Nogomet

Najbolje se pojačali manji klubovi, Halilović pogodio s posudbom u Sporting

Denis Drljepan-Mihoci • četvrtak, 19.11.2015.
Najbolje se pojačali manji klubovi, Halilović pogodio s posudbom u Sporting
Foto: Martina Japundžić

Iza španjolskog prvenstva je 11 kola te se polako mogu donijeti zaključci o tome tko je opravdao ulogu pojačanja. Dok pojačanja Barcelone čekaju na svoj debi, Villarreal, Deportivo La Coruna i Celta Vigo za sada mogu biti zadovoljni s novim igračima.

Dugi niz godina pojačanja Real Madrida i Barcelona bila su centru pozornosti kada je u pitanju španjolska liga, no ove sezone ipak nije tako. Pojačanja Barcelone Arda Turan i Aleix Vidal tek čekaju svoj debi zbog suspenzije katalonskog kluba koja isteče krajem 2015. godine.

Pojačanja njihovog najvećeg rivala Real Madrida za sada se još nisu opravdali tu ulogu, a među kojima je i hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić koji još čeka na pravu priliku u Kraljevskom klubu. Zanimljivo da je najviše novaca u prijelaznom roku potrošila Valencia, gotovo 150 milijuna eura, no većinu svote potrošili su na otkup igrača koji su bili na posudbi.

Za sada zadovoljna može biti uprava Villarreala koja je nakon prodaje Luciana Vietta i Giovanija dos Santosa dovela nekoliko prinova koje za sada se pokazuju kao pojačanja. Razloga za zadovoljstvo imaju i uprave Deportivo La Corune te Celte Vigo jer su pojačanjima unaprijedili klub te se oba kluba trenutno bore za Europu.

Ovo su neka od najboljih pojačanje Primere:

Jevhen Konopljanka (Dnipro – Sevilla, bez odštete): Dugo se nagađalo o odlasku Konopljanke iz Ukrajine u neki veći europski klub da bi napokon ovo ljeto potpisao za Sevillu i to bez odštete nakon što mu je istekao ugovor. 26-godišnji ukrajinski reprezentativac brzo se ustalio u prvih jedanaest i jedan je od najboljih igrača u ne tako dobrom početku sezone aktualnog osvajača Europske lige. U 14 nastupa Konopljanka je upisao pet pogodaka i pet asistencija.

Javi Guerra (Cardiff City – Rayo Vallecano, bez odštete): Posljednjeg dana prijelaznog roka iskusni Španjolac vratio se kući i potpisao za Rayo Vallecano koji je njegov 12. klub u karijeri. 33-godišnji Španjolac igra ponajbolji nogomet u svojoj karijeri te je u devet nastupa upisao čak osam pogodaka.

Heiko Westermann (HSV – Real Betis, bez odštete): Nakon 320 nastupa u Bundesligi, 32-godišnji njemački stoper odlučio je promijeniti sredinu te je potpisao za ambiciozni Real Betis koji je prošlu sezonu proveo u drugoj ligi. Uprava Real Betisa dovela je nekoliko iskusnih igrača, ali najboljim se pokazao Westermann koji u osam nastupa čak tri puta bio proglašen igračem utakmice, a postigao je i jedan pogodak.

Roberto Soldado (Tottenham Hotspur – Villarreal, 16 milijuna eura): Iako je Villarreal prvotno htio posudbu, uprava kluba ipak se odlučila u potpunosti otkupiti ugovor Soldada i za sada se to pokazuje kao odlična odluka. 30-godišnji napadač odmah u svom debiju je upisao pogodak, a u dosadašnjem dijelu prvenstva skupio je 13 nastupa i pritom upisao četiri pogotka i pet asistencija.

Daniel Wass (Evian – Celta Vigo, 3 milijuna eura): Nakon što je Evian ispao u drugu ligu bilo je jasno da će Wass sreću potražiti negdje drugdje, a odlučio je preseliti u Celtu i to se pokazalo kao ispravna odluka. 26-godišnji Danac jedan je od najboljih igrača Celte koja uživa u odličnom startu u sezonu. Wass je do sada skupio 11 nastupa i pritom postigao dva pogotka i dodao još tri asistencije.

