Tenis

Prognoze u znaku Đokovića i Serene, nepredvidljivi Čilić van kruga favorita

Domagoj Puš • nedjelja, 30.08.2015.
Prognoze u znaku Đokovića i Serene, nepredvidljivi Čilić van kruga favorita
Foto: EPA

Kao i svake godine krajem kolovoza i početkom rujna sve će oči teniskog svijeta ponovno biti uperene prema New Yorku i terenima Flushing Meadowsa gdje će se od ovog ponedjeljka iduća dva tjedna održavati posljednji Grand Slam turnir sezone...

Ovogodišnji US Open bit će 135. po redu i igrat će se na sedamnaest terena koji uključuju i tri glavna terena; Arthur Ashe stadion, glavni i najveći teniski teren na svijetu koji prima 22.547 gledatelja te stadione Louis Armstrong kapaciteta 10.200 gledatelja te Grandstand koji prima 6.000 gledatelja.

Sva tri terena u nadolazećim godinama doživjet će velike promjene pa će tako od iduće godine Arthur Ashe stadion dobiti pomični krov koji će već i ove godine, iako još uvijek nedovršen, pružati puno bolju zaštitu tenisačima i tenisačicama od vjetra koji često zna stvarati probleme, a donijet će i više hlada u popodnevnim mečevima.

Uz njega, nacionalni teniski centar 'Billie Jean King', kako glasi puno ime kompleksa, od iduće godine dobit će i potpuno novi Grandstand stadion dok će stadion Louis Armstrong također dobiti novi pomični krov koji se planira postaviti do 2018. godine uz povećanje samog kapaciteta stadiona kada bi trebao primati 15.000 gledatelja.

Tko su favoriti ove godine?

Kao i prošle godine, kada je Marin Čilić iznenadio teniski svijet osvajanjem US Opena, favoriti su isti.

Novak Đoković i Serena Williams i dalje su neprikosnoveni vladari teniske scene. Njihovi porazi dogode se često kao kiša u pustinji čemu svjedoči i njihov kombinirani omjer pobjeda i poraza ove sezone koji iznosi 104-7.

Favoriti: Novak Đoković/Serena Williams
Favoriti autora teksta: Andy Murray/Serena Williams
Želja autora teksta: Roger Federer/Simona Halep
Moguća iznenađenja: David Goffin, Alexander Dolgopolov, Bernard Tomić/ Elena Svitolina, Sloane Stephens
Dark horse turnira: Rafael Nadal/Belinda Bencic, Victoria Azarenka Zanimljivi mečevi prvog kola: Ćorić-Nadal, Murray-Kyrgios, Gasquet-Kokkinakis, Cibulkova-Ivanović, Petković-Garcia

Posebno je impresivan omjer Serene Williams koja je ove godine izgubila samo dva puta; od Petre Kvitove u polufinalu Madrida i Belinde Bencic prije desetak dana u Torontu. Williams je ove godine osvojila sva tri Grand Slam turnira i pitanje koje svi postavljaju pred početak turnira jest može li postati prva tenisačica nakon Steffi Graf 1988. godine s osvojena sva četiri Grand Slam turnira u istoj kalendarskoj godini. Time bi se i izjednačila na prvom mjestu vječne liste s Njemicom s 22 osvojena GS turnira.

Zadnji poraz na US Openu Serena je doživjela još 2011. godine kada ju je u finalu porazila Samantha Stosur i s obzirom na formu apsolutni je favorit i ove godine.

Novak Đoković ove je godine prvi put nakon 2011. ponovno uspio osvojiti više od jednog Grand Slam turnira u sezoni pobijedivši drugu godinu zaredom Rogera Federera u finalu Wimbledona. Time je na najbolji način odagnao demone iz finala Pariza gdje ponovno nije uspio podignuti trofej pobjednika.

Nakon osvajanja All England Cluba, kao i prošle godine, sjevernoamerička turneja ponovno je bila relativno neuspješna s dva poraza u finalima (za Đokovićeve standarde), od kojih je posebno težak bio poraz u finalu Cincinnatija u kojem, kao i Roland Garrosu, nikada nije bio pobjednik u pet odigranih finala. Ono što je još nevjerojatnije jest činjenica da u pet finala nikada nije osvojio niti jedan set.

