Nogomet

Vikend velikih derbija - oči javnosti usmjerene prema Münchenu, Madridu, Parizu, Londonu...

Branimir Korać • petak, 02.10.2015.
Vikend velikih derbija - oči javnosti usmjerene prema Münchenu, Madridu, Parizu, Londonu...
Foto: EPA

Pred nama je jedan od najuzbudljivijih vikenda ove nogometne sezone, očekuju nas veliki derbiji u praktički svim ligama...

Žuto-crni iz Dortmunda kiksali su u zadnja dva kola Bundeslige i tako pokvarili savršeni učinak koji su imali otkad je klupu preuzeo Tuchel. Bayernu nije nitko stao na putu, tako da će Borussia u nedjelju na Allianz Areni imati priliku tek smanjiti zaostatak za Bavarcima u slučaju pobjede. Guardiolina momčad se nije previše izmorila protiv Dinama u Ligi prvaka i svježa napada osmu pobjedu u nizu.

Osim Der Klassikera, u Njemačkoj se za vikend igra još nekoliko zanimljivih dvoboja, među kojima je i susret dviju ekipa koje igraju Ligu prvaka. Borussia iz Mönchengladbacha poslije lošeg starta malo se oporavila i sada dočekuje Wolfsburg. Zanimljivo je i da su oba kluba u srijedu izgubila od momčadi iz Manchestera, Borussia od Cityja, a Wolfsburg od Uniteda.

Iličević i Olić se s HSV-om nalaze na sredini tablice, a bliže vrhu će se pokušati pomaknuti na Olimpiastadionu u Berlinu. Apotekare nije previše uzrujao poraz od Barcelone, te su izraziti favoriti na domaćem terenu protiv Augsburga koji je loše ušao u sezonu i nalazi se na 16. mjestu, a još je i opterećen igranjem u Europskoj ligi.

U derbiju 8. kola engleskog Premiershipa susrest će se Arsenal i Manchester United u Londonu. Nakon drugog uzastopnog poraza gradskih im rivala, United je u prošlom kolu preuzeo čelo tablice, dok se Topnici nalaze na četvrtom mjestu s tri boda manje. Crveni Vragovi su trima uzastopnim domaćim pobjedama pripisali i prvu pobjedu u Ligi prvaka, protiv Wolfsburga, dok je Arsenal izgubio i drugu utakmicu, protiv Olympiakosa na Emiratesu te gosti iz Manchestera svakako u derbi ulaze s puno višim moralom.

Slaven Bilić i dalje drži treće mjesto sa svojim West Hamom, a ovog vikenda gostuje kod posljednjeg Sunderlanda koji nakon sedam kola ima samo dva boda, a u posljednje tri utakmice gol razliku 0:6. U nedjelju u Liverpoolse očekuje Merseyside derbi između Evertona i Liverpoola na Goodison parku. Za goste zbog ozljede neće nastupiti Dejan Lovren, a Everton je puno bolje ušao u ovu sezonu od svojih gradskih rivala.

Manchester City se nakon dva uzastopna poraza nada pobjedi na domaćem terenu protiv pretposljednjeg Newcastlea koji je od 28. veljače do danas upisao samo jednu premierligašku pobjedu, a 14. Chelsea će bolju poziciju na tablici tražiti na domaćem terenu protiv neugodnog Southamptona.

U Francuskoj će ovog vikenda u fokusu svakako biti 87. "Le Classique", najveći francuski derbi između PSG-a i Marseillea. Dvoboj se igra u nedjelju na Parku Prinčeva, a Parižani su svakako veliki favoriti u ovom dvoboju. PSG je, naime, vodeća momčad prvenstva i još nije upisala niti jedan poraz, dok je Marseille jako loše ušao u sezonu i trenutno se nalaze na 15. mjestu s čak 12 bodova manje od rivala sa sjevera države. Osim toga PSG je slavio u posljednjih 7 međusobnih dvoboja, a Marseille ne zna za pobjedu od 27. studenog 2011.

Subašićev i Pašalićev Monaco na domaćem će terenu dočekati trećeplasirani Rennes koji sedam kola ne zna za poraz. Zanimljivo će biti i u Lyonu između domaćina i četvrtog Reimsa, koji pak ne zna za poraz pet kola, a Lyon se muči te se trenutno nalazi na 8. mjestu.

Neizvjesno će svakako biti i u dvoboju šestog Caena i drugoplasiranog St. Etiennea, koji je do prošlog kola puhao za vrat PSG-u, ali je neočekivano izgubio na domaćem terenu od Nice koja je dvoboj završila s devet igrača. Nica će nastavak pobjedničke serije i proboj u sam vrh tablice tražiti protiv 14. Nantesa na domaćem terenu.

Jedno od najzanimljivijih kola u ovoj sezoni Primere na rasporedu je ovog vikenda. Čak tri susreta koja bi mogla doći pod status derbija igraju se u ovom kolu, no ipak najviše pozornosti pobudit će onaj madridski dvoboj između najvećih gradskih rivala.

Atletico Madrid i Real Madrid pod svaku cijenu trebaju pobjedu u ovom susretu, Atletico je izgubio u posljednje dvije utakmice iako je imao puno prilika, posebno se to odnosi na dvoboj Lige prvaka protiv Benfice. Real Madrid je pak kiksao na svom travnjaku protiv Malage, također je stvorio nebriojeno puno prilika i pravo je čudo kako nijedna lopta nije završila iza leđa Kamenog.

Vrlo zanimljiv dvoboj očekuje se i u Sevilli gdje istoimeni domaćin dočekuje Barcelonu. Barcelona bez Lionela Messija i dalje je moćna i iznimno jaka, ali protivnici ipak pristupaju nešto lakše nego s Argentincem na travnjaku. Sevilla je imala vrlo loše otvaranje sezone, tek u prošlom kolu stigla je do prve pobjede i za hvatanje priključka s vrhom mora početi pobjeđivati u serijama. Neizvjestan dvoboj očekuje se i u Bilbau gdje Athletic dočekuje Valenciju u susretu u kojem je baš sve moguće.

Za razliku od većine kola u Serie A, Talijani će ovog vikenda kolo odraditi u dva dana. Razlog je reprezentativno okupljanje na koji se treba javiti poveći broj igrača iz Serie A stoga neće biti utakmice u ponedjeljak već će program biti dovršen u nedjelju navečer.

Upravo u nedjelju u posljednjem terminu bit će odigran i jedan od dva najzanimljivija susreta kola. Na San Siru Milan dočekuje momčad Napolija, riječ je o dvoboju momčadi iz sredine ljestvice, ali o talijanskim velikanima čiji susreti uvijek bude pozornost. Napoli se sve više diže, igra sve bolje i s optimizmom dolazi u Milano gdje se neće zadovoljiti samo remijem. S druge strane Milan ima problema s ozljedama, vrlo je nepredvidljiv i učinit će sve da pokvari planove gostima.

Zanimljivo će biti u Genovi gdje Sampdoria dočekuje Inter. Do prošlog kola stopostotna milanska momčad dolazi u Genovu nakon teškog poraza protiv Fiorentine i pokušat će se iskupiti, no neće biti lako. Sampdoria predvođena Ederom također ima svoju računicu koja uključuje sva tri boda. Vodeća Fiorentina ima priliku na svom travnjaku protiv Atalante potvrditi vodeću poziciju, a pravo na kiks nema Juventus na svom stadionu protiv Bologne.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.10.2015. u 21:30
    dakle bayern,united,psg i atletico uzimaju a milan-napoli x,to je nekako realno za očekivati....
    Obrisan korisnik