Zimski sportovi

Svindal do druge pobjede u nizu, Hrvati bez bodova u superveleslalomu

Ivo Sabljo • nedjelja, 29.11.2015.
Svindal do druge pobjede u nizu, Hrvati bez bodova u superveleslalomu
Foto: EPA

Drugog dana natjecanja u Lake Louiseu do pobjede je došao Aksel Lund Svindal ispred Austrijanca Matthiasa Mayera i Talijana Petera Filla. U izvrsnim uvjetima Svindal je i danas bio najbrži i pobjedio s 35 stotinki ispred Mayera i 45 ispred Filla. Hrvatski predstavnici Natko Zrnčić Dim i Ivica Kostelić ostali su bez bodova.

U Lake Louiseu je danas ponovno svanuo sunčan dan i uvjeti za prvi superveleslalom sezone još jednom su bili izvrsni. S obzirom da uoči superveleslaloma ne postoje službeni treninzi kao za spust, nismo mogli biti sigurni tko će se boriti za vrh, no mnogi su pretpostavljali da će to ponovno biti okršaj Jansrud-Svindal. Jedno od pitanja među ljubiteljima skijanja u Hrvatskoj bilo je mogu li hrvatski predstavnici do bodova. To se ponajprije odnosilo na Natka Zrnčića Dima koji je prošle sezone u superveleslalomu nekoliko puta ušao u bodove. Uz njega na startnoj listi danas je po prvi put ove sezone u Svjetskom kupu bio i Ivica Kostelić.

Prvi se niz stazu uz nekoliko pogrešaka spustio Francuz Johan Clarey i pravu vrijednost njegove vožnje tek je trebalo vidjeti. Sljedeći je bio Sandro Villeta, aktualni olimpijski pobjednik u alpskoj kombinaciji, on je pokazao puno bolje skijanje od Clareyja i ušao i cilj s čak 86 stotinki prednosti. Nakon njega, Peter Fill letio je stazom slično kao i jučer i usprkos jednoj greški u donjem dijelu staze, stigao u cilj s 1.10 prednosti. Otmar Stridinger iz Austrije nije bio na toj razini i ušao je u cilj kao treći s 1.35 zaostatka. Travis Ganong ponovno je bio brz kao i jučer i iako je u srednjem dijelu imao prednost, nije uspio prenijeti brzinu kao Fill u donji dio i ponovno mu došao blizu, ali nedovoljno, na šest stotinki zaostatka. Christof Innerhofer kao i jučer bio je dosta daleko ispod razine svog sunarodnjaka i ušao je u cilj sa zaostatkom od 1.32. Erik Guay, prvi domaći predstavnik, nije ugrozio Ganonga i Filla, ali bio je brži od svih ostalih i ušao u cilj kao treći s 92 stotinke zaostatka. Prva je odustala druga domaća uzdanica Jan Hudec.