Raul Garcia (Atletico Madrid – Athletic de Bilbao, 8 milijuna eura): Nakon osam godina u Atletico Madridu, Garcia odlučio se na novi izazov te je preselio u klub iz Baskije. 29-godišnji Španjolac je u 13 nastupa postigao četiri pogodaka i upisao još četiri asistencije.

Lucas Perez (PAOK – Deportivo La Coruna, 1,5 milijuna eura): Lucas je prošle sezonu proveo na posudbi u Deportivu i ostavio je solidan dojam, a uprava kluba uz malo oklijevanja odlučila otkupiti ugovor 27-godišnjeg Španjolca i to se pokazalo kao ispravna odluka jer je Lucas u dosadašnjem dijelu prvenstva postigao više pogodaka nego u cijeloj prošloj sezoni. U 11 nastupa Lucas je upisao sedam pogodaka.

Marco Asensio (Mallorca – Real Madrid, 3,5 milijuna eura, Real Madrid- Espanyol, posudba): Ovaj 19-godišnjak svojim igrama u dosadašnjem dijelu prvenstva stavio je osmijeh na lica dva španjolska kluba. Nakon što je otkupio njegov ugovor, Real Madrid ga je odlučio proslijediti na posudbu u Espanyol. Asensio u osam nastupa nije postigao pogodak, ali je upisao čak šest asistencija te je glavni kreator igre Espanyola. Osim u klubu, Asensio igra važnu ulogu u mladog reprezentaciji Španjolske, a bio je strijelac u pobjedi U-21 reprezentacije Španjolske od 3:2 protiv vršnjaka iz Hrvatske u utorak.

Iago Aspas (Sevilla – Celta Vigo, 5,3 milijuna eura): Nakon što je 2013. godine Liverpool od Celte otkupio ugovor Aspasa za gotovo 11 milijuna eura, Aspas se nakon neuspjele avanture u Engleskoj i solidne sezone u Sevilli vratio u redove matičnog kluba za duplo manji iznos. Iako je trenutno u sjeni sjajnog Nolita, Aspas je u 11 nastupa upisao šest pogodaka i dvije asistencije.

Danilo (Porto – Real Madrid, 31,5 milijuna eura): Real Madrid je transfer Brazilca kompletirao još u srpnju te je uz Kovačića, najzvučnije pojačanje Real Madrida u ljetnom prijelaznom roku. 24-godišnji Brazilac je pojačao osjetljivu poziciju desnog bočnog gdje madridski velikan nije imao stalno rješenje od odlaska Michela Salgada 2009. godine. Danilo je do sada skupio osam nastupa i postigao je jedan pogodak.

Yannick Ferreira-Carrasco (Monaco – Atletico Madrid, 20 milijuna eura): 22-godišnji Belgijanac za sada još nije opravdao ulogu pojačanja, ali vidljivo napreduje iz utakmice u utakmicu, što je potvrdio i strateg Atletico Madrida Diego Simeone koji je rekao kako puno očekuje od Belgijca u budućnosti. Carrasco je do sada skupio deset nastupa i upisao dva pogotka.

Asier Illarramendi (Real Madrid – Real Sociedad, 15 milijuna eura): Nakon dvije godine u dresu Real Madrida, Illarramendi se vratio u matični klub, a Real Sociedad je platio duplo manju svotu od onoga što su za njega primili dvije godine ranije. 25-godišnjak je ponajbolji igrač, u ne tako dobrom početku sezone Real Sociedada.

Filipe Luis (Chelsea – Atletico Madrid, 16 milijuna eura ): Još jedan igrač koji se nakon neuspješne avanture u Engleskoj vratio u Španjolsku. 30-godišnjak nije imao problema s prilagodbom te se brzo ustalio na poziciji lijevog bočnog. Filipe je do sada skupio deset nastupa i upisao jednu asistenciju.

Zakaria Bakkali (PSV – Valencia, bez odštete): Bakkali je bio smatran najvećim talentom nizozemske lige, a bio je i najmlađi igrač koji je postigao hat-trick u Eredivisie, ali nakon teške ozljede karijera mladog Belgijca malo se unazadila. Nakon što je odbio produžiti ugovor s PSV-om, 19-godišnjak je potpisao za Valenciju i to se za sada pokazuje kao odličan potez za obje strane. Predstave Bakkalija su bolje iz utakmice u utakmicu, a do sada je skupio deset nastupa i pritom upisao jedan pogodak i dvije asistencije.

