Zimski sportovi

McDavid očekivano izabran prvi, Bruinsi najaktivniji

Željka Jurkas • subota, 27.06.2015.
McDavid očekivano izabran prvi, Bruinsi najaktivniji

Jedan od najdubljih Draftova u NHL-u unazad nekoliko godina započeo je sinoć u BB&T centru u Sunriseu, Floridi. Prethodilo mu je nekoliko velikih tradeova, a prva dvojica odabranih očekivano su bili McDavid i Eichel...

S velikim nestrpljenjem bio je očekivan ovogodišnji Draft, a buka oko dva izvanserijska igrača za koje je predviđeno da će otići prvi i drugi – Connora McDavida i Jacka Eichela, samo se pojačavala kako se datum prvoga kruga približavao. Pojavljivale su se i svakakve špekulacije, jer svi vole raspravljati „što ako“, a na dan i tijekom Drafta svjedočili smo velikim potezima te nekima koji su sve ostavili s puno upitnika iznad glave.

Nakon što je objavljeno da su Boston Bruinsi (na čelu s novim GM-om Donom Sweeneyjem) produžili vjernost Adamu McQuaidu na četiri godine uz prosječnu plaću od $2,75 M, a dan ranije su Carla Soderberga poslali u Colorado za kasni izbor na Draftu iduće godine; Bruinsi su dali izvanrednog mladog braniča Dougija Hamiltona Flamesima za 15. izbor ovogodišnjeg Drafta te dva izbora u drugom krugu – 45. i 52. Na prvi pogled trade u duhu prva dva kojima je cilj stati pod salary cap koji će iduće sezone biti $71.4 M, uz strah da će Hamiltonu netko ponuditi offer sheet koji Bruinsi neće moći izjednačiti. Ništa od toga doduše ne pomaže činjenici da su dobili puno premalo zauzvrat, a postaje još gore idućim potezima.

NHL Awards

U Las Vegasu je u srijedu održana tradicionalna dodjela nagrada najistaknutijim pojedincima lige u protekloj sezoni. Vratar Montreal Canadiensa Carey Price dominirao je dodjelom pokupivši sve četiri nagrade za koje je nominiran – Hart, Vezina, Lindsay i Jennings trofej. Erik Karlsson osvojio je Norrisa, Patrice Bergeron Selkea, Lady Byng zaslužio je Jiri Hudler, najboljim rookijem proglašen je Aaron Ekblad, Jonathan Toews dobio je Messier Leadership nagradu, a vratar Wilda Devan Dubnyk Masterton trofej. Aleksandr Ovečkin pokupio je Rocket Richard trofej, a Jamie Benn Art Ross. Još jedan kapetan nagrađen je King Clancy trofejom - Henrik Zetterberg, a Brent Burns s NHL Foundation Player nagradom. Najbolji GM u protekloj sezoni bio je Steve Yzerman, a najbolji trener Bob Hartley.

Par sati kasnije Sweeney šalje Milana Lučića u Los Angeles uz zadržavanje polovine njegove plaće, a zauzvrat dobiva Martina Jonesa, mladog Colina Millera i 13. izbor ove godine. Time su Bruinsi imali tri picka u nizu (13-15), a odabrali su igrače koji prema rangiranju ISS Hockey nisu bili unutar prvih 20. Jasno je bilo da Boston kreće u pomlađivanje i da mora smanjiti platnu listu, no potezi koji su kulminirali na samom Draftu dovode momčad kratkoročno u velike probleme, a dugoročno će se pokazati dobrima samo ako barem dvojica od trojice odabranih igrača premaše sva očekivanja i razviju se u prave zvijezde koje će postati oslonac novih Bruinsa.

Druga momčad izrazito aktivna oko samog Drafta bili su Buffalo Sabresi. Nakon što su cijele sezone izrazito jasno stremili prema prvom izboru uz podijeljena mišljenja javnosti te ga na kraju izgubili u lutriji, Sabresi su neposredno prije Drafta u Ottawu poslali svoj 21. izbor, a dobili vratara Robina Lehnera i Davida Legwanda te na samom početku Drafta od Avalanchea uzeli Ryana O'Reillyja i Jamija McGinna za Nikitu Zadorova, Mikhaila Grigorenka, J.T. Comphera i 31. izbor ove godine.

Uz već postojeće figure, i Eichela kojeg su odabrali drugim izborom na Draftu, Buffalo postaje ozbiljna NHL momčad koja će kroz koju godinu biti ozbiljan kandidat za dugi ostanak u doigravanju.

Uz Sabrese i Flamese veliki pobjednici Draft Daya su naravno Oilersi, a uz njih New York Islandersi i Arizona Coyotesi. Islandersi su ušli u prvi krug bez picka, a do kraja dana su dvaput birali. U Edmonton su poslali Griffina Reinharta za 16. i 33. izbor, a nakon toga su s GM-om Tampe Stevom Yzermanom dogovorili zamjenu 33. i 72. izbora za 28.

U zamjenu samo pickova ušao je i Toronto nakon što su kao četvrtog uzeli Mitchella Marnera, i to s Flyersima (dali su 24. za 29. i 61.) i Columbusom koji je birao 29., a dao svoj 34. i 68. izbor.

Oilersi, na tragu ozbiljne obnove koja je napokon počela tamo gdje je morala od početka – sa stručnim vodstvom, birali su prvi i svi koji su držali dah hoće li Edmonton sve šokirati i uzeti Eichela prvog, odahnuli su kada je Peter Chiarelli (novi GM Oilersa i bivši Bruinsa) izgovorio ime McDavida. “On je poseban talent i poseban mladić. Pričali smo o izboru, no na kraju odluka nije bila teška“, rekao je Chiarelli. Time se McDavid pridružuje dugom nizu prvih izbora Drafta koje su birali Oilersi, od kojih su dva centri - Tayloru Hallu, Ryanu Nugent-Hopkinsu, i Nailu Jakupovu.

Arizona Coyotesi zadržali su svoj treći izbor, iako je dugo bio najrealniji u igri za potencijalne zamjene, i odabrali Dylana Stromea, dok su kao 30. izbor ove godine uzeli Nicholasa Merkleyja za kojeg se pretpostavljalo da će puno ranije otići.

Ray Shero, novi GM Devilsa, bio je aktivan i nakon odabira prvog Europljana Drafta, Čeha Pavela Zacha šestim izborom, dao je izbor u drugom krugu (41.) i izbor u trećem krugu 2016. Ducksima za Kylea Palmierija.

Washington Capitalsi su draftali jedinog vratara prvog kruga – Rusa Ilju Samsonova.

Dvanaest Kanađana, sedam Amerikanaca, četiri Rusa, tri Šveđana, dva Čeha te po jedan Finac i Švicarac odnosno 21 napadač, 8 braniča i 1 vratar odabrani su u prvom krugu Drafta 2015. koji se nastavlja danas od 10 sati ujutro po lokalnom vremenu u domaćoj areni Floride Panthersa.

Potpuni popis igrača i klubova možete naći na službenim stranicama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!