Rukomet

Vujović: "Ako te cijeni jedan Kiel, onda će te sigurno cijeniti i ostali veliki protivnici""

Iz Kutije šibica:Tamara Rogić • utorak, 15.09.2015.
Vujović: "Ako te cijeni jedan Kiel, onda će te sigurno cijeniti i ostali veliki protivnici""
Foto: FaH

Trener PPD Zagreba Veselin Vujović stigao je u sjajnom raspoloženju na konferenciju za medije uoči otvaranja europske sezone gdje će Zagrebaši u četvrtak 17. rujna dočekati THW Kiel. S njim je o prvom kolu EHF Lige prvaka i snažnom njemačkom protivniku progovorio Luka Stepančić...

Prošle su godine rukometaši Zagreba pred punom Arenom sezonu Lige prvaka otvorili slavljem. Pao je veliki Kiel, prvak Bundeslige i promijenio svijest igrača Zagreba o nedodirljivim protivnicima. Zagrebov šef struke Veselin Vujović u tom lanjskom ozračju te ozračju dobrog ovosezonskog starta SEHA lige dočekuje i prvu utakmicu Lige prvaka:

"Kiel dočekujemo uz dosta dobru atmosferu. Zadnje pripremne utakmice i ove utakmice SEHA lige odigrali smo na visokom nivou; dosta čvrsto i dobro u obrani. Premda smo se malo mučili s Nexeom, protiv Meškova u Brestu odigrali smo odlično i pokazali da ćemo i ove sezone biti jako tvrd orah. Kiel je međutim vrlo opasan. Poslije dugo, dugo godina i javnost i stručni stožer mišljenja su da Kiel može ponovno pasti u Areni, dok je godinama unazad bilo nevjerovatno da možemo pobijediti takvu snažnu momčad. Odgovorno tvrdim da će Luka i njegovi suigrači dati sve od sebe, ostaviti srce na parketu ako bude trebalo, da ćemo mi odigrati našu najbolju utakmicu te da ako to bude dovoljno – pobijedit ćemo!"

Nakon odgode utakmice 3. kola SEHA lige u Varaždinu gdje su Zagrebaši trebali igrati protiv Vardara, trener Plinara potvrdio je da su se igrači koji su hospitalizirani nakon utakmice u Bjelorusiji oporavili i da će biti spremni za nadolazeći dvoboj s Kielom. Hendikep ozljeda iz Zagrebove svlačionice nosi samo jedan igrač:

"Luka Šebetić ima blagu distorziju skočnog zgloba zbog koje ovih dana nije trenirao. Danas će početi s treninzima, a u slučaju da on ne bi mogao zbog te lakše ozljede nastupati protiv Kiela, onda bi mi takva situacija dosta poremetila planove. U svakom slučaju spremni smo, jedva čekamo da krene utakmica i svi zajedno priželjkujemo jedan dobar rezultat koji bi nas dignuo za start Lige prvaka."

Za desnog vanjskog Luku Stepančića, bit će ovo drugi ogled s Kielom na domaćem terenu. U prošlogodišnjem otvaranju europske sezone četiri je puta zatresao mrežu njemačkog prvaka.

"Mogu u svoje ime i ime igrača obećati borbenost na terenu koja nas je krasila cijelu prošlu sezonu i bila glavni adut postizanja svih onih uspjeha i velikih rezultata. Osim ove ozljede Šebe, svi drugi smo zdravi i svi ćemo gristi. U gradu se ljudi već raspituju s koliko ćemo razlike dobiti Kiel, što potvrđuje trenerove riječi da se promijenila situacija u smislu samopouzdanja uoči ovakvih utakmica. Međutim, ne trebamo baš toliko brzati. Kiel sigurno nije ono što je bio prijašnjih godina, ali svejedno je ozbiljna momčad koja je prošle sezone uza sve one muke koje je imala osvojila njemačko prvenstvo i bit će jako teško. Uz navijače i onu srčanost koju imamo mislim da bi bilo jako lijepo pobjedom otvoriti Ligu prvaka baš kao što smo to učinili i u SEHA ligi."

Momčad Alfreda Gislasona u Zagreb je uvijek dolazila kao apsolutni favorit. Bilo je teško zamisliti drugačije. Do prošle godine kada su rukometaši Zagreba pokazali da im mogu skinuti skalp usprkos činjenici da je to momčad koja rijetko ima loš dan, osobito kada govorimo o klupskom natjecanju. Trener Vujović nije skrivao da ga zabavljaju kuloarska nagađanja tko u Arenu stiže kao favorit.