Alen Halilović (Barcelona – Sporting Gijón, posudba): Iako gotovo sigurno Halilović sljedeće sezone neće biti dio momčadi iz Gijóna, no njegov dolazak na posudbu pokazao se kao odličan potez za obje strane jer je Halilović ponajbolji igrač Sportinga koji je prošlu sezonu proveo u drugoj ligi te je glavni adut tog kluba u borbi za ostanak u ligi. Halilović je do sada skupio deset nastupa i pritom upisao dva pogotka i tri asistencije. 19-godišnji povremeni hrvatski reprezentativac je i dva uzastopna mjeseca proglašen najboljim igračem Sportinga.

Mauro dos Santos (Almeria – Eibar, bez odštete): Dok jednom ne smrkne drugom ne svane, ta poslovica vrijedila je za Eibar prošle sezone koji je trebao ispasti iz lige, ali zahvaljujući izbacivanju 13-plasiranog Elchea zbog financijskih problema ostao je u prvoj ligi. Eibar je za novu sezonu sastavio gotovo cijelu novu momčad, jedan on najboljih poteza pokazalo se dovođenje 26-godišnjeg argentinskog stopera. Dos Santos do sada je skupio 11 nastupa, a u pobjedi Eibara protiv Las Palmasa od 2:0, Argentinac je bio proglašen najboljim igračem susreta.

Joaquin (Fiorentina – Real Betis, 1,5 milijuna eura): Nakon devet godina Joaquin se vratio u Real Betis. Danas 34-godišnji Španjolac izrazio je želju povratkom u klub iz kojeg je 2006. godine ostvario transfer vrijedan 25 milijuna eura u Valenciju te je bio najskuplje pojačanje. Joaquin za sada još nije opravdao ulogu pojačanja, ali je pokazao kako Real Betis može puno od njega očekivati ove sezone.

Cedric Bakambu (Bursaspor – Villarreal, 7,5 milijuna eura): Nakon odlične sezone u Turskoj, Bakambu je preselio u Španjolsku i odmah nastavio svoj golgeterski niz. 24-godišnjak je do sada skupio 11 nastupa i pritom postigao šest pogodaka.

Steven N'Zonzi (Stoke City – Sevilla, 10 milijuna eura): Iako je odmah u svom debiju protiv Malage zaradio crveni karton, predstave 26-godišnjeg Francuza bile su puno bolje u nastavku sezone. U dosadašnjem dijelu prvenstva ovaj defenzivni veznjak je skupio 12 nastupa i pritom postigao dva pogotka.

Samu Castillejo (Malaga – Villarreal, 8 milijuna eura): Iako još nije opravdao ulogu pojačanja, 20-godišnjak pokazao velik potencijal te svakako je igrač od kojeg se puno očekuje u budućnosti.

Pedro Mosquera (Elche – Deportivo La Coruna, bez odštete): 27-godišnji Španjolac pokazao se odličnim potezom uprave Deportiva, Mosquera je do sada skupio 11 nastupa i upisao dvije asistencije. Ovaj defenzivni veznjak je u vrhu španjolske lige u ovoj sezoni po broju oduzetih lopti.

La Liga

1Real Madrid 3683:22+6193
2Barcelona 3572:43+2976
3Girona 3675:45+3075
4Atlético Madrid 3667:39+2873
5Athletic Bilbao 3658:37+2162
6Real Betis 3545:41+455
7Real Sociedad 3549:37+1254
8Villarreal 3660:60051
9Valencia 3537:37048
10Getafe 3641:51-1043
11Deportivo Alaves 3634:45-1142
12Sevilla 3647:51-441
13Osasuna 3640:54-1441
14Rayo Vallecano 3629:44-1538
15Celta Vigo 3642:54-1237
16Las Palmas 3530:44-1437
17Mallorca 3629:41-1236
18Cadiz 3625:49-2432
19Granada 3637:70-3321
20Almería 3534:70-3617

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.11.2015. u 19:16
    kaj fali članku? konačno jedan di nema ronalda, messija, neymara, ibrahimovića i ostalih već priča o manje zvučnim transferima i igračima. konačno jedan od normalnih tekstova na sportnetu, na tragu onoga kakav je nekad bio
    Obrisan korisnik
  • maniacx19.11.2015. u 15:50
    počeli su i ode forsani članci...
    maniacx