Nogomet

Kaliniću i Dnipru otvoren apetit u neplaniranom finalu, Sevilla po rekordni četvrti naslov

Borna Rupnik • srijeda, 27.05.2015.
Kaliniću i Dnipru otvoren apetit u neplaniranom finalu, Sevilla po rekordni četvrti naslov
Foto: EPA

Branitelj naslova Sevilla i ukrajinski Dnipro Nikole Kalinića odlučivat će o ovogodišnjem vlasniku pehara za pobjednika Europske lige.

Glavni grad Poljske dobio je priliku ugostiti jedno veliko europsko finale, susret Seville i Dnipra u finalu Europske lige - koje će zahvaljujući Nikoli Kaliniću ponovno imati i "hrvatski štih".

Prošle je sezone u završnoj utakmici nastupio Ivan Rakitić, koji je upravo kao kapetan Seville mogao prvi podići osvojeni trofej. U srijedu će njegovi bivši suigrači pokušati ponoviti isto protiv Kalinića i društva, dok se Rakitić priprema za skorašnje finale Lige prvaka s Barcelonom protiv Juventusa.

Sevilla je već tri puta osvajala Kup Uefe odnosno Europsku ligu, a protiv Dnipra nije igrala još nikada u svojoj povijesti. Osvoji li ga i četvrti put, nadmašit će Inter, Juventus i Liverpool. Pred Sevillom su u finalima padali Middlesbrough, Espanyol i Benfica.

Kalinić bi mogao zaigrati u udarnoj postavi Dnipra, a treneru Markeviču nedostajat će Mazuch i Zozulja. S druge strane, Sevilla na raspolaganju neće imati ozlijeđenog Pareju.

"Istina je da nismo planirali finale ove sezone, ali otvorio nam se apetit. Kada smo izbacili Olympiakos, počeli smo vjerovati da možemo najmanje do polufinala", rekao je Dniprov strateg Markevič, priznavši da je i sam "ljubitelj španjolskog nogometa".

Dnipro zbog situacije u Ukrajini kreće s golemim motivom, no mora paziti da mu se taj motiv ne bi pretvorio u dodatni pritisak.

"Kada bih rekao da moji igrači nisu zabrinuti, lagao bih. Naravno da su nervozni, ali važno je samo da prestanu biti nervozni kada izađu na teren. Sevilla će sigurno stvoriti prilike i zadati na glavobolju, ali naša je obrana dobra", kaže trener Ukrajinaca.

Andalužani ne očekuju lak posao u finalu, premda su svjesni svoje uloge favorita, a na ruku im ide i iskustvo iz prošlosezonskog obračuna za titulu.

"Bit će neizvjesno i odlučivat će nijanse, stoga moramo biti 100 posto koncentrirani. Dnipro je dobro organizirana momčad s čvrstom obranom i visokim presingom. Informacije smo prikupili i od Juandea Ramosa, ali kristalnu kuglu nemam. Vidjet ćemo što možemo učiniti, mnogi su bili favoriti protiv Dnipra pa nisu izdržali", izjavio je trener Seville Emery.

Obje su momčadi ovog vikenda ubilježile pobjede 3:2 u domaćim prvenstvima: Dnipro protiv drugoplasiranog Šahtara, a Sevilla na gostovanju kod Malage.

Varšavsko finale počinje u 20:45 sati, a sudit će Englez Atkinson. Pobjednik Europske lige imat će pravo nastupa u grupnoj fazi Ligi prvaka iduće sezone.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • johnny00827.05.2015. u 13:50
    u zadnje tri godine uzastopce nastupaju Hrvati u finalu lige prvaka ;)
    johnny008