Košarka

Navarro spasio stvar: Barcelona u triler-završnici izborila finale s Real Madridom

Davor Kovačević • nedjelja, 14.06.2015.
Navarro spasio stvar: Barcelona u triler-završnici izborila finale s Real Madridom
Foto: EPA

Četvrti put zaredom o španjolskom košarkaškom prvaku odlučivat će El Clasico. Barcelona je u odlučujućoj utakmicu svladala Unicaju sa 77:74, a stvar je u posljednjim trenucima spasio Juan Carlos Navarro.

Kada neće nitko vrući krumpir u ruke, dajte ga Juanu Carlosu Navarru. Tu je akciju pola minute prije kraja kod 72:72 u majstorici Barcelone i Unicaje nacrtao trener Katalonaca Xavi Pascual. Veliki Španjolac ostao je sam na trici i stavio je za +3 iako je u posljednje dvije utakmice, uključujući i ovu, bio na vezanih 0/14 izvan 6,75 metara. La Bomba je postao junak Barcelone premda je to zasluga cijele momčadi Barcelone čiji je šut sezone za finale s Real Madridom jednostavno morao otići u ruke klupske legende.

Nakon prve dvije utakmice u kojima je Unicaja ostala na -51, sama senzacija po sebi bila je što je uopće izborila povratak na mjesto nesreće. I još je jednom bila blizu, prvo poluvrijeme djelovala je kao momčad zrela za veliki preokret jer je na domaćinima bila vidljiva šteta što su im košarkaši iz Malage nanijeli u četvrtoj utakmici.

Da ta šteta vrlo rano ne postane ozbiljna po Barcelonu, pobrinuo se Mario Hezonja koji je u svojim trenucima trominutnog pozitivnog ludila pogodio dvije trice i još jedno polaganje preko cijelog terena za egal nakon što je Unicaja imala 26:19.

Kao i prije dva dana, Barcelona ponovno nije mogla računati na šut, nije to bilo na razini španjolskog prvaka, no dobila je onu skakačku bitku i tu prikrivala manjkavosti s vanjskih pozicija. Čak 19 napadačkih skokova, ili 12 više od protivnika, bio je i najveći razlog što je Barca i s 38% šuta dobila utakmicu naspram deset više u postocima Unicaje.

A mogli su domaćini i prije posljednjih sekundi prelomiti utakmicu jer je nešto više od pet minuta prije kraja imala najvećih 68:61, tri minute kasnije i 72:66, a nakon što je Doellman promašio zicer kod 72:70, Vasquez je, čija je ozljeda gležnja na početku utakmice izgledala i kao njegov oproštaj od utakmice, lagano zakucao za izjednačenje. Navarro je već opisanim scenarijem donio Barceloni +3, a kada je Suarez ishitrenim pokušajem za tricu propustio poravnati rezultat 12 sekundi prije kraja, domaćinima je preostalo pobjedu potvrditi sa slobodnih bacanja. Doellmanu je zadrhtala ruka na jednom, pa je Granger, ponajbolji igrač Unicaje kojeg je Plaza potpuno zaboravio na klupi, dobio priliku s centra pogoditi za produžetak, ali to bi bilo previše.

Posljednjih dana u medije je izašla informacija da se Barcelona premišlja treba li produžiti ugovor s Deshaunom Thomasom, a s 14 poena taj je vrijedni Amerikanac vjerojatno zaslužio dres Barcelone i za sljedeću sezonu. Tomić je dodao 11 poena, Navarro i Satoransky po 11, a Hezonja osam poena. Kod gostiju Granger, Vasquez i Toolson su zabili po deset.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!