Tenis

Federer i Đoković dominantno do reprize prošlogodišnjeg finala

Davor Kovačević • petak, 10.07.2015.
Federer i Đoković dominantno do reprize prošlogodišnjeg finala
Foto: EPA

U nedjeljnom finalu Wimbledona igrat će Roger Federer i Novak Đoković koji nisu ispustili ni set na putu do finala. Posebno je impresivan bio Švicarac koji je rastužio Britance.

Najveći teniski turnir na svijetu u nedjelju će uprizoriti dvoboj dvojice trenutno najboljih tenisača svijeta. Londonska publika gledat će utakmicu prvog i drugog nositelja, prvog i drugog igrača svijeta te ujedno i reprizu prošlogodišnjeg finala. Ili jednostavnije, oni najsretniji imat će jedinstveni doživljaj gledati Rogera Federera i Novaka Đokovića. Prema prikazanom posljednja dva tjedna u Lonodnu, finale koje se nije moglo izbjeći.

To su Federer i Đoković pokazali u polufinalima koja su odradili i bez najmanje pogreške. Niti je domaća uzdanica Andy Murray mogao nauditi Federeru niti je slično mogao napraviti Richard Gasquet Đokoviću iako su gledatelji u All England Clubu sigurno očekivali nešto uzbudljivije i neizvjesnije polufinalne utakmice.

Ponajprije su to očekivali, i to s happy endom koji se nije dogodio, od onog drugog polufinala gdje je Murrayja čekao zadatak koji nikomu još na wimbldonskoj travi nije pošao za rukom. Naime, švicarski maestro u svojih devet polufinalnih izlazaka nikad nije ostao poražen, a ono što je odigrao protiv Murrayja bilo je nalik onim najboljim Federerovim danima. Itekako dovoljno da stigne do 10/10. Možda je dobru ulogu u tomu odigralo i Federerovo zagrijavanje za koje mu je poslužio Ivan Ljubičić.

“Odigrao sam kvalitetno u najvažnijim trenucima. To je vjerojatno razlog moje pobjede“, rekao je čovjek koji je postao drugi najstariji finalist Wimbledona. Još 1974. godine s 39 godina i 246 dana u finale je ušao Ken Rosewall, a Federer do svojeg 34. rođendana broji još manje od mjesec dana (8. kolovoza).

I da, nije Federer samo u ključnim trenucima odigrao kao da je s drugog planeta, već je tako izgledao i cijeli meč. Omjer winnera i neprisiljenih pogrešaka od 56-11 najbolje će oslikati kakav je to meč bio s njegove strane, kao i 76 % prvog servisa uz 20 aseva na što će Švicarac iskreno reći: „Bio je to jedan od mojih najboljih serverskih dana u karijeri“.

Kada se na Federerove brojke dodaju i Murrayjevih 35 izravnih poena i 17 pogrešaka, jasno je da je publika i lišena neizvjesnosti i pobjede svog miljenika, koji kraj živuće legende nije mogao uživati potpunu podršku, jednostavno morala uživati. Pogotovo u 15-minutnom desetom gemu drugog seta u kojemu je Škot spasio pet set-lopti, da bi kao i prvom setu pukao na posljednjem servisu za ostanak u setu.

“Malo je igrača koji mogu igrati vrhunski tenis u tridesetima. Ne znam je li itko u tim godinama igrao poput Rogera“, morao je Murray komplimentirati velikom Švicarcu.

Đoković je za svoja tri seta potrošio 15 minuta više. Gasquet osim u prvom setu nije bio osobita prijetnja za srpskog tenisača, kao što nije bio ni tijekom svih međusobnih susreta. Bila je to 13. Đokovićeva pobjeda nad Francuzom u 14 mečeva. Vrijedno četvrtog finala Wimbledona.

“Definitivno živim svoj san igrajući na najpoznatijem teniskom terenu na svijetu. Imam odgovornost ovdje igrati dobro jer kada pogledate samo imena svih legendi koje su ovdje osvajale turnir, mora biti čast i privilegija biti ovdje“, rekao je Srbin koji je u jednom trenutku i zabrinuo svoje navijače kada je zbog lijevog ramena pozvao fizioterapeute u pomoć, no kasnije ih je i ohladio: „Ništa strašno. Bit ću spreman za sljedeći meč“.

Taj sljedeći meč donijet će okruglo 40. susret Đokovića i Federera, treći na svetoj travi. Srbin je dobio lanjsko finale, ali „špijun“ Boris Becker definitvno će imati što za prenijeti svom pulenu koji i dalje s enormnom dozom poštovanja govori prema Federeru: „Ovdje on obožava igrati. To je mjesto gdje igra svoj najbolji tenis, Centralni teren Wimbledona, gdje je osvojio sedam titula. To je njegov teren. Uvijek igra najbolje kad je najpotrebnije. Zato je veliki pobjednik“.

A upitan može li ponoviti 2012. godinu kada je u Londonu svladao Đokovića, doduše u polufinalu, Federer također nije štedio birati riječi prema prvom reketu svijeta: „Novak je najbolji tenisač već nekoliko godina. Znam kako ga pobijediti i nadam se na mogu to učiniti u nedjelju“.

Može li Federer do doista i učiniti, doznat ćemo u nedjelju od 15 sati. U najgledanijem teniskom meču u godini.

Wimbledon, polufinale:
Novak Đoković (Srbija) – Richard Gasquet (Francuska) 7:6 (2), 6:4, 6:4
Roger Federer (Švicarska) – Andy Murray (Velika Britanija) 7:5, 7:5, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg11.07.2015. u 11:24
    Ha ha, dobar "vic" synyster, bas si se dosao na hrvatski portal zaliti, kao da mi ne poznajemo vase teorije "zavere". Inace, Federer je odigrao fenomenalan mec, po meni absolutno kao u najboljim danima. ako ga Novak dobije u ovakvoj formi na travi onda je stvarno vise nego... [više na forumu]
    interreg
  • Obrisan korisnik11.07.2015. u 04:39
    Prica se da ce mec biti registrovan 3:0 protiv Djokovica. To je normala ovih dana za sportiste iz Srbije ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.07.2015. u 23:50
    može li bar na travi kontra snage i moći ... ja bih volio ,ali teško da ovaj stroj može dva puta za redom ispustiti gs
    Obrisan korisnik
  • emilio2110.07.2015. u 22:19
    Teniski Bog!
    emilio21
  • narada10810.07.2015. u 21:07
    The elegance- the technique - the style --Roger Federer.
    narada108