Zimski sportovi

Jubilarna 50. sezona Svjetskog kupa - tko su favoriti u obje konkurencije

Domagoj Puš • petak, 23.10.2015.
Jubilarna 50. sezona Svjetskog kupa - tko su favoriti u obje konkurencije
Foto: EPA

Subotnjom utrkom skijašica u Soeldenu započet će jubilarna pedeseta sezona svjetskog skijaškog kupa kojeg su sada već davne 1966. godine osnovali skijaški entuzijasti predvođeni novinarom Sergeom Langom te skijaškim trenerima Honoreom Bonettom i Bobom Beattijem.

Prve utrke održane su početkom siječnja 1967. godine u njemačkom Berchtesgadenu gdje su muškarci vozili slalom i veleslalom, dok su žene svoje utrke odvozile također u Njemačkoj u Oberstaufenu. Čast da se upišu u povijesne knjige kao prvi pobjednici utrka imali su kod muškaraca Austrijanac Heinrich Messner u slalomu te Kanađanka Nancy Greene također u slalomskoj utrci. Osvajači inauguralnog Svjetskog kupa bili su velikani svjetskog skijanja Jean-Claude Killy i već spomenuta Nancy Greene koji su taj uspjeh ponovili i godinu dana kasnije nakon čega su oboje objavili svoje povlačenje iz skijanja.

U prvim sezonama utrke Svjetskog kupa obuhvaćale su samo utrke spusta, veleslaloma i slaloma što je trajalo do sezone 1974./75. kada se počinju voziti i kombinacijske utrke, a svoj današnji oblik koji uključuje i utrke superveleslaloma oblikovan je od sezone 1982./83. kada je održana prva utrka u Val d'Iseru.

Današnji sustav bodovanja u kojem bodove dobiva trideset najbolje plasiranih u utrci je usvojen u sezoni 1991./92. i uz manju preinaku sezonu kasnije ostao je na snazi sve do danas. Sve do tada sustav bodovanja se mijenjao svakih nekoliko godina i često ukupni pobjednik Svjetskog kupa nije bio skijaš koji je imao najviše bodova na svim utrkama. Razlog za to je bio vrlo jednostavan pošto je u počecima sustav bodovanja bio takav da je vrednovao samo tri ili četiri najbolja rezultata u jednoj disciplini. To je posebno štetilo tada najboljem skijašu svijeta, Ingemaru Stennmarku koji je, iako neprikosnoven u tehničkim disciplinama, bio često onemogućen u osvajanju velikog Globusa što je posebno došlo do izražaja nakon što je kombinacija postala dio bodovanja za veliki Globus. Uz sve to superveleslalom se u svojim počecima računao kao dio veleslalomskog bodovanja, a tek nekoliko godina kasnije je postao zasebna disciplina.

Tko su ovosezonski favoriti?

Kada netko osvoji četiri puta zaredom Veliki kristalni globus i u naponu je snage bez većih problema s ozljedama, logično je reći da će i ove sezone biti glavni favorit za osvajanje. Upravo to je Marcel Hirscher koji sa „samo“ 26 godina i još puno vremena ispred sebe za prepravljanje skijaških knjiga ulazi u nadolazeću sezonu kao skijaš kojeg svi ostali trebaju nadmašiti. Svojom dominacijom u tehničkim disciplinama i povremenim uspjesima u superveleslalomu bit će vjerojatno previsoka prepreka za sve svoje konkurente iako će Norvežanin Kjetil Jansrud koji mu je do završnice sezone puhao za vrat uz Francuza Pinturaulta sigurno pokušati preoteti prijestolje. Uz njih dvoje trebalo bi izdvojiti i još jednog Austrijanca Matthiasa Mayera koji napreduje iz sezone u sezonu i mogao bi lako pomrsiti račune glavnim pretendentima na naslov.

Trivia

Najviše velikih kristalnih globusa: Marc Girardelli 5/Annemarie Moser-Proll 6

Najviše malih kristalnih globusa: Ingemar Stennmark 16/Lindsey Vonn 15

Najviše pobjeda u karijeri: Ingemar Stennmark 86/Lindsey Vonn 67

Najviše pobjeda u jednoj sezoni: Ingemar Stennmark, Hermann Maier 13/Vreni Schneider 13

Najviše bodova u jednoj sezoni: Hermann Maier 2000/Tina Maze 2441

Žensko skijanje ove sezone je poseban slučaj. Ako kažemo da od prvih sedam skijašica u ukupnom poretku prošle sezone ove sezone neće biti njih četiri i kada kažemo da su u to uračunate i dvije najbolje skijašice – Anna Fenninger i Tina Maze – onda je sasvim jasno da će se glavna borba voditi između dviju Amerikanki – veteranke Vonn i još uvijek vrlo mlade Shifrrin koja bi eventualnim osvajanjem Globusa postala najmlađa osvajačica nakon naše Janice Kostelić. Razlozi propuštanja sezone navedenih skijašica su posve različiti pa je tako Nicole Hosp svoju karijeru zaključila zbog nedostatka motivacije, Kathrin Zettel se više nije mogla boriti s kroničnim ozljedama, Anna Fenninger je, nažalost, teško stradala na treningu u Soeldenu potrgavši križne i lateralne ligamente desnog koljena dok je Tina Maze ove sezone uzela predah od natjecanja što bi vrlo lako moglo značiti, s obzirom na njene godine, i neslužbeni završetak karijere.

Gledajući sve navedeno, Vonn bi tako vrlo lako mogla uzeti male Globuse u brzim disciplinama, dok bi tehničke discipline pripale Shifrrin, a uz ipak nešto veću dominaciju Lindsey Vonn u bržim disciplinama i kombinacijama u kojima je sigurno bolja od svoje mlade sunarodnjakinje, Vonn bi, mogla podići peti Veliki kristalni globus i prvi put nakon 2012. godine.

