Ostali sportovi

Oni su osvajali olimpijska i svjetska odličja, a karijere su im umrljane dopingom, 2. dio

Branimir Korać • ponedjeljak, 16.11.2015.
Oni su osvajali olimpijska i svjetska odličja, a karijere su im umrljane dopingom, 2. dio
Foto: EPA

Brojevi i podaci su vrlo jasni i otkrivaju puno toga. Brojni vrhunski svjetski atletičari, osvajači odličja s najvećih natjecanja imaju karijere umrljane dopinškim aferama. Posljednji podaci koji su izašli iz IAAF-a su zapanjujući, broj dopingiranih atletičara za koje se još imenom i prezimenom ne zna tko su, ozbiljno dovodi u pitanje i samo zanimanje za sport...

Kao što smo vidjeli u prvom dijelu pregleda prijestupnika koji nose ili su nosili nazive svjetskih ili olimpijskih pobjednika ili osvajača medalja, u vrhunskoj atletici ne biraju se sredstva kako doći do uspjeha. Oni koji iza sebe nemaju mrlje, na žalost, su u manjini. Veliki broj je onih koji su činili sve ne bi li došli do komadića slave.

Najveći broj njih tvrdi kako nisu krivi, kako im je podmetnuto ili su se suočili s raznim nepravilnostima tijekom testiranja. Međutim, činjenice im ne govore u prilog i zauvijek će buditi sumnju u svoj uspjeh.

Osvajači zlatnih odličja koji su imali problema s dopingom, 2. dio

Chryste Gaines (SAD, 2003. modafinil, 2005. THG, upozorenje pa 2 godine) - Amerikanka Gaines bila je godinama važna članica američke štafete 4×100 metara i sudjelovala je u svim najvećim uspjesima od 1995. do 2003. godine. Problemi s dopingom započeli su na Olimpijskim igrama u Sydneyju gdje nije konkretno ona zgriješila već Marion Jones te je naknadno traženo vraćanje odličja na što se Gaines zajedno s Passion Richardson, Torri Edwards i Nanceen Perry uspješno žalila. 2003. godine prvi puta je kod nje detektirana nedozvoljena supstanca i to modafinil za što se provukla samo s upozorenjem, ali nakon toga našla se u skandalu vezanom uz laboratorij BALCO, svjedočila je i priznala da je od jednog od osnivača Victora Contea dobivala nedozvoljena sredstva. Svjedočila je uoči suđenja i suspendirana je na dvije godine.

Justin Gatlin (SAD, 2001. amphetamine, 2006. testosterone, 2 pa 4 godine) - Uz Usaina Bolta najbrži čovjek današnjice dva puta bio je suspendiran zbog korištenja nedopuštenih sredstava. U oba slučaja Gatlin je tvrdio kako je nevin, a ukupno je izgubio pet godina atletike. Olimpijski pobjednik iz Atene i dvostruki svjetski prvak iz Helsinkija prvu suspenziju zaradio je 2001. godine kada je utvrđeno prisustvo amfetamina za što je tvrdio da je riječ o lijekovima koje uzima od djetinjstva i IAAF mu je na kraju smanjio kaznu s dvije na jednu godinu. 2006. godine ponovno je bio pozitivan na dopinškom testu, ovaj put na testosteron i ponovno je tvrdio kako je nevin, ovaj put rekavši da nije ništa koristio. Krivicu su jedan s drugoga prebacivali trener Trevor Graham i fizioterapeut Christopher Whetstine, a nakon što je umjesto doživotne kazne zaradio osmogodišnju suspenziju, Gatlin je zahvaljujući suradnji u istrazi nakon žalbe zaradio četiri godine suspenzije.

Patricia Girard (Francuska, 1990. primobolan, 2 godine) - Nije veliki broj onih koji javno priznaju pogrešku i žale zbog uzimanja dopinga. Jedna od njih je i Patricia Girard, francuska sprinterica preponašica koja je 1990. godine bila suspendirana na dvije godine zbog pronalaska primobolana u organizmu. Riječ je o supstanci koja se može pronaći kod body buildera, a Girard je priznala uzimanje istog vadeći se na "mladost ludost" i na bezgranično povjerenje u svojeg tadašnjeg trenera. Lekciju je naučila i kasnije je s francuskom štafetom na 4×100 metara osvojila zlatno odličje na Svjetskom prvenstvu u Parizu 2003. godine.