"Ono što je Domagoj Duvnjak izjavio da smo mi favoriti pomalo je pretenciozno i prebacivanje loptice na našu stranu. Kako god okrenemo, ipak je Kiel favorit u utakmici koja se igra u četvrtak. Mi još uvijek nismo dostigli onaj nivo željene forme. Igrači koji su došli ove sezone još uvijek nisu stekli status pojačanja. Oni su još uvijek novajlije, a za status pojačanja još će se morati dokazati. Tek za dvije tri utakmice moći ću sa sigurnošću reći tko je taj status stekao, a tko je ostao samo član kluba."

A kada smo pored novajlija u redovima Plinara koji su pristigli ove sezone, pored Stanka Sabljića, Tina Kontreca i Marka Vukića, srednji vanjski Stefan Vujić od početka priprema, zbog zdravstvene situacije imao je pune ruke posla da nadoknadi propušteno, međutim u zadnjoj utakmici SEHA lige protiv Meškova, prvacima je Bjelorusije utrpao četiri komada i bio jedan od najefikasnijih igrača u redovima Zagreba. S druge strane, kada se govori o opravdanju statusa pojačanja, Vujović još uvijek govori s dozom opreza.

"Imao je problema od početka sezone, i kasnije problem ruke, pa je u Francuskoj dobio udarac pa nije igrao finale. Mislim da mu ni onaj debi na otvaranju sehe protiv Nexea nije baš legao, mislim, generalno smo odigrali malo lošiju utakmicu pa on nije htio biti taj koji će preuzeti odgovornost. Ali je recimo u Brestu protiv Meškova odigrao jako dobro i mogu reći da je bio prevaga u utakmici. No, ne mogu ja nakon te jedne utakmice reći to je to! On mora napraviti kontinuitet da mi kao treneru bude lakše ukazati povjerenje."

Zagrebov strateg jedan je od rijetkih trenera koji nikada nije imao "prvih sedam" stoga ćete sigurno naletjeti na stativu upitate li Vuju za sastav kojim će otvoriti neku utakmicu.

"Ja nikad nisam imao prvih sedam. Kod mene sve ovisi o protivniku koji dolazi, prema formi igrača, raspoloženju... Siguran sam da tko god bude počeo utakmicu da će dati sve od sebe. Bitno je da se mi silno trudimo i da trčimo, a da ne letimo. Jer ako letimo onda je pad jako težak. Igrači još moraju sazrjeti i idemo korak po korak. Imamo jako tešku skupinu u Ligi prvaka a znali smo i prije ždrijeba da neće biti lakih protivnika."

Svaki trener ima svoje taktike. Za one koje su urodile plodom ne traži se analiza ma koliko bizarno zvučale drugima. Trener Plinara prošle je godine uoči utakmice s Kielom svojim igračima dao da gledaju video protivnika svega – pet minuta. Ove godine, tvrdi Vuja, Kiel nije gledao. Kaže "da ćemo griješiti – hoćemo, da će biti nervoze – hoće", ali s dozom sportske drskosti ipak će dočekati četvrtak i poznatog rivala:

"Izjave njihovih igrača po medijima u Njemačkoj govore u prilog tome da nas respektiraju kao momčad. Da nas se boje, ne vjerujem da je tako, ali velika je stvar da jedna takva momčad s višemilijunskim budžetom kakvog Kiel ima kaže da je Zagreb favorit u nadolazećoj utakmici. Ako postigneš da te cijeni jedan Kiel, onda će to sigurno biti i od strane Veszprema, PSG-a i svih velikih protivnika i to je velika stvar" , poentirao je Veselin Vujović.

U utakmici 1. kola EHF Lige prvaka PPD Zagreb dočekuje THW Kiel u četvrtak 17. rujna u zagrebačkoj Areni s početkom u 19 sati.

Liga prvaka, skupina B

1Barcelona 398:88+106
2Szeged 394:92+24
3Magdeburg 395:89+63
4Aalborg Handball 394:95-13
5Kielce 378:7802
6RK Zagreb 379:82-32
7Nantes 386:91-52
8Kolstad 384:93-92

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka, skupina B

1Barcelona 398:88+106
2Szeged 394:92+24
3Magdeburg 395:89+63
4Aalborg Handball 394:95-13
5Kielce 378:7802
6RK Zagreb 379:82-32
7Nantes 386:91-52
8Kolstad 384:93-92

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!