Tenis

Federer ostao bez rekorda u Londonu: Đoković obranio naslov u Wimbledonu

Davor Kovačević • nedjelja, 12.07.2015.
Federer ostao bez rekorda u Londonu: Đoković obranio naslov u Wimbledonu
Foto: EPA

Svoj deveti Grand Slam u karijeri i treći u Londonu proslavio je prvi igrač svijeta Novak Đoković. S 3-1 u setovima u finalu Wimbledona nadigrao je Rogera Federera koji je ostao bez svog rekordnog osmog naslova.

Treći put u svojoj karijeri, a drugi put uzastopce, Novak Đoković osvojio je Wimbledon, ukupno deveti Grand Slam. Na najvećoj teniskoj pozornici protiv najvećeg. Protiv Rogera Federera koji je kao i prošle godine u posljednjem meču turnira ostao korak iza prvog igrača svijeta. I još uvijek, a pitanje je hoće li nova prilika doći, ostao u ravnini s Peteom Samprasom i Williamom Renshawom koji su u All England Clubu sedam puta odlazili do kraja.

Ako Đoković do finala nije pružio svoj najbolji tenis, onda se može reći da je najbolje u dva londonska tjedna ostavio za kraj. Federerova polufinalna čarolija nestala je, odnosno trajala je, ili dio nje, dva seta. Nedovoljno za ono što je odigrao srpski tenisač.

Upravo su ta dva seta pružila sve ono što se od jednog takvog finala i očekivalo. Drama, neizvjesnost, usklici publike u jeku poena i propuštene prilike. Federer je bio prvi koji je došao do prednosti, isplatila mu se uvodna agresivnost u kojoj je, istina, stvarao znatno veći broj neprisiljenih pogrešaka, oduzeo je Đokoviću servis za 4:2, a onda i ekspresno izgubio tu prednost, kao i set u kojemu je u 12. gemu imao dvije-set lopte da bi naletio na dva prva servisa koja se nisu jednostavno nisu mogla vratiti iz radionice sve boljeg i boljeg Srbina.

Nastavak je bio još dramatičniji. Švicarac do novog tie-breaka nije iskoristio tri break-lopte (dvije kod 2:2 i jedna kod 5:5) koje je Đoković neutralizirao po sličnom receptu kao i ranije, a ovog je puta Federer bio taj koji je spašavao živu glavu u drugoj dionici izvukavši set loptu kod 4:5. Lutrija 13. igre bila je baš to. Lutrija u kojoj se sretna kuglica prebacivala čas s jedne na drugu stranu. Đoković je poveo sa 6:3, kasnije izborio još tri lopte za set, no od ukupno sedam nije realizirao ni jednu, a Federer na veliko oduševljenje publike jest svoju drugu.

Federerov elan nije bio dužeg vijeka. Već u trećem gemu drugog seta praktički je poklonio svoj servis protivniku jer ono što je promašio na break-lopti, a ranije je imao 40-15, je ništa drugo nego jedan veliki poklon koji je Srbin odmotao za 6:4 i jedan set do naslova.

Ukoliko je Federer za povratak, koji se nije dogodio, negdje duboko u sebi navijao da se aktivira krov, a vjerojatno bi mu to bila draža opcija jer je pod krovom prije tri godine pobijedio Srbina, organizatori ga nisu navukli iako je kiša, koja se umiješala nakon završetka petog gema, prekinula susret na 20-ak minuta.

Bio je to početak kraja za Federerove nade u 18. Grand Slam koje su se potpuno ugasile kada je Đoković treći put oduzeo Švicarčev servis i na identičan način nekoliko minuta kasnije mogao vinuti ruke u zrak. Ono što nije napravio prije više od mjesec dana u Parizu. Jest treći put na svetoj engleskoj travi. Sasvim zasluženo.

Wimbledon, finale:
Novak Đoković (Srbija, 1) – Roger Federer (Švicarska, 2) 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.07.2015. u 22:53
    zanimljivo...https://vine.co/v/evpU71V3Z9K
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2015. u 22:23
    Drago mi je da je placipicka cmizdrava izgubio, 3:0 je trebalo biti za dokovica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.07.2015. u 20:32
    mislm da je Novak poklonio set Federeru i da je trebalo biti 3:0. Federer nije ponovio serviranje kao protiv Murraya i to je to. Čak je Novak previše griješio sa lobom. Očekivao sam pobjedu Federera ali je danas skoro sve bilo na strani Novaka.Novaku čestitke jer nisam očekivao da će se ovako... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo912.07.2015. u 19:40
    dvije godine za redom na isti nacin izgubi finale, imao je break u prvom setu i odmah mu vrati break bzvznom igrom, mogao je dobit prvi set uz malo odlucnosti i koncentracije, drugi set je nekako dobio a treci je opet break poklonio e jbga tako, nije Dokovic bilo tko da ti daje brdo šansi dao je... [više na forumu]
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik12.07.2015. u 19:05
    Šta reći... RF nikad bolji, njegov osećaj za pravovremene izlaske na mrežu je epski, majstor je da slajsom uspori igru i nametne tempo kad njemu odgovara. Ipak, Novakova igra u kompletu je za sada nepobediva. ATP lista tačno pokazuje Nole 1, RF 2.
    Obrisan korisnik