Vodeni sportovi

Antonia Buličić i Jan Rutar državni prvaci na 5000 metara u bazenu

Krešimir Bošković • ponedjeljak, 26.10.2015.
Antonia Buličić i Jan Rutar državni prvaci na 5000 metara u bazenu

Jučer je u Rijeci u organizaciji Hrvatskog saveza daljinsko plivanja i KDP Primorja iz Rijeke održano 14. Državno prvenstvo na 5000 metara u bazenu. Natjecanje je obilježio mali broj sudionika njih ukupno 16, od čega je u ženskoj konkurenciji nastupilo samo pet djevojaka. Uz 16 natjecatelja koji su se natjecali za naslov prvaka Hrvatske, na Kantridi je nastupilo još 11 plivača i plivačica koji su plivali van konkurencije.

Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije grupe od kojih je prva startala u 11 sati, dok je start druge bio u 12.45. U prvoj grupi plivalo je ukupno 18 plivačica i plivača, s tim da su veći dio ove grupe činili plivačice i plivači koji su plivali van konkurencije.

U prvoj grupi najbrže je cilja stigao Marko Radović član KDP Donat iz Zadra s vremenom 1.04.45 što mu je u konačnici bilo dosta za drugo mjesto. Malo nakon njega utrku je završio i Lovro Krčelić iz KDPSR Poreč koji je u ukupnom poretku zauzeo treće mjesto. U ovoj grupi plivala je i Petra Rudić članica KDP Donat koja je u ukupnom poretku djevojaka zauzela drugo mjesto.

Najbrži u drugoj grupi bio je član KDP Primorje Jan Rutar koji je 5000 metara otplivao za 1.01. 56 postavši tako novi prvak Hrvatske. Samo dvije minute nakon njega svoju utrku je završila i Antonia Buličić članica KDP Split koja je s vremenom 1.03.58,07 osim naslova prvakinje Hrvatske postavila i novi kadetski rekord na 5000 metara. Prethodni kadetski rekord Hrvatske u ovoj disciplini trajao je čak devet godina, a dojučerašnja rekorderka bila je najbolja hrvatska daljinska plivačica Karla Šitić također članica KDP Split. Treće mjesto kod djevojaka osvojila je Natali Ž gomba članica KDPSR Poreč.

Nažalost, osim Antonie Buličić, gotovo svi najbolji hrvatski daljinski plivači propustili su jučerašnje natjecanje. Dio njih je to učinio jer je sezona daljinskog plivanja u Hrvatskoj završila sredinom rujna, dok su neki od njih ovaj vikend nastupali na mitingu koji se održavao u Splitu.

Ovo natjecanje bilo je ujedno i posljednje ovogodišnje natjecanje iz kalendara Hrvatskog saveza daljinskog plivanja. Vrijedi istaknuti da je Antonia Buličić jedina uspjela postati prvakinja na dva državna prvenstava ove godine i to na 5000 metara u moru i bazenu, dok je na 10000 i 16000 metara zauzela drugo mjesto, a isti je rezultat upisala u ukupnom poretku Cro Cupa. Naslovima državnih prvaka u ovoj sezoni okitili su se još Karla Šitić (10000 metara), Nika Perčić (16000 metara i ukupna pobjeda u Cro Cupu), Jan Rutar (5000 metara u bazenu), Marin Milan (5000 metara), Matija Luka Rafaj (10000 metara) i Duje Milan (16000 metara i ukupna pobjeda u Cro Cupu).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!