Vodeni sportovi

Hrvatska osvojila broncu u ekipnoj utrci na pet kilometara

Sportnet • utorak, 01.09.2015.
Hrvatska osvojila broncu u ekipnoj utrci na pet kilometara

Ovog vikenda održane su tri velike manifestacije daljinskog plivanja; 40. Faros maraton, FINA Grand Prix na Ohridskom jezeru, te pojedinačne i ekipna utrka na prvim Mediteranskim igrama na plaži koje se od petka održavaju u Pescari. Hrvatska je na svim utrkama imala svoje predstavnike, od kojih su najbolje rezultate ubilježili Duje Milan trećim mjestom na Faros maratonu te Karla Šitić, Ivan Šitić i Matija Luka Rafaj u ekipnoj utrci u Pescari.

Ovogodišnji Faros maraton protekao je u znaku velikog jubileja, četrdesete godišnjice održavanja. Na ovogodišnjem Farosu je nastupilo ukupno 35 plivačica i plivača, s tim da su braća Aljoša i Andrej Pribac nastupili u paru. Među natjecateljima našao se i 74-godišnji Micheal Read koji je u svojoj karijeri čak 33 puta preplivao La Manche. 16 kilometara dugu stazu najbrže je savladao, osvajač dviju brončanih medalja na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu, Talijan Matteo Furlan ispred Ukrajinca Volodimira Voronka i Duje Milana iz KDP Split. Trećim mjestom ukupno Duje je postao i državni prvak na 16 kilometara. U poretku državnog prvenstva iza Duje su se smjestili njegovi klupski kolege Petar Matić i Dino Špadina.

Najbrža djevojka na ovogodišnjem Farosu bila je Ruskinja Ajgul Sagirova ispred Čehinje Lenke Šterbove i još jedne Ruskinje Aleksandre Sokolove. Najbrža Hrvatica bila je Nika Perčić iz KDP Primorje koja je tako drugim mjestima s državnog prvenstva na 5 i 10 kilometara dodala naslov državne prvakinje na 16 kilometara. Do drugog mjesta stigla je Antonia Buličić iz KDP Split, dok je treće mjesto pripalo Eni Perčić iz KDP Primorje.

Na 33 kilometra dugom Ohridskom maratonu iz serije FINA Grand Prix maratona Hrvatsku je predstavljala Dina Levačić iz KDP Split, ali nažalost nije stigla do cilja.

Na samom kraju vikenda i na početku novog radnog tjedna održana su natjecanja u daljinskom plivanju na Mediteranskim igrama na plaži koja su prošla u znaku potpune dominacije Italije koja je osvojila sve tri zlatne i sve tri srebrne medalje. Hrvatski reprezentativci su svoje nastupe odradili jako dobro i sve okrunili brončanom medaljom u ekipnoj utrci. U pojedinačnim nastupima na pet kilometara Karla i Ivan Šitić su stigli do petog mjesta u ženskoj, odnosno muškoj konkurenciji, dok je Matija Luka Rafaj svoj nastup u pojedinačnoj utrci završio na devetom mjestu.

Do kraja natjecateljske sezone daljinskog plivanja u Hrvatskoj ostala su još samo dva vikenda. Već u subotu je na redu natjecanje Porečki delfin na kojem se osim glavne utrke na 5000 metara održavaju još tri rekreativne utrke na 1500, 3000 i 5000 metara i na kojima se očekuje nastup više od 1000 plivača.

Krešimir Bošković

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!