Od samih poraza u finalima, za njegove je navijače možda još gora i poprilično neuvjerljiva igra s mnoštvom nekarakterističnih pogrešaka, no Novak je više puta pokazao kako je sposoban podignuti razinu svoje igre i pokazati svoj najbolji tenis kada je to najpotrebnije.

Za razliku od tenisačica, Đoković ima jaku konkurenciju u vidu Andyja Murraya i Rogera Federera koji su ga porazili u finalima zadnja dva Mastersa i koji su ga pobjeđivali i ranijih godina na terenima Flushing Meadowsa. Oba tenisača nalaze se u istom dijelu ždrijeba i Đoković se može susresti samo s jednim od njih tek u mogućem finalu što, u formatu gdje se igra na tri dobivena seta, često može biti presudno.

Što mogu naši tenisači i tenisačice?

Osmog rujna prošle godine, poslavši backhand dijagonalu u nebranjeni dio terena, Marin Čilić ostvario je svoj san. Postao je Grand Slam pobjednik. Kao i Goran Ivanišević prije četrnaest godina, Marin je osvojio turnir prkoseći svim zakonima vjerojatnosti. Kao i Goran, Marin nije bio u užem krugu favorita za osvajanje turnira, kao i Goran nije bio niti u širem krugu favorita.

(Pre)često omalovažavan kao igrač koji nikada neće ostvariti puni potencijal, Čilić je nanizao od četvrtfinala devet nevjerojatnih setova, kako je rekao, "najboljih u životu" i podigao trofej pobjednika čime je zatvorio usta svim 'nevjernim Tomama' koji su godinama govorili kako je isključivo tenisač za male turnire. Od tog predvečerja svi su morali priznati kako su bili u krivu – Marin je pobjednik. Grand slam pobjednik.

Godinu dana kasnije Čilić je i dalje enigma. Propustivši prvu trećinu sezone zbog ozljede ramena, nastavak je igrao u promjenjivoj formi i ponovno, unatoč tome što je deveti nositelj, se ne spominje kao tenisač koji ima veliku mogućnost ponoviti prošlogodišnji uspjeh.

Ovogodišnji ždrijeb donio mu je u prvom kolu argentinskog kvalifikanta Guida Pellu, a prvi mogući opasniji protivnik bit će Grigor Dimitrov u trećem kolu. Moguće polufinale ponovno donosi Novaka Đokovića s kojim se susretao na zadnjih nekoliko Grand Slam turnira i kojeg još nije pobijedio u trinaest odigranih mečeva. No prije toga u četvrtfinalu može igrati protiv Keija Nishikorija.

Tenis trivia

Osvajanjem US Opena Novak Đoković će postati tek peti igrač u Open Eri s dvocifrenim brojem osvojenih GS turnira.
Osvajanjem US Opena Novak Đoković će imati najviše bodova u povijesti teniske igre (16.145). Trenutačni rekord drži Roger Federer iz studenog 2006. godine s okvirnih 15.745 bodova.*
Osvajanjem US Opena Roger Federer će postati igrač s najviše naslova (6). Trenutačno uz njega pet naslova imaju Jimmy Connors i Pete Sampras.
Prošlogodišnjim Čilićevim osvajanjem US Opena Hrvatska je postala tek deseta zemlja u Open Eri tenisa s dva ili više različitih osvajača Grand Slam turnira.
US Open jedini je Grand Slam turnir igran na tri različite podloge; od 1881. do 1974. na travi, od 1975. do 1977. na zemlji i od 1978. godine na tvrdoj podlozi.

*2006. godine Roger Federer je imao 8370 bodova, ali pretvaranjem u bodovanje koje je danas na snazi ekvivalent bi bio gore navedeni broj bodova.

Ivo Karlović ove sezone proživljava drugu tenisku mladost i na US Openu će imati priliku postati tenisač s najviše as servisa u karijeri. 'Divu sa Šalate' ponovno će najveći problem biti mečevi na tri dobivena seta gdje godine već ipak igraju određenu ulogu, no ukoliko će ga služiti servis nitko neće biti previše oduševljen kada ga vidi s druge strane mreže.

Karlović se nalazi u dijelu ždrijeba Rogera Federera, a u prvom kolu igra također protiv Argentinca, Federica Delbonisa. Ukoliko prođe prve dvije prepreke, u trećem kolu moguć je obračun s još jednim velikim serverom Johnom Isnerom.

