Košarka

Tomić: "Nedopustivo je da nam Nizozemci naprave ovakav problem", Šarić: "Krenuli smo dosta mlitavo"

Branimir Korać • srijeda, 09.09.2015.
Tomić: "Nedopustivo je da nam Nizozemci naprave ovakav problem", Šarić: "Krenuli smo dosta mlitavo"
Foto: FaH

Hrvatska je protiv Nizozemske odigrala skromnu utakmicu, ali unatoč tome došla je do pobjede. Slavila je 78:72 u susretu u kojem su Nizozemci dugo prijetili...

Jedan od onih koji uvijek priznaju pogreške i kritički gledaju na nastup je Ante Tomić. Centar hrvatske reprezentacije smatra da si ova reprezentacija ne smije dopustiti tako loš početak susreta.

"Kao i većinu utakmica ovog ljeta, krenuli smo loše, što u obrani, što u napadu. Krenuli smo koš na koš, a onda su nam napravili razliku od praktički 15 poena što je nedopustivo. Međutim u zadnje tri minute prvog poluvremena smo se skupili, odigrali stvarno dobru obranu i pogodili neke šuteve koji nam nisu ulazili u prvoj četvrtini i preokrenuli smo utakmicu. Drugo poluvrijeme bilo je više manje održavanje rezultata, makar su nam opasno prijetili skoro do kraja."

Tomić dodaje kako je važno da postoji kontinuitet igre i dobra obrana koja će izroditi i bolji napad.

"Ne znam kako bih to nazvao, možda miks crnih rupa i padova koncentracije. Ni mi, a ni nitko drugi, ne bi trebao očekivati da ćemo nekoga dobiti s 20 razlike već u prvih pet minuta. Bitno je da kroz utakmicu imamo kontinuitet, da igramo solidnu obranu, a u napadu će se već nekome otvoriti. Idemo se sada prvo koncentrirati na Gruziju, ja volim ići utakmicu po utakmicu i onda ćemo vidjeti kakav nam je plan putovanja. Vidio sam rezultat Gruzije i Makedonije (90:75), opasni su Gruzijci, imaju dobru momčad, ali dosad nisu dobro igrali. Nadam se da ćemo tu utakmicu ipak dobiti nešto lakše nego ovu s Nizozemskom."

Još jedna odlična utakmica je iza Krune Simona.

"Treba gledati kako mi igramo i nije bila baš najsjajnija utakmica, ali iščupali smo pobjedu. Najbitnije je da smo osigurali prolaz u drugi krug i drugo mjesto. Sad slijedi ono najvažnije."

Simon nije previše prognozirao što bi se moglo dogoditi u četvrtak protiv Gruzije.

"Iskreno, nemam pojma. Bio sam uvjeren da se neće ponoviti onaj loš ulaz iz susreta s Makedonijom, ali pokazalo se da sam bio u krivu. No dobro, kada smo malo pritisnuli i pokazali svoju bolju stranu, bilo je vidljivo da će pobjeda otići na našu stranu."

Ulaskom u utakmicu nije zadovoljan niti Dario Šarić.

"Krenuli smo dosta lagano, dosta mlitavo. Tražili smo se cijelu utakmicu, a i kada smo se odvojili i stvorili razliku, pogodili su nam dvije-tri trice jer je Tomiću teže braniti pick&pop jer se radi o čovjeku od 217 koji bolje brani pick&roll. Na kraju smo ipak pokazali karakter jer su ovakve utakmice najteže, a poznato je da mi Hrvati ovakve utakmice igramo slabo. Očekuje nas još jedna utakmica i nadam se da ćemo odmah otići na 20-ak razlike i da nećemo imati ovakvih problema. Na kraju smo na kvalitetu stigli do pobjede iako smo odigrali na nekih 75-80 posto snage."

Gruziju smatra ozbiljnim protivnikom koji zaslužuje pozornost.

"Najvažnije je da je drugi krug osiguran, da to nismo doveli pod znak pitanja pa da se zadnji dan moramo vaditi. Uz našu skromnu igru i pojedinačno i kao momčad uspjeli smo pobijediti. Gruzija nije jednostavna, ima na petici Pačuliju iz Atlante, tu je i Šengelia koji je također bio u NBA-u, zatim Sanikidze, Cincadze i Markoišvili... Ta petorka stvarno zvuči dobro i ako budemo igrali kao u ovom susretu, neće nam biti dobro. Ako se sjećate naše utakmice u Sloveniji protiv njih, dobili smo na zadnju loptu."

Konsenzus u reprezentaciji, za dosta problema okrivio je početak susreta i Bojan Bogdanović.

"Opet smo otvorili utakmicu na način koji se ne smije događati ovoj reprezentaciji, više niti sam ne znam koja je ovo utakmica u pripremama da ulazimo s minus deset zaostatka. Moramo ući puno jače u utakmicu i ne dozvoliti protivnicima da se ovako razmašu jer su onda poslije svi neugodni."

"Kada ovakve momčadi otvore utakmicu s pogođenim šutevima i nekim divljim ulazima, onda se dodatno razigraju i teško je igrati. Vodilja nam treba biti drugo poluvrijeme protiv Makedonije ili utakmica protiv Grčke u kojoj smo 35 minuta dobro stajali na terenu i nismo dozvoljavali da nam protivnik stvori prednost", dodaje Bogdanović.

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Grčka83:72Slovenija
Sjeverna Makedonija75:90Gruzija
Nizozemska72:78Hrvatska
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Grčka83:72Slovenija
Sjeverna Makedonija75:90Gruzija
Nizozemska72:78Hrvatska
1Grčka 50+47
2Hrvatska 32+16
3Slovenija 32+11
4Gruzija 23+5
5Nizozemska 14-22
6Sjeverna Makedonija 14-57

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.09.2015. u 16:19
    U pravu si, dati 5 kn je previše da gledaš sramotu kao što je ona sinoćnja. Ne opravdavam zagrebačku publiku, ali ono sinoć je bilo gubljenje para i vremena
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2015. u 16:06
    Ja radim za novac, ne serem ga i bilo bi mi žao dati i 5kn da gledam ovakvu košarku. Ja idem na košarkaške utakmice od sezone 1985/86. kada sam prvi put u Ledenoj gledao cibonu protiv zadra. To ti je punih 30 godina sinko. I znam što je dobra košarka.A da mlitavci igraju svaku utakmicu kao protiv... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.09.2015. u 15:39
    Ali fakat je sramota ne napuniti arenu a igra se europsko prvenstvo u kosarci i to nije bilo kakav događaj i tko zna kada ce opet biti kod nas to govori koliko ljudi voli košarku jer se kod nas sve vrti oko nogometa
    Obrisan korisnik
  • Zokyray10.09.2015. u 15:30
    Zato sto ti i takvi kao ti nisu dosli na utakmicu da bodre ove decke koji igraju negledljivu kosarku
    Zokyray
  • Obrisan korisnik10.09.2015. u 09:09
    A zašto ste krenuli mlitavo?! Zar vi niti jednu jebenu utakmicu ne možete od prve sekunde započeti agresivno, odlučno i odgovorno?! Pa kakvi ste vi to jebeni sportaši?! Muka mi je od vas i od ovakve negledljive košarke!
    Obrisan korisnik