Nogomet

Video: Nacional u velikom derbiju nadvisio Split, podjela bodova u Makarskoj

Niko Rukavina • nedjelja, 18.10.2015.
Video: Nacional u velikom derbiju nadvisio Split, podjela bodova u Makarskoj

U velikom derbiju hrvatskog futsala Nacional je s 5:2 nadvisio glavne konkurente za naslov, Split Tommy, na Gripama. U mini derbiju kola, Novo Vrijeme i Square podijelili su bodove u Makarskoj, a Futsal Dinamo je nastavio sa sjajnim predstavama u „Dvojci“ Doma sportova i razbio Solin. Vrhu tablice ostali su priključeni Osijek Kelme i Potpićan 98 ADT.

Split Tommy – Nacional Zagreb 2:5

U najvećem derbiju hrvatskog futsala snage su odmjerili Split Tommy i zagrebački Nacional na splitskim Gripama. Radilo se o dvoboju dvije uvjerljivo najbolje momčadi prvenstva, pune hrvatskih i inozemnih reprezentativaca, koje su prošle sezone igrali finale prvenstva.

Zanimljivo, prošlogodišnja utakmica u regularnom dijelu sezone u Splitu završila je podjelom bodova, a Nacional je slavio u obje utakmice finala odigrane na Gripama i došao do zasluženog naslova prvaka. Splitovci su i u novoj sezoni doživjeli poraz od velikih rivala. Prvi veliki ovosezonski derbi završio je gostujućom pobjedom Novinara 5:2.

Nacional je furiozno otvorio utakmicu. Već u 7. minuti imali su prednost od 2:0 a oba pogodaka zabio je Vedran Matošević. Sjajni vratar gostiju Žarko Luketin ponovno je bio nepremostiva prepreka za malonogometaše Splita, no i Nacional je imao svoje šanse od kojih je najveća bila stativa Ivana Kocića. Split je do poluvremena ipak uspio smanjiti preko Franca Jelovčića pogotkom iz penala.

Odmah na otvaranju drugog poluvremena, Josip Suton poravnava rezultat nakon sumnjivog oduzimanja lopte koju sudac utakmice nije smatrao prekršajem. Split je potom počeo pritiskati ne bi li došao do vodstva. U 25. Renato Koturović rukom je na crti obranio udarac Splitovaca i dobio crveni karton, no Jelovčić je promašio cijeli gol iz šesterca i nije uspio preokrenuti rezultat.

Nakon dominacije Splita i sjajne predstave Luketina, Nacionalu se otvorilo i na kraju je došao do zaslužene pobjede. U 28. Kristijan Grbeša sjajnim pogotkom neobranjivo pogađa za novo vodstvo Nacionala, a u posljednje tri minute Tihomir Novak i Igor Osredkar zabili su u praznu mrežu budući da je Split u tim trenucima igrao s golmanom-igračem.

Nakon petog kola Nacional je ostao jedina neporažena momčad 1.HMNL i ima tri boda više od Splita. U sljedećem kolu Novinarima predstoji još jedan derbi, ovaj puta gradski protiv Futsal Dinama u Fusio centru, dok Split ide na neugodno gostovanje u Dubrovnik kod Squarea.

Novo Vrijeme Makarska – Square Dubrovnik 3:3

Mini derbi kola odigrali su Novo Vrijeme i Square u Makarskoj. Prošlogodišnje treća i četvrta momčad prvenstva u novu sezonu ušli su prilično oslabljeni, pogotovo Makarani, no u subotu su pokazali dobru partiju i dvoboj je završio 3:3

Square je ipak bio papirnati favorit i tako se postavio od početnog zvižduka. Dubrovčane je u vodstvo doveo Gordan Duvančić u 5. minuti nakon čijeg su pogotka gosti nastavili igrati jako dobro, ali su propustili nekoliko izglednih prigoda. Ipak, unatoč podređenoj ulozi na terenu Novo Vrijeme je izjednačilo u 15. preko Renata Buzova i s rezultatom 1:1 otišlo se na odmor.

U nastavku utakmice, u 26. minuti Buzov postiže još jedan pogodak za Novo Vrijeme te su domaćini čuvali taj rezultat sve do 37. minute kada dolazi do prave drame. Prvo Marko Šamija postavlja na 2:2, da bi ubrzo Makarani došli do novog vodstva. Međutim, uporni Dubrovčani nisu odustali, kao ni tjedan dana ranije kada su u zadnje dvije minute izvukli bod protiv Uspinjače, i 14 sekundi prije kraja Šamija poentira za konačnih 3:3 u mini derbiju kola.

