Tenis

Hewitt postao australski junak, Murray odveo Britance do prvog polufinala nakon 34 godine

Davor Kovačević • nedjelja, 19.07.2015.
Hewitt postao australski junak, Murray odveo Britance do prvog polufinala nakon 34 godine
Foto: EPA

Nakon Belgije i Argentine, poznata su i posljednja dva polufinalista Svjetske skupine Davis kupa. Nakon 12 godina ponovno će međusobno igrati Australija i Velika Britanija. Lleyton Heiwtt dovršio je veliki australski preokret, a Andy Murray odveo Britance do prvog polufinala nakon 34 godine.

Iako igra svoju posljednju tenisku sezonu, ujedno i daleko najslabiju u kojoj je upisao tek jednu pobjedu iz devet utakmica, Lleyton Hewitt pokazao je da još uvijek ima goriva u svom rezervoaru. Štoviše, s 34 godine na leđima prvi je put osjetio što znači igrati peti, odlučujući meč Davis kupa. Nevjerojatan podatak kada se zna da je u 17 godina odigrao ukupno 77 mečeva. I nije razočarao. Pobijedio je Kazahstanca Nedovjesova i postao australski čovjek odluke odvevši svoju reprezentaciju u prvo polufinale poslije devet godina.

“Obožavam situacije kada nema natrag i jednostavno smo svi zajedno morali zapeti za pobjedu. Ne dobivate često ovakve prilike“, rekao je ushićeni Hewitt.

Hewittova karijera, makar je prošla sito i rešeto, doživjela je sigurno jednu od najvećih pobjeda. Ne zbog imena protivnika, već zbog okolnosti. Koliko mu je značila, pokazalo je i slavlje na leđima nakon posljednjeg poena. A onda je još i sam dodao: „Posljednje tri-četiri godine Davis kup je za mene poput Grand Slama“.

Priliku da postane australski junak Hewittu je donio Samuel Groth, jučerašnji Hewittov partner u igri parova. Zajedno su započeli i dovršili veliki comeback, prvi poslije 76 godina i preokreta nad SAD-om. Australski izbornik išao se kockati i umjesto Kyrgiosa koji je uspio zaratiti sa svima, znanima i neznanima, ubacio je bombardera, a ovaj mu odgovorio pobjedom nad Kukuškinom.

Kazahstanski se izbornik, pak, odlučio protiv starog majstora Hewitta, što je bio daleko očekivaniji izbor od Kokkinakisa, odlučio u vatru gurnuti Nedovjesova kojemu je to bio i treći meč u Darwinu. U ožujku je Kazahstanac postao domaći junak kada je u petom meču izvukao 1-2 u setovima protiv Fogninija i doveo Kazahstan do Darwina.

Za prvo finale nakon 2003. godine, kada je otišla i do kraja, Australija će na noge Velikoj Britaniji s kojom nije igrala upravo od te godine i Sydneyja. Andy Murray i brat mu Jamie napravili su cijeli posao za Britance i odveli reprezentaciju do pobjede nad Francuzima i prvog ulaska među četiri nakon 34 godine. Postavši tako prva braća koja su obavila cijeli posao još od Zimabveanaca Waynea i Bryona Blacka iz 1998. godine.

Svi oni koji su gledali prvi set i pol meča Murrayja i Gillesa Simona, vjerojatno su se spremali i za peti meč. Iako se sredinom prvog seta ozlijedio, natukao koljeno pa nastavio, Simon je bio na mali korak do vodstva od 2-0 u setovima. Murray je izgledao kao iscijeđena krpa na terenu, srušio se u jednom trenutku i na koljena nakon duže izmjene, a onda trenutak kasnije bez problema odigrao izmjenu od 25 udaraca. Tipičan Škot. Simon nije iskoristio 4:2 u drugom setu te 4:1 u tie-breaku uz dva servisa i taj je gubitak bio početak kraja za načetog Francuza i za francuske nade u preokret.

Davis kup, četvrtfinale:

Australija – Kazahstan 3-2:
Samuel Groth – Mihail Kukuškin 6:3, 7:6 (6), 4:6, 7:6 (8)
Lleyton Hewitt – Aleksandr Nedovjesov 7:6 (2), 6:2, 6:3

Velika Britanija – Francuska 3-1:
Andy Murray – Gilles Simon 4:6, 7:6 (5), 6:3, 6:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!