Rukomet

U Arenu "stižu velika imena na papiru, a Vuja ne čita s papira"

Piše:Tamara Rogić • srijeda, 16.09.2015.
U Arenu "stižu velika imena na papiru, a Vuja ne čita s papira"
Foto: Davor Sajko

Sitno se broji do otvaranja nove europske rukometne sezone i susreta u kojem će naš vječni prvak odmjeriti snage s njemačkim Kielom, sastavom koji posljednje četiri godine boravi na tronu Bundeslige. Zebre nam sa sobom donose podsjetnik na tri velike borbe u Ligi prvaka. U prve dvije Zagrebaši su na domaćem terenu pokupili bod, a u zadnjoj skinuli skalp njemačkom divu i slavili pod trenerskom palicom Zlatka Saračevića. Veselin Vujović tu je utakmicu, zbog kazne EHF-a morao pratiti s tribina, no četvrtak donosi priliku Zagrebovom šefu struke da s pomlađenom momčadi pred domaćom publikom otvori sezonu još jednom pobjedom. Arena je spremna. Navijači u iščekivanju. Lavovi su ozdravili. A stiže i najbolji od najboljih - Domagoj Duvnjak. Doduše na suprotnoj strani, ali dovoljno za rukometni spektakl...

Nakon što su ovosezonsku SEHA ligu otvorili pobjedama, za momčad PPD Zagreb ono pravo tek slijedi. Preživjeli su nekoliko ozljeda na samim pripremama; zdravstvenu desetkovanost nakon utakmice s Meškovom u Bjelorusiji; odgodu utakmice u Varaždinu s Vardarom; a sada treba i veliko otvaranje Lige prvaka i utakmicu protiv višestrukog prvaka Europe THW Kiela. I to ne samo preživjeti, nego pokušati reanimirati prošlogodišnju pobjedu, jer, kako Zagrebov strateg Veselin Vujović voli reći: "Igrači moraju shvatiti da ne igraju protiv nikakvih izvanzemaljaca od tri metra koji skaču ne znam koliko, nego su to ljudi od krvi i mesa. Na terenu ih je sedam kao i nas."

Tonči Valčić i Škof za bod pred uzvrat

Retrospektiva Tončija Valčića

"Da, ta utakmica se igrala u Ledenoj dvorani. Uvijek mi je bilo najdraže igrati u Domu Sportova. Sjećam se utakmica još iz 2000. godine kada je sve gorjelo, kada su i Boysi dolazili. Nakon tog susreta bio sam pun emocija, jedna posebna utakmica. Kiel je uvijek u vrhu svjetskog rukometa, jedna od najjačih momčadi, a tada je igrao i Karabatić. I na našoj je strani bila jedna sjajna momčad, Duvnjak, Balić, Vori, Džomba. Naravno da smo pucali visoko, ali sjećam se da smo bili zadovoljni neriješenim s obzirom protiv koga smo igrali."

Rukometni vremeplov vraća nas u Ledenu dvoranu Doma Sportova i prvi ogled u četvrtini finala Lige prvaka koji je Croatia osiguranje Zagreb imao s njemačkim predstavnikom. Sezona 2008./2009. Bruno Martini, Stefan Lövgren, Henrik Lundström, Borge Lund, Marcus Ahlm, Kim Anderson, Filip Jicha, ... Pridodamo li ovom popisu i najkompletnijeg igrača svijeta Nikolu Karabatića i najboljeg među čuvarima vratnica Thierryja Omeyera jasne su emocije koje su uoči utakmice vladale Zagrebovom svlačionicom.

Kiel je tada imao 24 pobjede i jedan remi u super jakoj njemačkoj ligi, a upravo mu je Zagreb u četvrtfinalu Lige prvaka imao čast ukrasti bod i izboriti konačnih 28:28. Jedan od dvojice tadašnjih trenera Lavova, Senjanin Maglajlija nije bio zadovoljan remijem. "Rekao bih da nismo odigrali ni na 50 posto svojih mogućnosti." Htio je Zagrebov strate bolju igru u uzvratu, no ni tu nije postigao zadovoljstvo.

