Tenis

Lucie Šafarova u prvom, Serena Williams u 24. Grand Slam finalu u karijeri

Davor Kovačević • četvrtak, 04.06.2015.
Lucie Šafarova u prvom, Serena Williams u 24. Grand Slam finalu u karijeri
Foto: EPA

Po običaju, dame su prve krenule u svoje polufinalne bitke u Parizu, a kao pobjednice su izašle Lucie Šafarova i Serena Williams. Čehinja će igrati svoje prvo, a Amerikanka s deset uzastopnih gemova 24. Grand Slam finale u karijeri.

Još od 1981. godine i Hane Mandlikove Češka nije imala žensku predstavnicu u finalu Roland Garrosa. Lucie Šafarova nakon polufinala Wimbledona prošle godine u svom drugom napravila je korak dalje i u subotu će se u Parizu protiv Serene Williams boriti za najveću krunu svoje karijere.

“Snovi su mi se ostvarili. Još uvijek ne mogu vjerovati. Krenula sam malo usporenije u meč, ali pokušavala sam povećati razinu svoje igre i igrati agresivnije, što je bio jedini put do pobjede“, bile su prve riječi poslije pobjede nad nekadašnjom pariškom pobjednicom Anom Ivanović (2008.) presretne Čehinje, koja jedina od svih polufinalistica nije ispustila ni set na svom putu do najbolje četiri.

To usporenije odnosilo se na prvi set u kojem je Ivanović imala 5:2, dva gema ranije i dvije break lopte za dvostruki break što bi vrlo vjerojatno značilo i prvi gubitak seta ljevoruke Čehinje u Parizu. Šafarova je nanizala pet gemova za preokret, a u drugom setu, kada je nervoza na servisu za meč učinila svoje, iskoristila je treću meč loptu i od uzbuđenje završila leđima na terenu, naravno.

Dok će Šafarova u 29. godini igrati prvo Grand Slam finale, Serena Williams igrat će svoje 24. u lovu na Steffi Graff i okruglu 20 Grand Slam titulu, tek treću u Parizu. Još teža pomisao za Timeu Bacsinszky od tih svemirskih brojki bila je i ta da je mlađa sestra Williams posljednje polufinale izgubila još prije šest godina na US Openu (Clijsters).

Švicarka koja je već samim plasmanom među posljednje četiri napravila senzaciju i, jasno, najbolji rezultat svoje karijere u usponu izgubila je najmanje gemova u prijašnjih pet mečeva u Parizu (33). Kada se zna da je Serena u tih pet mečeva čak tri puta gubila prvi set, onda je šansa za Bacsinszky definitivno postojala.

Postala je još veća nakon 43 minute igre. Nova članica Topa 15 uzela je prvi set, a Williams je po ukupno 33. put u karijeri na Grand Slamovima i čak četvrti u Parizu morala okretati meč. I okrenula ga je, još jednom s breakom zaostatka u drugom setu (2:3), a da pritom nije ni jednom karakteristično zaurlikala. To je bio znak da nešto i nije u redu sa Serenom, što se moglo vidjeti i u svakoj kretnji, između poena, nakon winnera... Nešto je smetalo Serenu, ali ne dovoljno da skrene s posljednje krivine prije sprinta, kako je sama prokomentirala polufinale. S deset uzastopnih gemova okrenula je meč, samo kako ona to zna i radi. Bacsinszky je otišla u suzama, ali i s neizostavnim osmjehom koji ju prati kroz svaki meč. Pobjedu ili poraz.

“Ne znam kako sam to napravila, ali samo sam razmišljala kako ne želim izgubiti bez borbe“, rekla je najbolja svjetska igračica koja će u subotu biti u prilici napraviti nešto što je posljednje uspjelo Moniki Seleš još prije 23 godine. Povezati naslove na US Openu, Australian Openu i French Openu. I još srušiti vlastiti rekord kao najstarija pobjednica u Parizu.

Roland Garros, dame, polufinale:
Serena Williams (SAD) – Timea Bacsinszky (Švicarska) 4:6, 6:3, 6:0
Lucie Šafarova (Češka) – Ana Ivanović (Srbija) 7:5, 7:5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!