Nogomet

Rakitić potvrdio zašto je najbolji hrvatski sportaš; Modrić i Mandžukić od velike važnosti unatoč ozljedama

Nikola Raič • nedjelja, 13.12.2015.
Rakitić potvrdio zašto je najbolji hrvatski sportaš; Modrić i Mandžukić od velike važnosti unatoč ozljedama
Foto: EPA

U grupnim fazama europskih natjecanja nastupilo je 18 hrvatskih nogometaša. Dobar dio njih igrao je važne uloge u svojim momčadima...

Od 18 hrvatskih nogometaša koliko ih je upisalo nastupe u Ligi prvaka te Europskoj ligi njih 14 će igrati i na proljeće u Europi. Petorica najuspješnijih nastavljaju natjecanje u Ligi prvaka, a devet će se za naslov boriti u Europskoj ligi. Hrvatski igrači su u grupnim fazama ostavili dobar dojam te su ukupno postigli 10 pogodaka. Bez rasprave, naš najbolji igrač u ovoj fazi europskih natjecanja bio je Ivan Rakitić.

Liga prvaka

U grupnoj fazi Lige prvaka nastupilo je sedam hrvatskih nogometaša, njih pet je sa svojim klubovima prošlo skupinu, a dvojica koja se opraštaju od Lige prvaka, ne opraštaju se od Europe. Naši nogometaši su postigli ukupno osam pogodaka, a najviše se istaknuo Ivan Rakitić u dresu Barcelone s dva pogotka i dvije asistencije.

Ivan Rakitić, najbolji hrvatski sportaš za 2015. godinu, bio je i naš najbolji nogometaš u grupnim fazama europskih natjecanja. Rakitić je upisao šest nastupa u kojima je skupio 406 minuta igre u najelitnijem europskom natjecanju. Rakitić se još jednom pokazao kao jedna od ključnih figura u igri Barcelone. Njegov doprinos Barceloninoj dominaciji teško je mjerljiv bilo kakvim brojkama, ali potrebno je istaknuti kako je sa svoja dva pogotka BATE-u izravno donio tri boda u pobjedi 2:0. Također, njegove dvije asistencije protiv Rome i Bayera bile su ključne kako bi Barcelona ostala neporažena u tim utakmicama.

Rakitića ćemo ponovno gledati u završnici Lige prvaka te je sigurno kako će i dalje imati veliku ulogu u pokušaju da njegova Barcelona napravi ono što još nikom nije uspjelo, a to je da obrani naslov Lige Prvaka.

Naša dva igrača u kraljevskom klubu imala su nešto slabije brojke od Rakitića, ali Luka Modrić je još jednom dokazao da Real bez njega nije isti kao s njim, a Mateo Kovačić je dobro iskoristio minute koje mu je dao Benitez. Naravno, obojicu ćemo gledati i u drugoj fazi natjecanja i pohodu na 11. naslov Reala iz Madrida.

Modrić je upisao pet nastupa i odigrao 285 minuta, a strijelac je bio protiv Šahtara. Upravo u toj utakmici se vidjelo što je Luka Modrić Realu. Nakon što je izašao iz igre u 62. minuti utakmice, igra Reala se raspala, a Šahtar je umalo stigao do izjednačenja. Modrić je odigrao dvije kompletne utakmice u kojima je dirigirao igrom Reala do pobjeda protiv Šahtara 4:0 te PSG-a 1:0.

Mateo Kovačić je igrao čak više minuta od Modrića, njih 306. Dvije utakmice Kovačić je odradio od prve do posljednje minute susreta. Ipak, najviše će pamtiti onu posljednju kada je zabio svoj prvijenac u dresu Reala u rekordnoj, 8:0, pobjedi protiv Malmoa.

Iako je odigrao samo tri utakmice, Mario Mandžukić je itekako zaslužan za prolazak skupine njegovog Juventusa. Naravno, ključ su dva pogotka u utakmicama protiv glavnog konkurenta u skupini Manchester Cityja, koja su osigurala velikih šest bodova. Juventus polako hvata zalet, a s njim i Mario Mandžukić hvata pravu formu. Očekujemo ga kao glavnog napadača u pohodu na novo finale.