Austrijsko „prokletstvo“

Posebnu priču ovog uvoda zaslužuje austrijska reprezentacija. Nakon što je završetkom prošle sezone sve izgledalo savršeno uz obranu Globusa Hirschera i Fenninger krenuli su udarci za udarcem.

Lavinu je pokrenuo Mario Matt koji je po završetku prošle sezone odlučio „objesiti skije o klin“, a njegov su primjer kao da je u pitanju epidemija počeli slijediti i ostali članovi reprezentacije pa se tako na prekid karijere odlučio i Benjamin Raich samo nekoliko tjedana prije početka ove sezone, a posebno je nevjerojatan broj završetaka karijera u ženskoj reprezentaciji. I dok su Alexandre Daum i Regine Sterz manje poznate skijašice, završetak karijera redom Nicole Hosp, Andree Fischbacher i Kathrin Zettel velik je udarac za ambicije Austrijanaca u nadolazećoj sezoni. Kada se na sve to doda i ozljeda njihove najbolje skijašice nije teško zaključiti da su njihova očekivanja ove sezone na vrlo tankim nogama.

Sezona, kao što je rečeno na samom početku, započet će kao što je slučaj nekoliko godina unazad, utrkama skijašica i skijaša u Soeldenu, a zatim se karavana seli u finski Levi nakon čega kreće sjevernoamerička turneja koja će trajati do sredine prosinca nakon kada započinje europski dio sezone koja će kod muškaraca svoju kulminaciju doživjeti utrkama nakon Nove godine kada su redom slijede Sljeme, Adelboden, Wengen, Kitzbuhel i Schladming.

Novost u kalendaru za ovu sezonu su ponovno utrke na Dalekom istoku nakon punih deset godina i južnokorejskog Yongpyonga i japanskog Shigakogena. Za razliku od 2006. godine utrke će se voziti u Jeongseonu (spust i superveleslalom) koje će poslužiti i kao generalna proba za nadolazeće Olimpijske igre dvije godine kasnije, a utrke slaloma i veleslaloma vozit će se u japanskoj Naebi. Kao i u drugim zimskim sportovima postoji velika mogućnost da će mnogi skijaši ove sezone propuštati taj dio turneje jer već tjedan dana iza toga slijedi nastavak sezone koja će prvi put u povijesti završiti u St. Moritzu.

Za razliku od skijaša, skijašice će sve svoje utrke nakon sjevernoameričke turneje voziti u Europi, a novosti su utrke u Andori gdje će se voziti superveleslalom i kombinacija, te utrke u Slovačkoj gdje su na rasporedu tehničke discipline.

Uz sve navedeno, ovu sezonu će obilježiti ponovno dodjeljivanje Malog kristalnog globusa za ukupnog pobjednika kombinacijskih utrka čime se donekle ispravlja nepravda zadnje tri sezone gdje, iako bodovana za Veliki kristalni globus, nije donosila Mali globus. Muški kombinatorci ove sezone će voziti u Wengenu, Kitzbuhelu i Chamonixu, a žene će svoju svestranost pokazati u čak četiri kombinacije i to u Val d'Iseru, Crans-Montani, Soldeu i Lenzerheideu. Uz povratak globusa za kombinaciju ove sezone novost će biti i utrka paralelnog slaloma u Stockholmu koji je nakon odustajanja Munchena zbog nedostatka sredstava ostao jedina takva utrka u kalendaru. Utrka u Stockholmu bit će zajednička i za skijašice i skijaše.

Što mogu hrvatski predstavnici?

Kao i prijašnjih nekoliko sezona sva pažnja bit će usmjerena na muški dio reprezentacije i na naša tri mušketira predvođenih Ivicom Kostelićem u njegovoj vjerojatno posljednjoj sezoni, ali o njegovim razmišljanjima i budućnosti više ćete moći pročitati u intervjuu na stranicama našeg portala kroz koji dan. Posljednje dvije sezone bile su opterećene i ozljedama i padom forme, ali jedan od naših najvećih sportaša u povijesti odavno više ne mora ništa dokazivati i svaki dobar rezultat ove sezone bit će samo bonus u njegovoj uspješnoj karijeri, a ukoliko ga posluži zdravlje, sigurno i dalje može računati na najviša postolja u kombinacijskim utrkama u kojima će uvijek biti jedan od favorita. Natko Zrnčić-Dim kao i Ivica najviše je uspjeha prošlih sezona imao u kombinacijskim utrkama, a ostaje nada da će ponovno pronaći svoju formu u brzim disciplinama kao što je bio slučaj na početku njegove karijere. Za kraj smo ostavili Filipa Zubčića koji je eksplodiravši prošle sezone u tehničkim disciplinama, pogotovo u veleslalomu, najavio velike stvari u budućnosti i osnažio nadu kako ćemo i nakon Ivice imati jednog odličnog skijaša spremnog na osvajanje najviših postolja. Ostali naši skijaši na čelu s Matejom Vidovićem i Maxom Ullrichom svoje će prilike na snijegu prvenstveno koristiti za stjecanje iskustva.

Što se tiče skijašica, nakon teške ozljede Leone Popović zadobivene na slalomu u svibnju i za koju se nadamo da će ubrzo ponovno nastupati u utrkama Svjetskog kupa, reprezentaciju će predvoditi Andrea Komšić za koju će svaki ulazak u drugu vožnju predstavljati veliki uspjeh.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.11.2015. u 20:25
    sretno našim skijašima i skijašicama
    Obrisan korisnik