Tenis

Senzacionalni Švicarac ukrao Đokoviću pariške snove: Stanislas Wawrinka osvojio Roland Garros!

Davor Kovačević • nedjelja, 07.06.2015.
Senzacionalni Švicarac ukrao Đokoviću pariške snove: Stanislas Wawrinka osvojio Roland Garros!
Foto: EPA

U finalu dostojnom finala veliko iznenađenje kreirao je Stanislas Wawrinka i u četiri seta pobijedio prvog igrača svijeta Novaka Đokovića sa 4:6, 6:4, 6:3, 6:4. Dovoljno za drugu Grand Slam titulu u karijeri.

Gustavo Kuerten vjerojatno je dane provodio smišljajući koju čestitku uputiti Novaku Đokoviću za ulazak u Klub osam, a onda... Onda se ukazao Stanislas Wawrinka i šokirao teniski svijet. Senzacionalni Švicarac, jer to što je izveo nakon svega viđenog ove godine svakako je senzacija, u velikom finalu Roland Garrosu, koje je bilo i igrom dostojno tog događaja, oduzeo je programiranu titulu Novaku Đokoviću koja je trebala biti posljednji dio njegove Grand Slam slagalice. Guga Kuerten Trofej mušketira po prvi je put predao, još jednom treba naglasiti, senzacionalnom Stanislasu Wawrinku. Nije slavio s rukama u zraku ili bacivši se na pod, kao ni na Australian Openu prošle godine. Tek je reket odletio u zrak, a on miran i hladan. A u njemu sigurno bujica emocija. Ako je netko vjerovao da je Melbourne bio slučaj, u Parizu je stigao demantij.

Svi su vjerojatno nakon četvrtfinala i meča stoljeća, koji to i nije bio, vidjeli prvog svjetskog tenisača na pariškom tronu, pa i on sam sebe. Svrgnuo je Kralja zemlje, a sam se trebao uspeti na tron i pridružiti se Donaldu Bridgeu, Fredu Perryju, Rodu Laveru, Royu Emersonu, Andreu Agassiju, Rafaelu Nadalu i Rogeru Federeru. Zapeo je na posljednjoj prepreci, na kojoj je većina teniskog svijeta najmanje očekivala. Klub sedam ostat će barem još sljedećih 12 mjeseci bez novog člana. Čak su i suze krenule na kraju meča. One Đokovićeve.

Onima koji su vjerovali u to, Stanislas Wawrinka ostao je jedina nada. Mala koja je postala još manja nakon jednog školskog sata. Đoković je uzeo prvi set koji se mogao i drugačije rasplesti da francuski sudac imenom i prezimenom Damien Dumusois nije očito podlegao događaju i auditoriju. Kod 5:4 i 30:15 na Đokovićevu servisu Wawrinka je potegao backhand paralelu, linijski se sudac nije oglasio, Đoković je zaokružio trag koji je glavni sudac potvrdio kao aut. Tehnologija je kazala da je lopta dirala liniju, ali na zemlji ona i dalje nema glavnu riječ. Sljedeća tri poena dobio je Wawrinka, ali i zbog tog poena ostao bez breaka povratka. Možda će i ta situacija konačno dati sve ovlasti tehnologiji i na zemljanim turnirima.

Netko vrijedan iskopao je podatak da srpski tenisač poslije osvojenog prvog seta u karijeri ima 95,6 % pobjeda, najviše u Open eri. U tih 4,4 % stajao je upravo Wawrinka koji je takav peokret napravio u Melborneu prošle godine kada je prvi put otišao do kraja na Grand Slamu. Nakon što je spasio novu break loptu u prvom gemu drugog seta, Švicarac je postao Švicarac kojeg je svijet upamtio tog prošlogodišnjeg australskog ljeta. Forehandi, posebice backhandi su mamili su uzdahe pariške publike, kao da u ruci ima Grički top te je zid koji je Đoković sagradio u prvom setu počeo postepeno pucati.

