Vodeni sportovi

Trijumf KDP Splita na plivačkom maratonu u Kostreni

Sportnet • nedjelja, 14.06.2015.
Trijumf KDP Splita na plivačkom maratonu u Kostreni

Nedjeljnim utrkama na 1000 i 5000 metara održanima u Kostreni otvorena je sezona daljinskog plivanja u Hrvatskoj. Na utrkama je nastupilo ukupno 115 plivačica i plivača iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Glavna utrka je bila na 5000 metara i u njoj je nastupilo 76 natjecateljica i natjecatelja. Najviše uspjeha u današnjim utrkama imali su članovi Kluba daljinskog plivanja Split koji su ostvarili tri od četiri moguće pobjede.

Obje utrke počele su istodobno, s tim da je pred natjecateljima koji su se odlučili za kraću dionicu bio jedan krug plivanja, dok su oni koji su nastupili u glavnoj utrci pred sobom imali pet krugova. S obzirom na činjenicu da su svi krenuli u isto vrijeme prvih dvjestotinjak metara u moru je vladala velika gužva. Srećom uvjeti za utrku su bili odlični tako da je sve prošlo u najboljem redu.

U cilj kraće, one na 1000 metara, prva je u cilj ušla mlada 14-godišnja Nina Matošić iz KDP „Split“ s vremenom 14 minuta i 14 sekunda. Najbrži muškarac u ovoj utrci bio je član domaćina utrke KDP „Primorje“ iz Rijeke Marko Trlin Marković koji je u cilj ušao sa 25 sekundi zaostatka za Ninom, a odmah sekundu iza njega ciljem je prošao i 13-godišnji Luka Ružić iz Plivačkog kluba „Nevera“, dok je treće mjesto u muškoj konkurenciji osvojio Vanja Mihaljčić. U ženskoj konkurenciji do drugog mjesta je stigla Francesca Ghersi, dok je treća bila Gioia Gruber iz Triatlon kluba „Rival“.

U glavnoj utrci su se već na samom početku odvojila najbolja četvorka koja se sastojala od jedne djevojke i tri muškarca. Na samo čelo izbio je Duje Milan iz KDP Split ispred svog klupskog kolege Ivana Šitića i Matije Luke Rafaja člana KDP Triton iz Siska, dok je Karla Šitić plivala odmah iza njih. Iza njih se nalazila skupina od desetaka plivača i plivačica koji su, kako je utrka odmicala, polagano gubili kontakt s vodećom četvorkom.

U posljednjem krugu Ivan Šitić je podigao tempo i na taj način stigao do zaslužene pobjede. Iza leđa pobjednika se, do posljednjeg centimetra utrke, odvijala borba za drugo mjesto između Matije Luke Rafaja i Duje Milana. Na kraju je drugo mjesto pripalo Rafaju, a treće Duji Milanu. Pobjedu u ženskoj utrci odnijela je Karla Šitić, koja je za svojim bratom zaostala 22 sekunde. Sa malo više od pet minuta zaostatka za Karlom do drugog mjesta kod djevojaka došla je Nika Perčić iz KDP Primorje koja je bila dvije sekunde brža od još jedne članice KDP Split Antonije Buličić.

Sezona daljinskog plivanja nastavlja se sljedeće nedjelje utrkama u Rijeci, a već 28. ovog mjeseca u Zadru se održava Prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju na 5000 metara.

Rezultati 6. Kostrenskog plivačkog maratona:

5000 metara žene:
1. Karla Šitić KDP Split 58.54 min
2. Nika Perčić KDP Primorje +5.04 min
3. Antonija Buličić KDP Split +5.06 min
4. Lucija Aralica KDP Donat +6.41 min
5. Dina Levačić KDP Split +6.42 min

5000 metara muškarci:
1. Ivan Šitić KDP Split 58.32 min
2. Matija Luka Rafaj KDP Triton + 3 sekunde
3. Duje Milan KDP Split + 4 sekunde
4. Marin Milan KDP Split + 5.56 min
5. Aljoša Pribac PK Biser Piran +6.59 min

1000 metara žene:
1. Nina Matošić KDP Split 14.14 min
2. Francesca Ghersi +1.59 min
3. Gioia Gruber TK Rival +2.03 min
4. Chiara Gruber TK Rival +2.05 min
5. Anja Girotto KDP Primorje +4.49 min

1000 metara muškarci:
1. Marko Trlin Marković KDP Primorje 14.39 min
2. Luka Ružić PK Nevera + 1 sekundu
3. Vanja Mihaljčić + 6 sekundi
4. Guliano Zamarin +1.48 min
5. Maurizio Bradaschia +2.24 min

Krešimir Bošković

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!