Tenis

Australci zadržali nadu, Argentina i Belgija prvi polufinalisti Davis kupa

Davor Kovačević • subota, 18.07.2015.
Australci zadržali nadu, Argentina i Belgija prvi polufinalisti Davis kupa
Foto: EPA

Dvije odluke i dvije prolongirane za posljednji dan. To je sukus igre parova u četvrtfinalu Svjetske skupine Davis kupa koja je sretna bila za Argentinu i Belgiju koji su sve riješili u prva dva dana. Australci su uzeli bod i zadržali nade u preokret, a na korak do polufinala stigli su i Britanci na pogon braće Murray.

Da je Davis kup natjecanje u kojemu je moguće baš sve, pokazala su prva dva dana ovog tisućljetnog natjecanja. Jer, tko bi na početku, još tamo u veljači, stavio ruku u vatru za Belgijce da će ući među najbolje četiri momčadi Svjetske skupine. Ili, tko bi rekao da će Kazahstanci nakon prvog dana na australskoj travi imati 2-0.

Tih 2-0 iz kazahstanske perspektive nije u subotu pretvoreno u završni bod, no imat će Kazahstan još dvije nedjeljne prilike. Neuništivi Lleyton Hewitt u paru sa Samuelom Grothom donio je Australiji prvi bod pobijedivši s čistih 3-0 Golubjeva i Nedovjesova.

Kyrgios bi trebao biti prvi nedjeljni pick Wallyja Masura za četvrti meč, a onda ako Kyrgios svlada Kukuškina, nije nemoguće, štoviše vrlo je realno, da Kokkinakis, koji nije briljirao u petak, svoje mjesto prepusti ili Grothu ili Hewittu za australsko polufinale. Samo za podsjetnik, Australija je samo jednom u svojoj povijesti okrenula 0-2, a to je bilo prije 76 godina protiv SAD-a.

Drama oko polufinalista trajat će do nedjelje i u londonskom Queen's Clubu gdje su braća Murray, Andy i Jamie, Velikoj Britaniji donijeli drugi bod u prvom zajedničkom nastupu nakon dvije godine. Iako su izgubili prvi set, braća su u nastavku dominirali nad Tsongom i Mahutom i već će u četvrtom meču Andy Murray protiv Simona imati priliku riješiti sve prije onog odlučujućeg. U jednom trenutku je treći igrač svijeta zabrinuo sve navijače poskliznuvši se, pa je nastala nešto duža pauza, a nakon primanja pomoći mlađi brat Murray bio je još nadahnutiji.

U prva dva dana sve je riješeno Buenos Airesu gdje je Srbija bez Novaka Đokovića pala lako jednako kao što su i u parovima pali Troicki i Zimonjić koji su argentiskom paru Berlocq/Mayer uzeli tek sedam gemova kroz tri seta.

Na veliko iznenađenje, i jedno od većih u novijoj povijesti, Argentina će u polufinalu igrati s Belgijom. Da je Kanada u Oostende stigla u punom sastavu, a to znači da su mogli Miloš Raonić i Vašek Pospišil, belgijsko bi se čekanje na novo pofuinale nakon 1999. godine vrlo vjerojatno nastavilo i dalje. Ovako, s Dančevićem kao prvim reketom bolje od 0-2 nakon prvog dana Kanada nije mogla niti su konačnu odluku za posljednji dan mogli prolognirati neuništvi Nestor (49. nastup u Davis kupu) i Shamasdin. Bemelmans i Coppejans posao su odradili u četiri seta i osigurali prave dane tenisa u Belgiji.

Davis kup, četvrtfinale:

Australija – Kazahstan 1-2:
Groth/Hewitt –Golubjev/Nedovjesov 6:4, 7:6 (4), 6:2

Velika Britanija – Francuska 2-1:
Murray/Murray – Tsonga/Mahut 4:6, 6:3. 7:6 (5), 6:1

Argentina – Srbija 3-0:
Berlocq/Mayer – Troicki/Zimonjić 6:2, 6:4, 6:1

Belgija – Kanada 3-0:
Bemelmans/Coppejans – Nestor/Shamasdin 7:5, 3:6, 6:4, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!