Nogomet

Video: Španjolci i Švicarci osigurali odlazak na Europsko prvenstvo, oprostili se Crnogorci

Branimir Korać • subota, 10.10.2015.
Video: Španjolci i Švicarci osigurali odlazak na Europsko prvenstvo, oprostili se Crnogorci
Foto: EPA

Nova runda utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo donijela je i nove sudionike Europskog prvenstva. Engleska je nastavila stopostotan niz, Španjolska i Švicarska osigurali su Euro, a Crna Gora se oprostila...

Skupina C

Španjolska - Luksemburg 4:0

Španjolska je potvrdila prvo mjesto u skupini C s kojeg ide na Europsko prvenstvo. U devetom kolu upisala je osmu pobjedu, u Logronu je svladala Luksemburg s 4:0.

Susret je bio jednosmjeran, Španjolci su od početka držali stvari u svojim rukama i bilo je samo pitanje kada će obrana gostiju pokleknuti. U 22. minuti domaćin je propustio lijepu priliku, ali Cazorlin pokušaj zaustavila je greda.

U završnici prvog dijela Cazorla je ipak doveo domaćina u vodstvo. U 43. minuti Pedro je pucao, Joubert kratko odbio do Cazorle koji nije imao težak posao.

Loše vijesti za Vicentea del Bosquea u tih prvih 45 minuta bile su vezane uz Davida Silvu i Alvara Moratu koji su morali rano napustiti igru zbog ozljeda.

U drugom dijelu na novi pogodak čekalo se save do 67. minute kada je Paco Alcacer na dodavanje Fabregasa odveo Španjolsku do visoke prednosti, a u završnici novim golovima Alcacera i Cazorle pobjeda domaćina samo je potvrđena.

Slovačka - Bjelorusija 0:1

Slovačka je lošim nastupima u zadnja tri susreta izgubila prvu pa čak i kompromitirala drugu poziciju u skupini. Nakon što je poražena neočekivano od već otpisane Bjelorusije u Žilini, nije više sigurno da će Slovaci ići izravno na Euro. Morat će u zadnjem kolu u gostima svladati Luksemburg ili se nadati španjolskoj pomoći protiv Ukrajine.

U susretu s Bjelorusijom Slovaci su dominirali, bili opasniji, ali u 34. minuti Bressan i Dragun su kombinirali, a potonji je glavom poslao loptu u mrežu.

Od 65. minute gosti su igrali i s igračem manje zbog drugog žutog kartona Aleksandera Martinoviča, ali niti to nije pomoglo Slovacima da dođu barem do boda. Sada su na ljestvici bodovno poravnati s trećeplasiranom Ukrajinom.

Makedonija - Ukrajina 0:2

Ukrajina je u mrtvoj utrci sa Slovačkom za drugo mjesto u skupini, a tu ju je ostavila gostujuća pobjeda protiv Makedonije 2:0. Makedonci su tako ostali na dnu skupine sa samo tri osvojena boda i to iz prvog dijela kvalifikacija.

Ukrajina je do pobjede došla uz pogotke u drugom poluvremenu kada je napokon uspjela probiti domaću obranu.

Prvo je u 59. minuti Seleznjov iz penala zabio za vodstvo da bi u 87. minuti konačnih 2:0 postavio Kravec.

Skupina E

Švicarska - San Marino 7:0

Švicarska je svladala San Marino s visokih 7:0 i osigurala mjesto na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Švicarcima zadaća nije bila teška, razlika u kvaliteti je poveća i na kraju su očekivano slavili.

Prvo poluvrijeme donijelo je samo jedan pogodak, a strijelac je bio u 17. minuti Michael Lang nakon asistencije Embola koji je ostavio laganu zadaću Langu.

U drugom poluvremenu otvorilo se domaćinu i Simoncini je još čak šest puta vadio loptu iz mreže. Pogotke su redom postizali Inler, Mehmedi, Djourou, Kasami, Embolo i Derdiyok za konačnih 7:0.

Ova pobjeda učvrstila je švicarsku drugu poziciju i odlazak na Europsko prvenstvo je potvrđen.

Engleska - Estonija 2:0

Engleska je ostala stopostotna i na vrhu skupine pobjedom protiv Estonije 2:0. Očekivano slavlje za Engleze koji žele kvalifikacije završiti kao jedina reprezentacija sa stopostotnim učinkom.

