Vodeni sportovi

Težak udarac Barakudama: Ratko Rudić s Brazilom posramio Hrvate

Davor Kovačević • utorak, 23.06.2015.
Težak udarac Barakudama: Ratko Rudić s Brazilom posramio Hrvate
Foto: FaH

Iako treneri vole reći da je najteže igrati za unaprijed upisane bodove, ono što su hrvatski vaterpolisti odgrali na otvaranju završnice Svjetske lige ne može se nazvati igrom. Ratko Rudić sa svojim je Brazilom postidio Hrvatsku.

Ako u sportu postoje čuda, onda je jedno takvo u svojoj magičnoj radionici iskovao Ratko Rudić. Legendarni brk, najtrofejniji vaterpolski stručnjak s Brazilom je ne pobijedio, nego postidio reprezentaciju koju je prije tri godine doveo do olimpijskog zlata, Hrvatsku. S reprezentacijom i igračima koje je još u ožujku dovodio na vaterpolske sate u Hrvatsku, a tri mjeseca kasnije s tim je istim igračima debelo srozao ugled hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Kako, zašto i na još mnogobrojna pitanja odgovor će morati dati čovjek koji je upravo od Rudića preuzeo Barakude, Ivica Tucak. Ono što su njegovi igrači odigrali na otvaranju zavšnice najboljih osam ekipa Svjetske lige bilo je u najmanju ruku sramotno. I da je prekoputa stajala slabija reprezentacija od Brazila, rezultat bi vrlo vjerojatno bio identičan.

Bezvoljno, anemično i i svi slični epiteti najbolje će opisati kako su Barakude izgledale u Bergamu. Brazilci su zabijali odakle su htjeli i kako su htjeli, kao da su oni ti koji imaju lakši trening, a ne olimpijski prvaci. S dva gola u 90 sekundi utakmice odaslali su upozorenje koje Hrvati nisu znali ili nisu htjeli prihvatiti. Prema viđenom, odgovor je ovo drugo. Ne, nisu Hrvati uopće podcijenili Brazilce koje su pobijeđivali svih sedam puta u međusobnoj povjesti, a prije tri godine, primjerice, s 20:3. Problem je vjerojatno i puno dublji od same motivacije.

Do poluvremena su Rudićevi igrači Tuckovim utrpali devet golova, samo šest u drugih osam minuta, a pritom je omjer u isključenjima bio 8-1 u korist Hrvatske. Voda se pjenila samo tamo gdje su prolazili Brazilci, pa ni najmanje nije bilo čudno što su od 7:5 do kraja treće četvrtine poveli s 15:6.

Bio je to šamar Barakudama od igrača iz brazilske lige pojačanima s Felipeom Perroneom i Hrvatom Josipom Vrlićem koji je za tu prigodu počastio svoje nesuđene suigrače s tri gola. Sada Hrvatska može biti sretna što je sustav natjecanja takav da nitko ne ispada, pa četvrtfinale nije upitno. No tko god se tamo nađe ovakvi Hrvati bit će im najpoželjniji izbor. A već sutra čekaju Mađari.

Svjetska liga, skupina A:
Brazil – Hrvatska 17:10 (3:3, 6:2, 6:1, 2:4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10824.06.2015. u 15:26
    @ Potapenko po tvojoj teoriji Rusi bi trebali biti svjetski prvaci u mnogim sportovima, a Kina i Kanađani njima u leđa. To ne samo u vaterpolu, nego i u drugim sportovima ne drži vodu. A u vezi stranaca: za Brazil igra Slobodan Soro, kako znam (a mi na Balkanu smo se ga nagledali, zar ne?) on nije... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik24.06.2015. u 13:02
    Nisam siguran,ali mislim da imaju par stranaca, a Rudić nije najuspješniji trener svih vremena nego je drugi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.06.2015. u 12:01
    Brazil ima jednog igrača koji nije Brazilac, našeg Vrlića
    Obrisan korisnik
  • Potapenko_0924.06.2015. u 11:55
    Brazil je puno veća država od Hrvatske tako da ovaj rezultat i nije tolika sramota.
    Potapenko_09
  • Jugoslavija24.06.2015. u 11:53
    u vaterpolu jest, a da li je baš u svim sportovima najtrofejniji nisam baš siguran... možda i je?
    Jugoslavija