Futsal Dinamo – Solin 7:1

Futsal Dinamo i dalje je stopostotan u sjajnoj atmosferi „Dvojke“ Doma sportova. Sinoć je pred više od tisuću svojih navijača razbio Solin sa 7:1 i nakon pet kola Modri drže treće mjesto, s gol-razlikom na domaćem terenu 22:2.

Iako je od početnog zvižduka Dinamo bio bolja momčad na terenu, Solinjani su se u prvih 20 minuta odlično držali i na odmor su otišli s minimalnim zaostatkom. Dinamo je u poveo u 3. minuti nakon što je Matija Capar sjajnim lobom glavom prebacio Marka Odžu. No, Solin je izjednačio već u sljedećoj minuti nakon kontre koju je realizirao Ante Ćorluka.

Dinamo je nastavio s pritiskom i stopostotne šanse propustili su Silvio Toth, Matej Horvat i Matija Đulvat, da bi u 12. Hrvoje Penava poentirao za novo vodstvo Purgera. U nastavku utakmice Dinamo je dvama pogocima Horvata (posebno efektan bio je drugi rabonom), te po jednim Davora Kanjuha, Sadata Ziberija i drugim na utakmici Penave došao do konačnih 7:1.

Dinamu slijedi veliki gradski derbi protiv Nacionala. “Motiva u toj utakmici sigurno neće nedostajati. Iako je Nacional uvjerljivo svladao Split na Gripama, mi smo Dinamo i nikoga se ne bojimo. Kao i protiv svakog protivnika, i protiv Nacionala idemo na pobjedu“, rekao je nakon dvoboja Mićo Martić.

Osijek Kelme – Murter 2:1

Osijek Kelme nastavio je s dobrim igrama u aktualnoj sezoni i upisao je novu domaću pobjedu. S 2:1 svladali su najslabiju momčad lige, Murter, koja nakon pet kola još uvijek nema niti jedan bod. Utakmica je bila vrlo izjednačena, a Osječani su na kraju slavili zbog odlične predstave svojeg vratara Ivana Mladine.

Junak Osijeka bio je Andrej Pandurević koji je zabio oba pogotka za domaćine. Prvi u 5., a drugi u 24. minuti utakmice. Nakon nekoliko propuštenih prigoda, počasni pogodak za Murter zabio je Igor Martan dvije minute prije kraja susreta.

Potpićan 98 ADT – Vrgorac 6:2

Nakon ulaska u sezonu s dva poraza, novi prvoligaš Potpićan razbio je na domaćem terenu Vrgorac sa 6:2 i potvrdio kako definitivno ima mjesta u elitnom rangu hrvatskog futsala. Vrgorac je novim gostujućim porazom dokazao kako se radi o vrlo domaćinskoj momčadi.

Potpićan je u Labinu već na poluvremenu imao prednost od 3:1, a apsolutni junak dvoboja bio je iskusni Keven Drndić koji je zabio hat-trick, dok je jedina dva pogotka za goste zabio Saša Subotić. U sljedećem kolu Potpićan gostuje kod Solina, a Vrgorac dočekuje Osijek.

Uspinjača – Alumnus 4:1

Lokalni derbi između Uspinjače i Alumnusa završio je uvjerljivom pobjedom bivšeg prvaka Europe u futsalu. Uspinjača je nakon dobrih predstava u prva četiri kola, ali samo jednog osvojenog boda, napokon došla do pobjede na domaćem terenu protiv gradskog rivala Alumnusa.

Uspinjača je na kraju razbila Studente s 5:1. Hat-trick zabio je Dino Bartoluci, a po jedan Robert Grbić i Karlo Beronjić dok je jedini pogodak za Alumnus zabio Ivan Bašić. U sljedećem kolu Alumnus dočekuje Murter, a Uspinjača Novo Vrijeme.

1.HMNL, 5. kolo
1. NACIONAL ZAGREB 5 +27 15
2. SPLIT TOMMY 5 +25 12
3. FUTSAL DINAMO 5 +18 9
4. POTPIĆAN 98 ADT 5 -3 9
5. OSIJEK KELME 5 -4 9
6. VRGORAC 5 -11 9
7. SQUARE 5 +6 8
8. SOLIN 5 -13 6
9. USPINJAČA 5 -5 4
10. NOVO VRIJEME 5 -11 4
11. ALUMNUS 5 -10 3
12. MURTER 5 -19 0

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!