prve trećine.

“Dobro smo igrali, a dobro smo odigrali i treću i četvrtu utakmicu s izuzetkom zadnjih pet minuta. Tako da nismo puno toga morali mijenjati. No, ovo je jako tijesna serija i niti jedna momčad ne daje puno. Sada samo moramo nastaviti igrati svoju igru i završiti“, rekao je kapetan Detroita Henrik Zetterberg.

Chicago Blackhawks – Nashville Predators 4:3 (4-2)

(0-1 Neal, 0-2 PPG Neal, 1-2 Sharp, 1-3 Cullen, 2-3 PPG Toews, 3-3 Kane;; 4-3 Keith)

Hawksi su propustili prvu meč loptu, no zato drugu na domaćem ledu United centra nisu tako olako predali. U urnebesnoj prvoj trećini vratili su se iz zaostatka, a četiri minute prije isteka vremena Duncan Keith zabio je pobjednički gol.

“Ako želiš išta postići na ovom nivou, najbolji igrači moraju biti najbolji. Oni to moraju željeti i pokazati. Upravo to je veliki dio razloga zašto je ova momčad toliko uspješna u zadnjih par godina“, komentirao je na kraju serije kapetan domaćina Jonathan Toews. I upravo su igrači na koje je aludirao kapetan bili oni koji su pronašli način i donijeli odlučujuću pobjedu. Patrick Sharp, Patrick Kane, Keith koji je uz pobjednički pogodak asistirao na dva u prvoj trećini te on sam čiji gol je odmah nakon primljenog trećeg pogotka vratio zaostatak na jedan gol.

Scott Darling započeo je susret, a nakon trećeg primljenog gola na 12 pokušaja zamijenio ga je Corey Crawford koji se suočio sa svega 13 udaraca. U redovima gostiju istaknuo se James Neal koji je postigao prva dva gola susreta.

“Ovo teško pada našim dečkima. Planirali smo doći ovdje i pobijediti, a kada stvari ne završe kako očekujete, teško je. Ali naši mladi igrači su dobro odigrali u nedostatku Fishera u većini serije i sada pred kraj bez Webera u obrani. Njih dvojica su važni igrači u našoj igri“, rekao je za kraju trener Predatorsa Peter Laviolette.

Calgary Flames – Vancouver Canucks 7:4 (4-2)

(0-1 McMillan, 0-2 Hansen, 0-3 PPG Vrbata, 1-3 Ferland; 2-3 Monahan, 3-3 Gaudreau, 3-4 Sbisa; 4-4 PPG Hudler, 5-4 Stajan, 6-4 EN Hudler, 7-4 EN Ferland)

Kvaliteta koja ih krasi cijele sezone, još jednom se pokazala presudnom. U susretu s čak 11 pogodaka u kojem su najveći dio vremena gosti iz Vancouvera vodili, Flamesi su još jednom preokrenuli utakmicu u zadnjoj trećini i nakon što su preuzeli vodstvo više nisu dopustili povratak gostiju.

“Ne znam što bih rekao. Pronašli smo način. U ovom trenutku sezone, samo se pobjeda računa. Nije lako eliminirati momčad kao što je Vancouver. No, izdržali smo i nastavili dalje“, rekao je nakon četvrte pobjede u šest susreta Matt Stajan, strijelac pobjedničkog petog gola domaćina.

Nedvojbeno, Vancouveru je pripala prva trećina s čak tri gola do desete minute igre. Jonas Hiller startao je na vratima, a nakon drugog primljenog pogotka u osmoj minuti zamijenjen je Karrijem Ramom. Ramo nije sjajno počeo svoj dio susreta, primivši pogodak tek nešto više od minute nakon što je stao na vrata, no kasnije je u važnim trenucima kada se prelamala utakmica zaustavio napade Canucksa. Luca Sbisa postigao je posljednji gol za goste na sredini susreta koji im je nakon prokockanih tri razlike vratio minimalno vodstvo, no u zadnjoj trećini su ostali prekratki. Jiri Hudler postigao je dva pogotka u tih 20 minuta, a Stajanov pobjednički, još je i Michael Ferland dao svoj drugi gol susreta.

“Morate im priznati trud. Cijele sezone su pronalazili način i ponovno su ga pronašli večeras. Ponosan sam na svoje dečke, sa 101 bodom ovo je bila dobra sezona. Naši navijači su bili sjajni, htjeli smo se vratiti na domaći led još jednom jer oni to zaslužuju, no utakmica nije otišla na našu stranu“, prokomentirao je trener Canucksa Willie Desjardins.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!