Alexis Pinturault bio je svuda po stazi, ali previše izvan idealne linije i ušao je u cilj kao posljednji s 2.15 zaostatka. Max Franz je imao prednost kroz cijelu stazu, ali na kraju ipak nije izdržao i ušao je u cilj na diobu drugog mjesta s Ganongom. Brice Roger iz Francuske također se nije proslavio i ušao je u cilj kao osmi s 1.57 zaostatka. Sličnu vožnju imao je i Andrew Weibrecht iz SAD-a. Za razliku od Filla i Ganonga, jučerašnju vožnju nije ponovio Carlo Janka koji je na jednom dijelu staze otišao prenisko i morao odustati. Georg Streitberger niti danas nije bio na svojoj razini, a nešto bolji od njega bio je njegov sunarodnjak Romed Baumann koji je ušao u cilj kao tada četvrti uz 59 stotinki zaostatka. Dominik Paris otvorio je skupinu najboljih sedam i bio je cijelo vrijeme blizu vodećem Fillu, ali ušao je u cilj kao tek četvrti s osam stotinki zaostatka. Adrien Theaux skijao je slično kao Paris, ali pogreška na završnom skoku koštala ga je borbe za prva tri mjesta te je u cilj ušao kao peti s 34 stotinke zaostatka. Hannes Reichelt skijao je solidno te na kraju ušao u cilj kao šesti s 43 stotinke zaostatka. Aksel Lund Svindal bio je još bolji i mirniji nego jučer i odličnim skijanjem kroz cijelu stazu ušao u cilj kao prvi s 45 stotinki prednosti. Njegov sunarodnjak Kjetil Jansrud nije bio na toj razini i ušao je u cilj kao tek šesti s 54 stotinke zaostatka. Najboljih sedam zaključili su dva Austrijanca, prvi od njih, Vincent Kriechmayr koji je uz lošiji donji dio zauzeo vrlo solidno sedmo mjesto. Nakon njega odličnu vožnju imao je Matthias Mayer i uz jednu manju grešku došao do cilja najbliže Svindalu na 35 stotinki zaostatka.

Sljedećih nekoliko skijaša nije ugrozilo najboljih deset, a najbolje se snašao Thomas Mermilliod Blondin koji je došao na 13. mjesto uz 1.53 zaostatka. Nakon njega sa starta je krenuo mladi norveški lav Alexander Aamodt Kilde od kojeg se i danas očekivao dobar rezultat što je on i ostvario ulaskom u cilj na deseto mjesto uz 82 stotinke zaostatka. Odmah nakon broja 30 nekoliko skijaša odradilo je vrlo solidne vožnje, a najviše su se istaknuli Slovenac Boštjan Kline koji je zauzeo tada 14. mjesto s 1.42 zaostatka te iza njega Talijan Mattia Casse i Austrijanac Patrick Schweiger koji su zaostali 1.47 odnosno 1.48 za Svindalom. Utrku je nažalost i danas obilježio jedan teži pad Austrijanca Thomasa Maypretera, zbog čega je pozvan helikopter i utrka prekinuta na oko pola sata. Ubrzo nakon stanke krenuo je i Natko Zrnčić Dim s brojem 45 te je skijao lošije gornji i bolje donji dio staze, ali i danas nedovoljno za bodove te je u cilj ušao kao 35. s 2.77 zaostatka. Do nastupa Ivice Kostelića ispred Natka se uguralo još sedam skijaša, a Ivica je odskijao prema realnim očekivanjima i u cilj ušao kao 53. uz 3.76 zaostatka. Do kraja utrke ispred Natka i Ivice se ugurao još i austrijski veteran Klaus Kroell te je Natko završio 43., a Ivica 54.

U ukupnom poretku u vodstvu je Svindal s 207 bodova, drugi je Fill s 140 bodova, a treći Mayer s 112 bodova. Svjetski kup se nastavlja sljedećeg tjedna u američkom Beaver Creeku gdje se voze spust, superveleslalom i veleslalom.

SK Lake Louise, superveleslalom(m), rezultati
1. A.Lund Svindal (Norveška) 1.29.30
2. M. Mayer (Austrija) +0.35
3. P.Fill (Italija)+0.45
4. T. Ganong (SAD) +0.51
4. M. Franz (Austrija) +0.51
...
43. N.Zrnčić Dim (Hrvatska) +2.77
...
54. I.Kostelić(Hrvatska) +3.76

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.11.2015. u 10:17
    A možda zbog svih njegovih dosadašnjih zasluga? Zaboravljaš da je prije Ivice samo jedan hrvatski skijaš osvojio bodove u SK. Velik dio novaca kojima Savez raspolaže je zasluga Ivice i njegove obitelji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.11.2015. u 09:05
    pa što taj još nije odustao od skijanja!? Zašto tu lovu ne ulažu u mlade skijaše a ne u stare rage!!!
    Obrisan korisnik