Košarka

Treća pripremna pobjeda: Hrvatska u Areni kroz produžetak svladala Njemačku

Davor Kovačević • petak, 14.08.2015.
Treća pripremna pobjeda: Hrvatska u Areni kroz produžetak svladala Njemačku
Foto: FaH

Tek nakon 45 minuta Hrvatska je ubilježila i treću pripremnu pobjedu. U zagrebačkoj Areni u produžetku svladala je Njemačku sa 74:72.

Novi Zeland, Bosna i Hercegovina, sada i Njemačka. Teško i tvrdo hrvatski košarkaši u za ovu priliku solidno zagrebačkoj Areni upisali su i treću pripremnu pobjedu te tako zadržali stopostotni učinak i pozitivnu atmosferu prije onoga što slijedi.

Koliko teško reći će da je pobjeda izvučena „na mišiće“, tek u dodatnih pet minuta produžetka. Koliko tvrdo reći će utakmica na manje od 130 koševa. Obzirom na fazu priprema ništa neočekivano kao ni tvrde i teške noge kojima tih dodatnih pet minuta baš i nije trebalo, ali za utakmice koje će doći kroz tri tjedna svakako dobar test kojeg je Hrvatska položila.

Neke i nije. Poput otvaranja što je bio najslabiji dio cijele utakmice. Otvaranja prvog i drugog poluvremena. Ono prvo je još i imalo dobar razlog u tremi, nervozi s teškim, preteškim rukama hrvatskih košarkaša koje nisu pogađale ni obruč ni mrežicu. Ni obrana nije bila na najvećoj visini zadatka, ali to su sve stvari koje će se bez sumnje izglancati.

Izbornici Perasović i Fleming dobili su dobru vijest uoči utakmice da u zapisnik mogu uvesti 14 igrača, pa je tako Perasović imao jednu brigu manje kome priopćiti da je višak. Iako je u toj proširenoj rotaciji koristio 11 igrača. Samo Šakić, te Cedevitin dvojac Bilan i Zubčić nisu dobili ni sekunde.

Otvorila je petorka Ukić, Hezonja, Bogdanović, Šarić i Tomić, dok je na oduševljenje mnogih i Fleming odmah u vatru gurnuo Nowitzkog koji je odigrao i više nego dobre 24 minute, ali ne i one odlučujuće kada je utakmica dobila pravu natjecateljsku dimenziju.

Hrvatska je prvih pet minuta bila u „svađi“ s koševima, zabio je tek Šarić, a Nijemci su već imali 11. Bolje i svijetlije minute inicirali su ljudi s klupe, posebno Žorić i Tomas i tek u 16. minuti igre Hrvatska je premijerno bila u vodstvu. Hezonjinim koševima iz slobodnih bacanja.

Napadačku nit istesao je i Bogdanović, pa su Perasovićevi igrači pred kraj poluvremena u nesumnjivo najboljem razdoblju igre stvorili seriju 18-1 za 36:25 nakon deficita od 18:24.

Tada se ponovno ukazao onaj početan slab ulazak u utakmicu. U samo dvije minute na Schröderov pogon, koji je lakoćom ulazio u srce obrane i stvarao nered, ponekad i zbunjenost, uz dodatak Zirbesa Nijemci su vratili plus na svoju stranu (38:36). Većih odvajanja više nije bilo, ali je bilo prilično neugodno kada su u 35. minuti Nijemci imali 62:58.

Najbolji hrvatski čovjek Dario Šarić na ulasku u posljednju minutu pogodio je oba slobodna bacanja za 64:64 što je ostao i rezultat u regularnom vremenu makar su bile prilike s obje strane da se izbjegnu produžeci. Njemačka je promašila svoja dva završna napada (posljednji je dobila Zirbesovim bacanjem na Tomića s loptom u rukama), a Bogdanović u devet preostalih sekundi, umjesto punog napada, nije pogodio.

Jest zato u 43. minuti dva slobodna bacanja za 66:67, za njim raspoloženi Žorić pa Tomas za 71:67 minutu prije kraja. Zipser se pobrinuo da ne prođe tih 60 sekundi tako glatko za Hrvatsku, pogodio je tricu, a nakon Schröderova dva ubačaja s linije, Tomasovo jedno promašeno nije bilo kažnjeno. Bez time-outa Nijemci nisu uspjeli ništa bolje napraviti u posljednjih šest sekundi od izgubljene lopte.

Šarić je predvodio Hrvatsku s double-double učinkom od 18 poena i deset skokova, Bogdanović je ubacio 15, Žorić 13, a svakako može Perasovića veseliti Tomasovo izdanje, u konačnici s devet poena. Zirbes je po brojkama bio prvo ime Njemačke s 13 poena, Schröder je dodao 13 uz devet izgubljenih lopti, a Nowitzki je ubacio 11 poena.

Bilo je i dužnika po efikasnosti poput Tomića i Simona koji su producirali tek svaki po dva poena, ali njihova prilika protiv Njemačke bit će već u nedjelju u Bremenu, rasprodanoj dvorani do koje će Hrvati i Nijemci zajedničkim čarter-letom.

Prijateljska utakmica:
Hrvatska – Njemačka 74:72 (15:15, 36:28, 55:53; 64:64)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • johnny00815.08.2015. u 15:00
    Jos nije sluzbeno potvrđeno da je mrtav, samim time nema smisla odrzati minutu sutnje...
    johnny008
  • zovche15.08.2015. u 14:12
    pa za naseg sunarodnjaka Tomislava koji je nastradao u egiptu... ako su mogli navijaci Dinama iz Bukuresta onda je na nama velika sramota... a da ne govorim da su organizatori mogli prihod od utakmica dati obitelji, igraci takodjer neki iznos od ionako precijenjenih placa koje svi dobivaju za ono... [više na forumu]
    zovche
  • Obrisan korisnik15.08.2015. u 13:03
    za koga ?
    Obrisan korisnik
  • zovche15.08.2015. u 11:46
    Izuzev slabe utakmice još jedna sramota HKS da nije održana minuta šutnje na početku
    zovche
  • Obrisan korisnik15.08.2015. u 10:39
    pa ima li ijedan stranac nas playu?
    Obrisan korisnik