Fani Chalkia (Grčka, 2008. methyltrienolone, 2 godine) - Uoči Olimpijskih igara u Pekingu grčki sport potresla je doping afera. Kompletna reprezentacija u dizanju utega bila je pozitivna na methyltrienolone, jednako kao i niz atletičara, a brojka ukupno premašuje preko 20 sportaša. Grčka junakinja iz Atene četiri godine ranije također je bila pozitivna i još uvijek se vjeruje kako je riječ o nečasnim radnjama trenera koji je pokušao poboljšati rezultate bez znanja sportaša. Nakon što je Chalkia bila pozitivna na A testu, odmah je zatražila i B test, ali već sutradan i on je bio pozitivan te je zaradila dvogodišnju suspenziju.

Alvin Harrison (SAD, 2004. anabolički steroidi, insulin, HgH, EPO, modafinil, 4 godine) - Još jedan od onih koji nisu imali izravno pozitivan dopinški test, ali su priznali uzimanje nedopuštenih sredstava u BALCO aferi. Harrison je potpuno surađivao, dostavio sve detalje i prihvatio bespogovorno četverogodišnju suspenziju uz brisanje svih rezultata od 2001. godine. Iako se smatralo da će to ujedno biti i kraj karijere za zlatnog iz Atlante u štafeti 4×400, Harrison se vratio atletici nakon isteka suspenzije 2004. godine nastupajući za Dominikansku Republiku.

Calvin Harrison (SAD, 1993. pseudoephedrine, 2003. modafinil, 3 mjeseca pa dvije godine) - Alvinov brat blizanac Calvin dva puta je ostajao bez zlatnog odličja naknadno zbog dopinga. 2000. godine u Sydneyju ne svojom krivicom već Antonija Pettigrewa koji jer bio pozitivan nakon finala, a 2003. godine na Svjetskom prvenstvu u Parizu zbog pozitivnog dopinškog testa s američkih trialsa. Calvin se na ovu drugu kaznu nije mogao niti žaliti jer je odluka došla prekasno i van roka. Američki trkač tvrdio je kako sporni modafinil nije bio na popisu zabranjenih sredstava koji mu je dostavljen.

CJ Hunter (SAD, 2000. nandrolone, 2 godine) - Bivši suprug Marion Jones i svjetski prvak u bacanju kugle sa Svjetskog prvenstva u Sevilli 1999. godine pao je na Zlatnoj ligi u Oslu 2000. godine. CJ Hunter tamo je bio pozitivan na nandrolone što je označilo i kraj karijere. Nedugo nakon što je bio poznat rezultat testiranja, Hunter je objavio kako se neće žaliti na odluku kakva god ona bila. Inače, s Olimpijskih igara u Sydneyju povukao se tvrdeći da je ozlijeđen, no kasnije je utvrđeno da je već znao za rezultate testiranja, ali je izbjegavao priznanje. "Nisam ništa uzeo svjesno, ali sumnjam na dodatke željeza koje sam uzeo u Rimu. Nema svrhe žaliti se ikome, povijest je pokazalo da to ne vodi nikamo", rekao je Hunter.

Olimpiada Ivanova (Rusija, 1997. stanozolol, 2 godine) - Jedna od najboljih hodačica svih vremena Olimpiada Ivanova, dvostruka svjetska prvakinja i srebrna iz Atene 2004., također je jedno vrijeme bila pod suspenzijom. Dogodilo se to 1997. godine kada je pronađen anabolik stanozolol nakon čega je uslijedila dvogodišnja pauza poslije koje se vratila još jača. Iako tehnički savršena i apsolutno dominantna, bila je pod čestim testiranjima i sumnjom jer je dolazila iz okruženja trenera Viktora Čegina čiji su gotovo svi hodači imali problema s dopingom u pojedinim fazama karijere, a njega se krivilo za takve nalaze.

Ben Johnson (Kanada, 1988. stanozolol, steroidi, 1993. testosterone, 1999. hydrochlorothiazide, 2 godine pa doživotna) - "Kralj dopinga" Ben Johnson prvi put uhvaćen je nakon osvajanja zlatnog olimpijskog odličja u Seoulu kada je u nevjerojatnoj utrci pobijedio najvećeg rivala Carla Lewisa i postavio novi svjetski rekord 9.79. Johnson ne negira da je bio dopingiran, ali i njegov trener i on tvrde kako sporni stanozolol nije koristio te da mu je on podmetnut. Naime Charlie Francis, trener Bena Johnsona, otvoreno tvrdi da su svi sprinteri u to vrijeme koristili anaboličke steroide, ali sporni stanozolol nije odgovarao njegovom atletičaru te je on koristio furazabol koji nije otkriven iako je također zabranjen. Nakon isteka suspenzije vratio se utrkama, ali 1993. godine ponovno je pao na dopinškom testiranju i zaradio je doživotnu kaznu.