Međutim čast remija dobiva potpuno novu dimenziju ako pitate Tončija Valčića i Gorazda Škofa koji su u posljednjim sekundama postigli pogodak za poravnanje, odnosno obranom sačuvali taj bod. A uz njih je bilo i pravo lavovsko društvo s terena: Džomba, Balić, Vori, Duvnjak, Horvat, Vukić, Špoljarić, Lazarov, ...

Fenomenalni Šego i +7 za tek još jednu podjelu bodova

Drugi sudar titana u četvrtini finala Lige prvaka dogodio se 21. travnja 2012. Zagrebovu trenersku palicu držao je Slavko Goluža, Kielovu i ovoga puta Alfred Gislason. Na kraju uzbudljivih 60 minuta još jedan remi samo pred nekoliko tisuća više u zagrebačkoj Areni.

"Taj remi je bila šteta, ali šok terapija kratkog vremena prilagodbe na novog trenera učinile su svoje. Tu utakmicu smo čak i vodili sedam razlike, ali slijedom nekih krivih dodavanja u napadu čini mi se, morali smo se zadovoljiti neriješenim. Goluži je to bila prva utakmica s nama tako da je i taj bod što smo uzeli pozitivno iznenađenje."

Dok su Marko Kopljar i David Špiler žalili nad ispuštenom pobjedom, Goluža, koji je samo nekoliko dana prije najvažnije utakmice sezone preuzeo klupu Zagrebaša bio je zadovoljan: "Vjerovao sam u svoje momke, oni znaju što sam im rekao na prvom treningu. Kratak je period da se oni prilagode na ono što ja od njih želim. Kiel je odigrao vrhunski 3-2-1, pogotovo u završnici utakmice, ali mislim da smo i mi odigrali dobro, pogotovo Lovro na prednjem u naših 5-1."

Od +7 koliko su naši vodili u 38. minuti do završnice 31:31. THW Kiel tada je imao 28 uzastopnih sezonskih pobjeda, uvijek jak protivnik koji nije podcjenjivao kvalitetu napada rukometaša Zagreba. Tako je gostujući Momir Ilić hvalio Marina Šegu na vratima: "Imali smo dobar start, no propustili smo nekoliko šansi i Zagreb se uz fenomenalnog Šegu vratio u susret. Znali smo da se neće predati, no presudila je naša kvaliteta i širina klupe. U revanšu će isto biti teško. Kreće se s 0:0, igra se nova utakmica, ali naravno da očekujem pobjedu." Tako je i bilo. Kiel je u uzvratu slavio s 33:27.

Prošlogodišnje otvaranje Lige prvaka treća sreća za Zagrebaše

Momčad koja u Bundesligi rijetko ima loše dane ipak je jedan takav dočekala u zagrebačkoj Areni prošle godine. Treća sreća za rukometaše Zagreba koji su svoj europski put otvorili na najbolji mogući način i slavili nad Zebrama rezultatom 27:25.

"Cijela prošla sezona za mene je bila odlična, i mogu reći da mi je prirasla srcu. Velika je stvar da pred kraj karijere igram u klubu u kojem smo skinuli nekolicinu velikih momčadi. Što se tiče klupskog rukometa, ta pobjeda protiv Kiela mi je jedna od najdražih. Kod Vujovića uvijek sve kreće od čvrste i agresivne obrane što je po meni dobro. Od igrača ne bih nikoga izdvajao, smatram da smo što se tiče prošle sezone svi jako narasli, kao kolektiv. Dodatne analize su nepotrebne, ono što je važno da mi postajemo pravi kao momčad. Aktualna nadogradnja u novoj sezoni super se posložila i gušt mi je igrati s tim dečkima. Konačno smo shvatili što sve možemo kao tim i da ne zaostajemo za vrhunskim momčadima. Ne znam je li mi ovaj zadnji period posebno drag zbog toga što se bliži kraj karijere, ali u svakom slučaju, s Vujovićem na klupi puno mi se stvari posložilo i drago mi je da su svi ovi mladi dečki oko mene, imam osjećaj kao da su i mene pomladili"