Dynamo Kijev je skupinu G iznenađujuće završio ispred Porta i plasirao se među 16 najboljih momčadi u Europi. Svoj obol tom uspjehu dao je i Domagoj Vida, koji je u tri nastupa skupio 192 minute, a u utakmicama protiv Chelseaja je upisao punu minutažu.

Jedina dva hrvatska internacionalca koji su nastupali u grupnoj fazi, a nisu izborili prolazak skupine su Darijo Srna i Eduardo. Njihov Šahtar je završio kao trećeplasirani iza Reala i PSG-a te će nastaviti igrati u Europskoj ligi. Srna je kao kapetan Šahtara igrao pet kompletnih utakmica, dok je jednu propustio zbog suspenzije, Eduardo je odigrao 142 minute u tri nastupa. Obojica naših igrača su po jednom bili strijelci u grupnoj fazi.

Europska liga

U skupinama Europske lige nastupilo je 11 hrvatskih nogometaša, a na proljeće će ih u ovom natjecanju igrati sedam. Naravno, pridružit će im se Eduardo i Srna, pa će ta brojka biti devet igrača u završnici Europske lige. Od naših 11 nogometaša je u grupnoj fazi u strijelce su se upisali samo Nikola Kalinić i Matej Jelić.

Najbrojnija i najuspješnija hrvatska kolonija jest ona u Fiorentini. Kalinić, Badelj i Rebić dali su svoj doprinos prolasku skupine. Iako je igrao vrlo malo Kalinić je bio dobar te je u tri nastupa upisao pogodak i asistenciju. Badelj je skupio gotovo 300 minuta u pet nastupa te jednom uspješno asistirao, dok je Rebić igrao u samo dvije utakmice.

Prolazak skupine je ostvario i reprezentativni stoperski par Lovren - Ćorluka, svatko u svom dresu, naravno. Lovren i Ćorluka su odigrali po tri utakmice za svoje klubove i pokazali kako izbornik Čačić ima stabilnu središnjicu obrambene linije. Potvrdu za to imamo i u Striniću koji je u četiri utakmice pomogao Napoliju da dođe do savršenog učinka. Ćorluka je jedini hrvatski igrač koji je zaradio crveni karton u grupnoj fazi natjecanja.

Još dva centralna braniča su sudjelovala u grupnoj fazi Europske lige, ali Radas i Šimunović za razliku od Lovrena i Ćorluke neće osjetiti proljeće u Europi. Radas je odradio pet cijelih utakmica za Skenderbeu, dok je Šimunović nakon transfera karijere upisao četiri nastupa u dresu Celtica.

Subašić i Pašalić u dresu Monaca, također neće zaigrati na proljeće u Europskoj ligi, a sjenu na njihove dobre nastupe je bacila loša predstava u Londonu kod Tottenhama. Subašić je loše reagirao kod dva pogotka, a Pašalić kod jednog. Unatoč tome, možemo biti zadovoljni s dva standardna igrača u jakom klubu.

Za kraj ostavljamo Mateja Jelića, koji je nakon sjajnih igara u Žilini preselio u Rapid. Četiri nastupa su mu trebala za prvi pogodak u skupinama Europske lige, ali veseli to što ćemo Jelića gledati i na proljeće te se nadamo kako će se broj pogodaka povećati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.12.2015. u 15:16
    Koji igrači Dinama su to Hrvati? Pivarić, Pjaca, Ćorić, Rog i Antolić. Sve skupa 12 Hrvata u skupinama.
    Obrisan korisnik
  • Assassin5513.12.2015. u 14:54
    Leovac I Tomečak, očito više nisu Hrvati.
    Assassin55
  • Obrisan korisnik13.12.2015. u 10:47
    A igrači Dinama, zar oni nisu igrali istu Ligu prvaka ?
    Obrisan korisnik