Marion Jones (SAD, 2000.->THG) - Još jedna zvijezda sprinta, atletičarka koja je za neke bila najbolja sprinterica svih vremena, a za neke teška prevara. Od srednje škole Marion Jones budila je sumnje nakon što je propustila neka testiranja, a kasnije iako nije bila pozitivna, sve se češće spominjalo da je sumnja opravdana. Krajem 2004. godine u javnost su počele izlaziti informacije o Jones kao jednoj od najčešćih klijenata BALCO laboratorija, a sve je priznao Victor Conte koji je priznao da je osobno opskrbio sprintersku zvijezdu. Tek krajem 2007. godine priznala je uzimanje nedopuštenih sredstava, a u konačnici je zaradila i zatvorsku kaznu.

Olga Kaniskina (Rusija, 2009., anomalije u biološkoj putovnici, 3 godine i 2 mjeseca) - Olimpijska pobjednica s 20 kilometara iz Pekinga još je jedna članica skupine hodača koje je vodio sporni Viktor Čegin. Kaniskina nije izravno pala na dopingu, međutim suspenziju u trajanju od tri godine i dva mjeseca zaradila je zbog značajnih anomalija u biološkoj putovnici. Kaniskinu je to stajalo i otkaza na poslu u akademiji, a postoji i mogućnost oduzimanja dva odličja s Europskog prvenstva u Barceloni i Olimpijskih igara u Londonu.

Anastasija Kapačinskaja (Rusija, 2004. stanozolol, 2 godine) - Stanozolol je skupo stajao i svjetsku prvakinju s 200 metara iz Pariza 2003. godine, Anastasiju Kapačinskaju, koja je bila pozitivna na dopinškom testu. Kapačinskaja tvrdi kako nije namjerno uzela spornu supstancu, ali i dodaje da je morala biti pažljivija i da je riječ o vlastitoj nemarnosti. Inače, neposredno nakon što je saznala da je bila dopingirana, Kapačinskaja je dobila zlatno odličje iz Pariza nakon što je Kelli White priznala da je trčala dopingirana u toj utrci.

Naman Keita (Francuska, 2007. testosterone, 2 godine) - Francuski atletičar Naman Keita, koji je tri godine ranije na Olimpijskim igrama u Ateni osvojio brončanu medalju na 400 metara s preponama, bio je pozitivan na testosteron na dopinškoj kontroli tijekom Svjetskog prvenstva u Osaki 2007. godine. Nakon završetka prvenstva objavljeno je kako je to bio jedini slučaj dopinga u Osaki. Keita je priznao kako je preko interneta kupio dijetalna sredstva u kojima se nalazio sporni sastojak.

Sergej Kirdjapkin (Rusija, 2009. anomalije u biološkoj putovnici, 3 godine, 2 mjeseca) - Danas se često spominje ime Sergeja Kirdjapkina, olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka i naravno hodača iz ergele Viktora Čegina. Kirdjapkin je bio suspendiran na tri godine i dva mjeseca zbog problema s biološkom putovnicom, a sada ga se često sjeti Jared Tallent, Australac koji je u Londonu ostao iza njega i sada traži dodjelu zlatnog odličja nakon što je Rus suspendiran.

Katrin Krabbe (Njemačka, 1992. clenbuterol, 3 godine) - Sprinterska zvijezda s početka devedesetih kada je na Svjetskom prvenstvu u Tokiju odnijela dvostruku pobjedu na 100 i 200 metara završila je karijeru s doping skandalom. Katrin Krabbe priznala je uzimanje clenbuterola, ali je na kraju to i dobro naplatila. Naime tužila je IAAF zbog izricanja dvostruke kazne i dobila je nešto više od pola milijuna eura odštete. "Grit Breuer i ja uzimale smo clenbuterol koji nam je liječnik prepisao i tvrdio da nisu na zabranjenoj listi. Šokirana sam", rekla je Krabbe nakon pozitivnog dopinškog testa za koji je zaradila godinu dana suspenzije od strane Njemačkog saveza i onda još sporne dvije godine od strane IAAF-a.