Sastav Alfreda Gislasona usprkos pojačanjima poput Domagoja Duvnjaka, Joana Canellasa, Steffena Weinholda te uvijek neugodnim Aronom Palmarssonom, Markom Vujinom, Christianom Sprengerom, Reneom Toft Hansenom, u utakmici sa Zagrebom osjetili su izostanak kapetana Filipa Jiche koji se u datom trenutku oporavljao od ozljede i operacije skočnog zgloba.

Zagreb je taj hendikep dobro iskoristio. Mladi zagrebački Lavovi pokazali su veliku borbenost, čuvar mreže Filip Ivić u najznačajnijim je trenucima zaključao svoja vrata te u konačnici upisao 12 velikih obrana. Momčad Veselina Vujovića je nakon ovog dvoboja pokazala da se može boriti protiv svakoga. Jedan od junaka Zagrebovog slavlja bio je Sandro Obranović koji je kao recept za pobjedu naveo pametan napad i agresivnu obranu. Skuhali su tako Zagrebaši pobjedu koja se još uvijek pamti.

Tri europske utakmice protiv Kiela na domaćem terenu, tri različita Zagrebova stratega, puno izmjena igrača na klupi Lavova. Dva današnja Plinara, Tonči Valčić i kapetan Zlatko Horvat, jedini su prošli kroz fizičko-emotivni ringišpil sve tri utakmice i mogu svjedočiti o svemu iz rukometnog vremeplova u recima koji su prethodili. Iz redova najuspješnijeg njemačkog kluba u povijesti to su Dominik Klein i vratar Andreas Palicka. Valčić senior i Zlaja, dočekat će i četvrtu utakmicu s Kielom.

Večerašnja noć u karanteni Lavove dijeli od uvijek opasnog protivnika, što znači da se za one Zagrebaše, koji još nisu uspjeli igrati protiv ovog osvajača titule najbolje momčadi mogu probuditi neke nove emocije poduprete izazovom koji nadolazeća utakmica nosi, a za Tončija je to još jedan susret sa starim znalcem što znači i veću sigurnost i vjeru u kvalitetu današnjeg Zagreba:

"Naravno da Zagreb može ponovno pobijediti Kiel i naravno da to očekujemo. Sasvim sigurno će biti teška utakmica, ali mi postajemo sve sigurniji i svjesniji samih sebe i svojih kvaliteta. Dobra je atmosfera u svlačionici, svi odrađuju s guštom, prava smo klapa."

Prvi europski izazov sezone. Zagrebaši već dva mjeseca pokazuju da se dobro nose s izazovima. I onima više sile, a u četvrtak 17. rujna u 19 sati u Arenu stižu samo obični smrtnici. "Velika imena na papiru, a Vuja ne čita s papira." Jeste li spremni za borbu Lavova u Areni?

Liga prvaka, skupina B

1Barcelona 398:88+106
2Szeged 394:92+24
3Magdeburg 395:89+63
4Aalborg Handball 394:95-13
5Kielce 378:7802
6RK Zagreb 379:82-32
7Nantes 386:91-52
8Kolstad 384:93-92

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina B

1Barcelona 398:88+106
2Szeged 394:92+24
3Magdeburg 395:89+63
4Aalborg Handball 394:95-13
5Kielce 378:7802
6RK Zagreb 379:82-32
7Nantes 386:91-52
8Kolstad 384:93-92

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.09.2015. u 13:30
    ako ponovo prošlogodišnju igru u obrani, pobjeda je opet moguća! samo kaj ih kiel ovaj put ne bu podcijenio..
    Obrisan korisnik