Nogomet

Vikend u znaku El Clasica, nogometni svijet s nestrpljenjem očekuje subotnji dvoboj

Sportnet • petak, 20.11.2015.
Vikend u znaku El Clasica, nogometni svijet s nestrpljenjem očekuje subotnji dvoboj
Foto: EPA

Zanimljiv nogometni vikend je pred nama, a posebno zanimljivo bit će u subotu poslijepodne kada je na rasporedu El Clasico, ali praktički istovremeno još dva odlična dvoboja...

Iako je bilo govora da će se 13. kolo Bundeslige odgoditi zbog terorističkih prijetnji, do toga ipak neće doći i svih 18 njemačkih prvoligaša će na terene tijekom vikenda, a dva dvoboja plijene najviše pažnje. Kolo će u petak navečer otvoriti HSV i dortmundska Borussia, Olić i Iličević se nadaju kako će prekinuti pobjednički niz žuto-crnih koji traje već četiri utakmice.

Zbog pozicija na tablici, epitet derbija kola ipak pripada Schalkeu i Bayernu. U dosadašnjih 12 susreta domaćeg prvenstva Bavarci su se samo jednom malo opustili i ispustili bodove u Frankfurtu, dok su plavi iz Gelsenkirchena dobro otvorili sezonu, ali u zadnjih pet dvoboja imaju tek jednu pobjedu. Breitenreiter stoga mora izvući maksimum iz svojih igrača ako želi barem bod protiv Guardiolinog "stroja".

Wolfsburgu je Borussia pobjegla na drugom mjestu, ali Vukovi moraju gledati i iza sebe gdje na njihov kiks čekaju Hertha, Schalke, pa i Borussia Mönchengladbach. Hecking sa svojom ekipom gostuje na Weserstadionu, dok plavo-bijeli iz glavnog grada pred svojom publikom dočekuju Hoffenheim. Derbi začelja igraju Stuttgart i Augsburg, poraz bi goste stavio u veoma tešku, možda i bezizglednu situaciju.

Derbi 14. kola francuske lige odigrat će se već danas u Nici između istoimenog domaćina i drugoplasiranog Lyona, kojem je aktualni prvak PSG pobjegao na velikih 10 bodova prednosti. No, 10. Nantes je od drugog Lyona udaljen samo šest bodova, a Nice se nalazi na šestom mjestu s četiri boda zaostatka za Lavovima i pobjedom u ovoj utakmici vratili bi se u borbu za Ligu prvaka. No, Lyon u prvenstvu igra u sjajnoj formi i u posljednjih pet kola ima četiri pobjede i remi.

Zanimljivo će biti i na utakmici između St. Etiennea i Marseillea. Domaćini se nalaze na 5. mjestu, a Marseille je solidnim rezultatima u posljednje vrijeme ipak skočio na sredinu tablice iako je u prošlom kolu izgubio na domaćem terenu od Nice s 1:0. Subašićev i Pašalićev Monaco dočekuju Nantes od kojeg imaju samo jedan bod prednosti.

Paris Saint German i dalje je bez poraza, a trenutno imaju niz od osam uzastopnih pobjeda. Izazov će im svakako bit dvoboj protiv Lorienta u gostima koji pak ne zna za poraz posljednjih šest utakmica u svim natjecanjima. Trećeplasirani Caen dočekuje četvrti Angers koji je nakon odličnog ulaska u sezonu upisao dva uzastopna poraza.

U Engleskoj će se ovoga vikenda odigrati dvije vrlo zanimljive utakmice. Iako vodeći Manchester City dočekuje Kloppov Liverpool, možda će zanimljivije biti u gradskom derbiju na White Hart Laneu na kojem Tottenham dočekuje Bilićev West Ham. Obje ekipe nalaze se blizu vrha tablice, a imaju isti broj bodova. Bilić je ove sezone bio iznimno uspješan protiv najjačih momčadi lige, a utakmica protiv Tottenhama, koji ima tek jedan poraz u prvenstvu i to u prvom kolu od Manchester Uniteda, će hrvatskom strategu svakako predstavljati novi izazov.

