Košarka

Perasović: "Igrači imaju karakter i oni su sva svoja individualna ega podredili boljitku kolektiva"

Sportnet • nedjelja, 06.09.2015.
Perasović: "Igrači imaju karakter i oni su sva svoja individualna ega podredili boljitku kolektiva"
Foto: Marin Sušić

Hrvatska je na krilima Krune Simona i Luke Žorića u prepunoj zagrebačkoj Areni pobijedila Sloveniju rezultatom 80:73, iako igra nije bila sjajna, pogotovo ne u prvoj četvrtini utakmice, Hrvatska je zasluženo slavila i upisala prvu pobjedu na Eurobasketu.

Hrvatska je utakmicu otvorila dosta nervozno i s dosta grešaka. Prva tri napada završila su s dvije izgubljene lopte Bogdanovića i jednom Šarića. Na prve poene čekalo se gotovo tri minute kada je Mario Hezonja zabio iza linije 6,75. Osim u napadu griješilo se dosta i u obrani, Hrvati nisu dobro branili šuteve za tri poena, Slovenci su u prvoj četvrtini imali za tricu četiri ubačaja iz šest pokušaja. U drugoj četvrtini stvari su krenule nabolje, pogotovo u obrambenom dijelu gdje je Luka Žorić zatvorio reket, a vanjski igrači znatno podigli agresiju na slovenske bekove.

Na poluvrijeme Hrvatska odlazi s prednosti 44:38, ponajviše zahvaljujući napadačkom učinku Simona s 11 koševa i Žorića s deset. Na početku drugog poluvremena Hrvatska ostaje bez Bojana Bogdanovića koji je prilikom jednog prodora nezgodno pao, udario glavom o pod i prema zadnjim informacijama zaradio potres mozga. Na početku četvrte četvrtine Hrvatska je imala dvoznamenkastu prednost 65:54 koju je do kraja utakmice uz manje probleme uspjela održati i na kraju slaviti konačnim rezultatom 80:73.

Izbornik Hrvatske Velimir Perasović dao je svoje viđenje susreta: "Utakmica je bila kakvu smo i pretpostavili, vrlo nervozna, posebice na početku imali smo dosta izgubljenih lopti. Znali smo da su Slovenci čvrsti, da su disciplinirani, igraju duge napade i kada uđeš u seriju grešaka oni te kazne. Kako je utakmica išla dalje, naša velika želja koja se reflektirala u broju skokova bila je presudna da bi ušli u mirnu završnicu".

"Igrači imaju karakter i oni su sva svoja individualna ega podredili boljitku kolektiva", rekao je Perasović i nastavio: "Nismo igrali briljantno, niti se može očekivati da tako igramo. Sve utakmice su teške, vidjeli ste da Francuzi s Fincima igraju produžetke. Slovenci su vrlo ozbiljna momčad koja je prije nekoliko dana izgubila od Srbije u produžecima".

"Ja sam uvijek govorio da će svaka utakmica biti borba i da u svaku utakmicu moramo krenuti kao u zadnju. Ako se malo opustiš ne možeš nikoga dobiti. Nitko nije toliko dominantan da igrajući loše može dobiti".

O Bojanu Bogdanoviću Perasović je rekao: "Doživio je težak udarac u glavu, ići će na pretrage i vidjet ćemo. Povraćao je, nešto mu se dogodilo. Neću sad prejudicirati, ali nešto je bilo, doktori su mi savjetovali da ga ne uvodim u igru".

"Sutra protiv Grčke moramo vratiti Tomasa. Moramo razmišljati na način da je svaka utakmica nova prilika za dokazivanje. Igramo protiv jedne od najboljih europskih momčadi, ekipe koja ima veliku kvalitetu, a posebno fizičku snagu. Moramo igrati puno bolje i kvalitetnije, a ja mislim da ćemo i igrati upravo tako".

Na upit novinara HRT-a kako je bilo voditi momčad u prepunoj Areni, Perasović je rekao: "U početku impresivno, pogotovo kada cijela dvorana pjeva himnu. Kasnije čovjek zaboravlja da je u dvorani, samo gledaš svoj posao i pokušavaš ga raditi najbolje što možeš".

Luka Žorić: "Bilo je logično na početku očekivati određenu dozu nervoze. Znali smo da će biti teško, no kada smo se malo smirili i počeli igrati svoju igru, sve je došlo na svoje. I naši su navijači bili prilično mirni, ali smo ih digli i probudili. Sve u svemu, možemo puno bolje od ovog danas i očekujem da će tako biti u nastavku turnira".

"Za prvu utakmicu na kraju je dobro ispalo. Dobili smo solidnog suparnika. Nadam se da nitko nije očekivao rapsodiju na početku turnira. Na kraju smo ipak utakmicu mirno priveli kraju iako je tijekom nje bilo previše grešaka. Uvjeren sam da ćemo ih uspjeti popraviti", rekao je Rok Stipčević.

Dario Šarić imao je slično razmišljanje: "Prva je utakmica na svakom turniru uvijek najteža. Nakon početnih problema skupili smo se i pokazali karakter. Neki su dali više, neki manje, no turnir je dugačak i sigurno će svatko dati svoj obol. Uvjeren sam da možemo daleko. Volio bih da navijači i dalje dolaze na sve utakmice u ovako velikom broju, da nas bodre i nose do novih pobjeda".

Sljedeću utakmicu Hrvatska igra u nedjelju u 21 sat protiv Grčke.

Marjan Kreševac

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Gruzija72:73Nizozemska
Sjeverna Makedonija65:85Grčka
Hrvatska80:73Slovenija
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Gruzija72:73Nizozemska
Sjeverna Makedonija65:85Grčka
Hrvatska80:73Slovenija
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.09.2015. u 15:27
    O.K. prvu četvrzinu smo izgubili i to mogu objasniti "grčem i nervozom" prve utakmice i to pred domaćom publikom. Ono što me zabrinjava je to da smo imali puno više ofanzivnih skokova 15 : 9 (i skokova općenito 43 : 25) a na kraju je ispalo da su Slovenci više puta šutirali na koš 52 : 63... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vjesu06.09.2015. u 14:59
    Sve u svemu je ovo bio dobar uvod u ep. Pobjedili smo sasvim solidnu ekipu Slovenije uz odlicnu podrsku publike. Domacinstvo bi znaci od pocetka moglo biti vazan faktor za ovu ekipu. Igra nije bila vrhunska ali to ne mora biti lose jer ima mjesta za napredak. Istina, na kraju smo dobili na misice... [više na forumu]
    vjesu
  • Obrisan korisnik06.09.2015. u 13:47
    Dečki dragi, niste vi utakmicu mirno priveli kraju, jer su slovenci na +6 za nas promašili 2 otvorena šuta. Da je samo jedan ušao, eto ti samo +3 i panike. Malo više skromnosti ne bi škodilo. Ako će te ovako igrati i danas protiv grka, onda nam ne gine poraz od 10-15 razlike, pa sve i ako tomas... [više na forumu]
    Obrisan korisnik