Bornu Ćorića, koji će od ponedjeljka uživati u rankingu karijere, bit će 33. igrač svijeta, ždrijeb nije pomazio te će u prvom kolu igrati protiv Rafaela Nadala. Iako Borna već ima jednu pobjedu nad velikim Španjolcem koji ove godine muku muči s formom, sve osim Nadalove pobjede bit će veliko iznenađenje.

Ovogodišnje kvalifikacije igrali su dvojica naših tenisača; Ivan Dodig izgubio je u posljednjem kolu od velike nade Alexandera Zvereva u dva tijesna seta, dok je Ante Pavić u prvom kolu poražen od vrlo dobrog Belgijanca Kimmera Coppejansa.

U konkurenciji parova ove godine imamo dvojicu tenisača; Ivan Dodig i Marcelo Melo drugi su nositelji i od njih se nakon ovogodišnjeg osvajanja Roland Garrosa ponovno nadamo odličnim rezultatima te Matu Pavića u paru s Michaelom Venusom koji imaju vrlo dobru sezonu u kojoj je Pavić osvojio i prvi ATP turnir u Nici.

Hrvatske tenisačice, osim nekoliko pojedinačnih bljeskova, nemaju posebnu dobru sezonu i za svaku od njih prolazak i jednog kola bit će vrlo dobar rezultat.

Mirjana Lučić-Baroni u New Yorku je odigrala svoj prvi Grand Slam turnir prije punih osamnaest godina i stigla do trećeg kola u kojem je poražena u dva seta od Jane Novotne. Prošle godine Mirjana je ponovno iznenadila svijet probivši se iz kvalifikacija i u trećem je kolu pobijedila tada drugu igračicu svijeta Simonu Halep. Ove sezone prvo kolo donijelo joj je Nizozemku Kiki Bertens, a ukoliko prođe imat će priliku susresti se sa Serenom Williams.

Ana Konjuh, usprkos osvajanju Nottinghama, ove sezone još uvijek nije napravila iskorak u željenom smjeru i koji je s obzirom na svoje igračke sposobnosti i više nego sposobna napraviti. Ždrijeb je našoj mladoj nadi u prvom kolu namjerio Njemicu Tatjanu Mariu, a drugo kolo i njoj donosi težak ždrijeb, treću nositeljicu Mariu Šarapovu.

Treća naša predstavnica bit će ugodno iznenađenje - Tereza Mrdeža, probivši se se prvi put iz kvalifikacija u glavni ždrijeb jednog Grand Slam turnira pobjedom nad drugom nositeljicom kvalifikacija Jaroslavom Švedovom iz Kazahstana. Njoj će protivnica biti Ruskinja Rodina.

Kvalifikacije su, osim Tereze, igrale još Petra Martić i Donna Vekić. Martić je iznenađujuće izgubila u posljednjem kolu kvalifikacija od mlade Grkinje Marie Sakkari, dok je Donna izgubila u drugom kolu kvalifikacija od Rumunjke Sorane Cirstee.

U igri parova u glavnom ždrijebu nastupaju Mirjana Lučić-Baroni u paru s Polonom Hercogom te Darija Jurak s Chin-Wei Chan, dok je Ana Konjuh u paru s Denisom Allertovom prva ispod direktnog ulaska u glavni turnir te još uvijek postoji mogućnost igranja glavnog turnira.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.08.2015. u 11:49
    ma koji masters-čila neće bit unutar top 50 na kraju godine.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.08.2015. u 10:37
    Da ce osvojiti grand slam ikad više moze samo sanjati,zato bolje neka uživa u tome kaj je napravio,Goran Ivanisevic je cijelu karijeru cekao na jedan jedini koji je osvojio..
    Obrisan korisnik
  • rios31.08.2015. u 09:20
    Nije mi jasno ovo želja autora: Roger Federer. Zar nije želja Marin Čilić? Poslije njega, meni je želja da osvoji Federer, ali ako ne računamo na Čilića, nije mi jasno kako će se plasirati na WT Finals!?!?? Drugo, ovo je prva godina u karijeri Čilića da do sada nije osvojio niti jedan ATP turnir u... [više na forumu]
    rios
  • stipest30.08.2015. u 16:03
    Odličan uvod u turnir.Svaka čast! Borna igra zadnji meč na Arthur Ashe stadionu.Neće mu biti lako pred toliko publike.
    stipest
  • Obrisan korisnik30.08.2015. u 09:48
    Ajmo Marine, pokaži da je ovo tvoj turnir.
    Obrisan korisnik