City je favorit protiv 10. Liverpoola koji je nakon dobrog starta u prošlom kolu kiksao na domaćem terenu protiv Crystal Palacea, koji pak nastavak dobre serije traži na domaćem terenu protiv pretposljednjeg Sunderlanda. Pozitivna vijest za Manuela Pellegrinija svakako je povratak Sergia Agüera. Arsenal se nada pobjedi kod West Bromwicha i kiksu Cityja protiv Liverpoola kako bi preuzeo čelo tablice.

Mourinhov Chelsea se nalazi samo tri boda iznad zone ispadanja, a seriju od tri uzastopna poraza nastojat će prekinuti na Stamford Bridgeu protiv Norwicha koji je u prošlom kolu prekinuo seriju poraza. Manchester United priključak vrhu i nastavak pozitivne serije traži kod solidnog Watforda.

12. kolo Primere odigrat će se u znaku najvećeg derbija na svijetu. Legendarni El Clasico na Santiago Bernabeuu. Za Barcelonu svakako je najveća vijest povratak Lea Messija koji od četvrtka trenira s prvom momčadi, no pitanje je hoće li dobiti prigodu budući da je van terena već 54 dana. No, unatoč njegovom izostanku, Barcelona je upisala sedam pobjeda, remi i poraz te predvodi ligašku ljestvicu s tri boda više od Reala. Osim Messija, za Barcelonu neće sigurno zaigrati Rafinha, a pod upitnikom je i Ivan Rakitić. Kod gostiju iz Madrida jedina nepoznanica je Karim Benzema. Barcelona u posljednjim utakmicama izgleda puno bolje od Reala, no budući da se radi o velikom derbiju, koji se još igra u Madridu, Real na kladionicama ima blagu prednost.

Atletico Madrid puše za vratom Barceloni i Realu, a ovog vikenda gostuje kod Betisa. Momčad Diega Simeonea se nalazi u jako dobroj formi i nadaju se pobjedi i remiju u El Clasicu ne bi li se u potpunosti približili vrhu tablice.

Lagano sigurno neće biti Celti iz Viga, koja je u prošlom kolu pretrpjela težak poraz od Valencije na domaćem terenu, a u ovom gostuje u La Coruni. Halilovićev Sporting, na domaćem terenu dočekuje posljednji Levante, a Valencia nastavak dobre forme traži na Mestalli protiv Las Palmasa.

Vrlo napeto talijansko prvenstvo nastavlja se ove subote s velikim derbijem između Juventusa i Milana. Obje momčadi su jako loše ušle u prvenstvo, međutim, serijom pozitivnih rezultata uspjele su doći na rub "europske zone". Domaćin Juventus je sedmi, a šesti Milan ima dva boda više. Juventusu u ovoj utakmici igra isključivo pobjeda, dok bi se Milanezi zadovoljili i bodom.

Prve četiri ekipe nalaze se u razmaku od samo četiri boda. U 13. kolu najlakši posao čini se ima drugoplasirani Inter koji na domaćem terenu dočekuje 18. Frosinone. Interisti imaju osam pobjeda, no samo 12 postignutih pogodaka u isto toliko kola. No, Nerazzurri isto tako imaju najjaču obranu lige, sa samo sedam primljenih pogodaka i veliki su favoriti u ovoj utakmici.

Roma gostuje kod Bologne koja je nanizala dvije uzastopne pobjede, a hrvatska kolonija u Fiorentini dočekuje 13. Empoli u Firenzi. Nastavku odlične forme nada se Napoli koji gostuje kod Verone koja je nakon 12 odigranih kola jedina momčad bez pobjede u Seriji A i nalazi se na pretposljednjem mjestu s isto bodova kao fenjeraš Carpi koji pak dočekuje drugi klub iz Verone, Chievo, koji ne zna za pobjedu već sedam kola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.11.2015. u 00:55
    el classico izad svih
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2015. u 20:51
    It's the old razzmatazz :)
    Obrisan korisnik