Švicarski reket broj dva poslije silne navale uspio je slomiti Đokovićev servis u desetom gemu i poravnati rezultat. Pet gemova u nizu dolazio je do break lopti na returnu, a u isto vrijeme svoj zadržavao i više nego uvjerljivo. Da se sprema nešto veliko, potvrda je stigla u šestom gemu trećeg seta. Gem i potezi koji će se još dugo prepričavati i koji su Wawrinku odveli u dobitnu poziciju. Winner jedan, drugi, treći, jedan ljepši od drugog prilikom i Švicarac je konačno oplodio daleko bolju igru. Đoković je mogao samo slijegati ramenima, a cijenu je platio i reket.

Pitanje svih pitanja bilo je ono za nastavak meča. Od čega je napravljen Đoković pred kojim je bio put preokreta, a od čega Wawrinka koji je morao uzeti jedan od sljedeća dva seta i ne raspasti se pod pritiskom. Srbin je četvrti set otvorio s 3:0, a novi trenutak inspiracije i Švicarčeve genijalnosti brzo je poništio Srbinov pole-position. Da su i jedan i drugi sačinjeni od tvrdog materijala, ali nešto tvrđeg Wawrinka, odgovorila su sljedeća dva gema. Đoković je na mreži s nevjerojatnim volejima spasio dvije vezane break lopte za četvrti izgubljeni gem u nizu i kada je to spasio, Wawrinka je odgovorio u sljedećem u kojem je spasio 0:40. Vrijedno naslova. I to na ulasku u četvrti sat igre.

Paljba pod kojom se Đoković našao bila je sve jača i jača. Krucijalan obrat Wawrinka je napravio u kod 4:4 i preostalo je „samo“ odservirati za naslov. Učinio je to pokidavši posljednju Đokovićevu kartu za povratak u igru i zaključio onako kako je i krenuo, backhand winnerom po paraleli. Možda nije imao najljepšu outfit, ali igrao je najljepši tenis onda kada je najviše trebalo.

Roland Garros, finale, muškarci:
Stanislas Wawrinka (Švicarska) – Novak Đoković (Srbija) 4:6, 6:4, 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.06.2015. u 11:23
    Primetio sam da ljudi stalno nesto gundjaju prave se teniski strucnjaci itd. pocev od stranih medija, pa ovih na Balkanu. Covek je osvojio ove sezone 5 turnira, jedan grand slam I 4 master turnira sto je prakticki 80% Djokovic je prakticki imao tri finala, pocev od Nadala, Marija pa sad Vavrinke... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vjesu08.06.2015. u 09:27
    Govoriti o tome da je Đoković bio izmoren ili psihički istrošen je po meni potpuno promašeno. Đoković je odigrao vrlo dobar meč ali je naletio na Wawrinku koji je igrao čudesno. I to nije ništa čudno...on je jedini igrač koji je na istom grands slamu tukao Đokovića i Nadala (AO 2014) i Federera -... [više na forumu]
    vjesu
  • Totalna_Pasiva08.06.2015. u 00:04
    Jednostavno Wawrinka je odigrao čudesno, mislim da ga ovakvog nitko ne bi zaustavio. Đoković je bio možda fizički istrošeniji al psihički je bio totalno u kurcu, prevelik je bio pritisak. Upravo je to bila prednost Wawrinke jer od njega nitko nije ništa očekivao, a kao posljedica toga mogao je... [više na forumu]
    Totalna_Pasiva
  • Ronaldo907.06.2015. u 22:57
    upravo to, nema kod njega riktanja na neki udarac kad se otvori prilika on udara bilo forhendom bilo bekendom svejedno mu je, bio obican poen bila brejk lopta on udara i to se isplatilo, svaka mu cast, i po meni to uopce nije tak velika senzacija šta je pobjedio, svatko ko ga je gledao zna da moze... [više na forumu]
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik07.06.2015. u 22:23
    baca bombe po terenu. kad ga ide, svatko ga se boji, kad ga ne ide svakog se moze bojat. al pokazao je da ima muda i da je igrac za velike turnire. djoko ce osvojit to kad tad
    Obrisan korisnik