Inesa Kravec (Ukrajina, 2000. anabolički steroidi, 2 godine) - Ukrajinka Inesa Kravec u dva navrata je uhvaćena u prevari, a to je razljutilo njezine protivnice. "Svi govore o problemima na 100 metara, ali itekako ih ima u troskoku. Inesa Kravec srušila je svjetski rekord 1991. godine pa je dvije godine kasnije pala na testiranju. 1995. godine ponovno je srušila rekord i 2000. godine otkriveni su joj steroidi. Ovdje govorimo o svjetskoj rekorderki, samo budale mogu pomisliti da je sve čisto", otvoreno je komentirala Yamile Aldama.

Osvajači odličja na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama

Sandra Gasser (Švicarska, 1987. steroidi, 2 godine) - Svjetsko prvenstvo u Rimu 1987. bronca (1500 metara 3:59.06)

Tibor Gécsek (Mađarska, 1995. anabolički steroidi, 2 godine) - Svjetsko prvenstvo u Stuttgartu 1993. bronca (kladivo 79.54), Svjetsko prvenstvo u Göteborgu 1995. bronca (kladivo 80.98)

Bouchra Ghezielle (Francuska, 2008. EPO, 4 godine) - Svjetsko prvenstvo u Helsinkiju 2005. bronca (1500 metara 4:02.45)

Stephanie Graf (Austrija, 2003. pokušaj krvnog dopinga, 2 godine) - Olimpijske igre u Sydneyu 2000. srebro (800 metara 1:56.64), Svjetsko prvenstvo u Edmontonu 2001. srebro (800 metara 1:57.20)

Abdelkader Hachlaf (Maroko, 2004. EPO, 2 godine) - Svjetsko dvoransko prvenstvo u Birminghamu 2003. bronca (1500 metara 3:42.71)

Semoy Hackett (Trinidad i Tobago, 2011. methylhexaneamine, 2012. methylhexaneamine, 6 mjeseci pa 2 godine i 4 mjeseca) - Svjetsko prvenstvo u Pekingu 2015. bronca (4×100 metara)

Chidi Imoh (Nigerija, 1994.-, 4 godine) - Olimpijske igre u Barceloni 1992. srebro (4×100 metara)

Regina Jacobs (SAD, 2003. THG, 4 godine) - Svjetsko prvenstvo u Ateni 1997. srebro (150'0 metara 4:04.63), Svjetsko prvenstvo u Sevilli 1999. srebro (1500 metara 4:00.35)

Adil Kaouch (Maroko, 2007. EPO, 2 godine) - Svjetsko prvenstvo u Helsinkiju 2005. srebro (1500 metara 3:38.00)

Janina Karolčik-Pravalinskaja (Bjelorusija, 2003. clenbuterol, 2 godine) - Olimpijske igre u Sydneyju 2000. zlato (kugla 20.56), Svjetsko prvenstvo u Edmontonu 2001. zlato (kugla 20.61)

Gloria Kemasuode (Nigerija, 2009. metenolone, ephedrine, 2 godine) - Olimpijske igre u Pekingu 2008. bronca (4×100 metara)

Irina Hurodoškina (Rusija, 2004. hydrochlorothiazide, 2 godine) - Olimpijske igre u Atlanti 1996. bronca (kugla 19.35)

Ilja Konovalov (Rusija, 2006. acetazolamide, 2 godine) - Svjetsko prvenstvo u Edmontonu 2001. bronca (kladivo 80.27)

Tatjana Kotova (Rusija, 2005. formestane, 2 godine) - Olimpijske igre u Sydneyju 2000. bronca (dalj 6.83), Olimpijske igre u Ateni 2004. bronca (dalj 7.05), Svjetsko prvenstvo u Edmontonu 2001. srebro (dalj 7.01), Svjetsko prvenstvo u Parizu 2003. srebro (dalj 6.74), Svjetsko prvenstvo u Osaki 2007. bronca (dalj 6.90)

Zoltán Kővágó (Mađarska, 2011. odbijanje testiranja, 2 godine) - Olimpijske igre u Ateni 2004. srebro (disk 67.04)

Ljubov Kremljova (Rusija, 1995. steroidi, 4 godine) - Svjetsko dvoransko prvenstvop u Sevilli 1991. bronca (3000 metara 8:51.90).

Olga Kuzenkova (Rusija, 2004. formestane, hydroxytestosterone, 2 godine) - Olimpijske igre u Ateni 2004. zlato (kladivo 75.02)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!