Estonci su se postavili očekivano čvrsto i nisu dopuštali Engleskoj pogodak sve do same završnice prvog dijela. Kada se već činilo da će se na odmor bez pogodaka, Barkley je odličnom asistencijom pronašao Walcotta koji je lakoćom zabio za prednost domaćina.

U drugom dijelu Englezi su krenuli u potragu za drugim golom, a on je stigao u 85. minuti. Laganu završnicu imao je Raheem Sterling za nastavak savršenog niza Engleske.

Slovenija - Litva 1:1

Slovenija je neočekivano remizirala na svom travnjaku protiv Litve. I dok se očekivala pobjeda domaćina koji se nadao ostanku u igri za drugo mjesto, Litva je kreirala iznenađenje.

U završnici prvog dijela Valter Birsa iz penala je doveo Sloveniju u prednost da bi u 79. minuti bod gostima donio također iz penala Novikovas.

Ipak, Slovenci ne bi trebali strahovati, za treće mjesto treba im bod iz zadnjeg kola kada će gostovati kod San Marina.

Skupina G

Lihtenštajn - Švedska 0:2

Švedska je pobjedom protiv Lihtenštajna osigurala najmanje treće mjesto u skupini i ulazak u play-off, ali još uvijek ima šanse za izravan prolazak na Europsko prvenstvo kao drugoplasirana.

U Lihtenštajnu joj je igrala isključivo pobjeda i do nje je došla slaveći s 2:0. Gosti su bili dominantan protivnik i zasluženo su slavili.

Obrana domaćina izdržala je do 18. minute kada Švedska dolazi do vodstva. Marcus Berg poslao je loptu u mrežu nakon ubačaja Durmaza.

U završnici prvog dijela Šveđani su trebali doći i do drugog pogotka. Sandro Wieser srušio je u 16 metara Zlatana Ibrahimovića koji izvodi kazneni udarac, ali Peter Jehle brani njegov pokušaj.

Ipak, u 55. minuti domaći vratar bio je nemoćan, Ibrahimović je dobio dovoljno prostora pred vratima i iskupio se za promašeni kazneni udarac. Do kraja promjena više nije bilo i Švedska je odnijela pobjedu.

Za prolazak na drugo mjesto trebat će pobjedu protiv Moldavije u posljednjem kolu, ali i pomoć Crne Gore protiv Rusije koja joj bježi dva boda.

Moldavija - Rusija 1:2

Rusija je možda ključne bodove uzela u Kišinjevu gdje je bila bolja od Moldavije s 2:1. Trebala je pobjedu za očuvanje druge pozicije na ljestvici i da u posljednjem kolu sama odlučuje o svojoj sudbini.

Kod Moldavije je očekivano bila bolja i mogla je i uvjerljivije slaviti. Domaćin je bio uglavnom orijentiran na obranu te je stvarao vrlo malo glavobolje gostima.

Rusi su poveli u 58. minuti golom veterana Sergeja Ignaševiča, Kombarov je ubacio loptu u 16 metara, obrana Moldavije nije uspjela očistiti opasnost i Ignaševič je poslao loptu u mrežu.

20 minuta kasnije gosti povećavaju prednost. Strijelac je ovaj put bio Artjom Dzjuba, u samoj završnici Eugeniu Cebotaru smanjio je na 2:1, no prave prilike za povratak nije bilo.

Crna Gora - Austria 2:3

Crna Gora oprostila se od nadanja u prolazak na Europsko prvenstvo. U Podgorici je ugostila Austriju i iako je dva puta vodila, na kraju je poražena 3:2 i ostala i bez teoretske šanse za prolaz.

Na odmoru je domaćin bio u prednosti pogotkom Mirka Vučinića da bi Marc Janko u desetoj minuti drugog dijela uspio poravnati na 1:1.

Ponovno je Crna Gora povela u 68. minuti pogotkom Fatosa Beqiraja i još na ulasku u zadnjih deset minuta imala je prednost. Međutim, tu je došlo do pada koncentracije, prvo je Arnautović u 81. minuti poravnao na 2:2 da bi Marcel Sabitzer u 92. minuti postavio konačnih 3:2.

Domaćin je susret završio s igračem manje zbog isključenja Vučinića u 87. minuti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10810.10.2015. u 09:45
    šteta za Crnogorce ali ovo što su odigrali u obrani je bio pravi horror show. Sa potezima sa dječjeg igrališta (prodorom privlačiš dva- tri igrača na sebe i stvoriš prostor za druge) Austrijanci su ih lomili.
    narada108