Tenis

Serena Williams osvojila šesti Wimbledon i kompletirala „Serena Slam“

Davor Kovačević • subota, 11.07.2015.
Serena Williams osvojila šesti Wimbledon i kompletirala „Serena Slam“
Foto: EPA

S dva puta po 6:4 Serena Williams šesti put u karijeri otišla je do kraja na Wimbledonu i osvojila svoj 21. Grand Slam naslov. Garbine Muguruza na svoj prvi pričekat će neku drugu priliku.

Španjolska 21-godišnja senzacija Garbine Muguruza nije uspjela prirediti novu senzaciju na Wimbledonu. Nije imala moći, pa i znanja produžiti post Serene Williams na najvećem teniskom turniru. Dvije je godine trajao taj post najbolje svjetske tenisačice pa su dva prethodna rana ispadanja konačno bezbrižna prošlost.

Po šesti je put mlađa sestra Williams otišla do kraja u Wimbledonu čime je prestigla stariju Venus te je stigla na samo jedan naslov zaostatka za Steffi Graf koja je 22 puta bila pobjednica najvećih svjetskih turnira. I ne samo to, s novim Wimbledonom kompletirala je još jedan tzv. „Serena Slam“ pa trenutno u svojoj kolekciji drži sva četiri Grand Slama. Kada se zna da je na posljednjem Grand Slamu sezone, na US Openu, posljednja tri puta bila pobjednica, onda će Graf tamo u rujnu vrlo vjerojatno dobiti društvo i s kalendarskim Grand Slamom. Njemačka tenisačica to je napravila prije 27 godina.

“Osjećaj je tako dobar. Jako sam uzbuđena“, poslovično je već na terenu iznijela svoje prve dojmove Amerikanka koja je s 33 godine i 289 dana postala najstarija osvajačica nekog Grand Slama otkako je Open ere.

Španjolka s venezuelanskim korijenima nije bila latentna opasnost za Serenu kao prethodna dva puta kada ju je u Parizu lani ostavila na četiri gema, pa u Melbourneu ove godine uzela prvi set. Tomu je blizu bila i u Londonu, imala je 4:2, no Williams je nakon početne nervoze (napravila tri dvostruke pogreške u prvom gemu) u svom stilu nanizala četiri gema i osvojila prvi set.

Niz se produžio do 5:1 u drugom setu i kada se činilo da Williams minute dijele do trofeja, Muguruza je gledateljima priuštila malo neizvjesnosti. Vratila se sve do 4:5 i servisa za ostanak u setu, prethodno spasivši i prvu Sereninu meč-loptu, no potpuni povratak Williams nije dopustila. Na kraju je nastao i malen trenutak zbunjenosti dok je glavna sutkinja potiho proglašavala Serenu, kojoj nije bilo ništa jasno, pobjednicom.

“Nisam ni znala da je gotovo zbog ogromne borbe. Garbine je igrala tako dobro“, prokomentirala je Serena i usput utješila u prvi trenutak tužnu Muguruzu čije je lice kasnije, kada je valjda shvatila što s 21 godinom znači finale u Wimbledonu, bilo prepuno suza radosnica: „Vjeruj mi, ubrzo ćeš i ti držati ovaj trofej“.

Nema Muguruza razloga za tugu jer će od sljedećeg tjedna biti za deset pozicija bolje plasirana od svog najboljeg plasmana. Premijerno će ući u Top 10 društvo, na devetu poziciju, dok je Serenina prednost u odnosu na konkurenciju jednaka njezinoj igri. Nedodirljiva.

Wimbledon, finale
Serena Williams (SAD, 1) – Garbine Muguruza (Španjolska, 20) 6:4, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.07.2015. u 12:15
    Naravno da ima
    Obrisan korisnik
  • cameosis12.07.2015. u 10:26
    ima i rasista ovdi, pari mi se ... :D
    cameosis
  • cameosis11.07.2015. u 22:56
    uvijek će biti lapana, nema brige. williams je prava mačka -- crna pantera!
    cameosis
  • Obrisan korisnik11.07.2015. u 20:26
    Kaj fali Sereni pogledaj fotke malo van tenisa, meni je skroz ok
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.07.2015. u 20:04
    Najveci tenisac (vjerojatno i jedini, iako nisan siguran) koji je igra u zenskoj konkurenciji!
    Obrisan korisnik