Zimski sportovi

Song prvi izabrani Kinez, vratari obilježili drugi dan NHL drafta

Željka Jurkas • ponedjeljak, 29.06.2015.
Song prvi izabrani Kinez, vratari obilježili drugi dan NHL drafta

NHL Draft nastavio se u subotu u Floridi. Wingsi su prekinuli dvadesetdvogodišnju tradiciju, Islandersi su odabrali igrača rođenog u Kini, izabrano je ukupno 17 Rusa, najviše od 2004. kada su u Ligu ušli Ovečkin i Malkin, no sve skupa su zasjenila velika micanja vratara...

Jutro nakon zanimljivog prvog kruga NHL Drafta u BB&T centru u Floridi započelo je radno s tradeovima i odabirima u preostalih šest. Sharksi su se progurali na 31. mjesto u direktnoj zamjeni pickova s Avsima (koji su dobili 39., izbor u drugom krugu iduće godine i šestom 2017.) i odabrali braniča Jeremyja Roya. Sam Draft započeo je prvom od brojih obavijesti vezanih za vratare. Vancouver Canucksi poslali su Eddija Lacka u Carolinu za izbor u trećem i sedmom krugu (i ponovno ga približili Luongu), a iz Hurricanesa put Anaheima otišao je Anton Khudobin u direktnoj zamjeni za braniča Jamesa Wisniewskog.

Sharksi su prava za pregovaranje s Anttijem Niemijem prodali Starsima (kojima je na gorućem vratarskom pitanju Niemi četvrti Finac – uz Lehtonena kao prvog i Jussija Rynnasa koji je u KHL-u, u šestom krugu su odabrali Markusa Ruusua) za izbor u sedmom krugu i nešto kasnije taj izbor proslijedili Nucksima i uzeli braniča Patricka McNallyja. Iako su odabrali dva vratara u kasnijim krugovima, neposredno pitanje vratara u San Joseu i dalje nije riješeno.

New York Rangersi bili su izrazito aktivni drugog dana nakon što u prvom nisu imali izbor. Nije bila tajna da čekaju najbolju ponudu za Cama Talbota koji je pokazao da se može nositi s igrom nakon ozljede Henrika Lundqvista. Na kraju su Oilersi potencijalno riješili problem prvog vratara davši Ragsima svoj izbor u drugom i trećem krugu ove godine, a izbor u sedmom krugu su dva kluba samo zamijenila. Riješivši se Talbota, New York je riješio Hawkse dijela problema salary capa uzevši Anttija Raantu i poslavši im Ryana Haggertyja.

Tu nije bio kraj aktivnosti Glena Sathera. U Anaheim je uz izbor u drugom i šestom krugu poslao Carla Hagelina, a zauzvrat dobio Emersona Etema i 41. izbor na Draftu kojeg su pretvorili u Ryana Groppa. S Capitalsima je razmijenio pickove koji su kao 57. uzeli velikog braniča Jonasa Siegenthalera.

Oilersi nisu stali na dodatku vratara, već su od Senatorsa uzeli braniča Erica Grybu za Travisa Ewanyka i izbor u četvrtom krugu. A Leafsima su poslali Martina Marincina za Brada Rossa i izbor u četvrtom krugu.

Flamesi su uz svoj izbor u drugom krugu dodali još jedan u zamjeni s Coyotesima kojima su dali dva izbora u trećem ne bi li mogli odabrati dvojicu braniča, oba Šveđanina - Rasmusa Anderssona i Olivera Kylingtona (za kojeg je bilo predviđeno da će otići u prvom krugu). Kada već spominjemo Šveđane, Detroit Red Wingsi su prekinuli tradiciju dugu 22 godine i nisu odabrali niti jednog u šest izbora koliko su imali, a odabrali su trojicu Europljana.

New York Islandersi, koji su prvog dana napravili veliki posao, uzeli su kao 172. pick Drafta Andonga Songa, prvog igrača rođenog u Kini koji je odabran na NHL Draftu.

Tek što je Draft završio objavljeno je da su Minnesota Wild i Devan Dubnyk napokon postigli dogovor o produženju ugovora. Novih šest godina će Minnesotu koštati $ 26 M.

Philadelphia Flyersi su nakon izrazito europskog biranja počeli rješavati problem salary capa te su prema Arizonu uspješno poslali ugovore Chrisa Prongera i Nicklasa Grossmanna uz zadržavanje plaćanja od $ 500,000. Nazad su dobili Sama Gagnera i pick 2016. ili 2017. Gagnera su odmah poslali na waiverse i očekuje se da će mu otkupiti ugovor. „Win-win“ situacija za obje momčadi – Yotesi su morali dostići salary floor, a Flyersi napokon dobivaju mjesta pod plafonom.

Uz Gagnera, još nekolicina igrača se našla na waiversima i čeka odluku hoće li im se otkupiti ugovori. Kod Ducksa P.A. Parenteau i Mark Fistric, a kod Kingsa Mike Richards. Kriva odluka GM-a Deana Lombardija koji je prošloga ljeta odlučio pokloniti povjerenje Richardsu koštat će momčad najviše u zadnjim godinama ugovora – sezonama 2018./19. i 2019./20. u kojima će Richardsu otplaćivati $ 4.216 M koji će se računati pod salary cap. Jedino što Kingse može spasiti od katastrofalnih posljedica je ukupno veliko povećanje dopuštenog salary capa pod kojim bi ovaj iznos mogao biti zanemaren.

Sveukupno gledano bio je ovo izrazito produktivan Draft koji je odmah promijenio izgled lige, a izabrani igrači imat će veliki utjecaj na igru u idućem desetljeću. Od velikih najavljivanih tradeova ostvarili su se samo oni vezani za vratare, a pažnja se seli na početak free agencyja, i Chicago i Toronto te potencijalno St. Louis koji imaju velike figure koje su voljni/moraju maknuti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!