Ostali sportovi

Favoriti prošli dalje, nekoliko manjih iznenađenja

Petar Jenjić • četvrtak, 24.12.2015.
Favoriti prošli dalje, nekoliko manjih iznenađenja

Branitelj naslova Gary Anderson bez većih problema prošao je prvu prepreku na SP-u u pikadu, a iznenađenje prvog kola je ispadanje Roberta Thorntona...

Prvi dan

Branitelj naslova Gary Anderson lako je prošao u drugo kolo sa glatkom pobjedom od 3-0 nad Andyjem Bolutonom, koji je u kvalifikacijskom meču pobjedio Pera Laursena 2-1. Anderson, iako je najavljivao, nije vidljivo pokazao nervozu. Započeo je meč sa dva uzastopna 11-dartera i dobio 7 uzastopnih legova, prije nego je Boulton napokon dobio leg. The Flying Scotsman je završni treći set ipak uspio dobiti sa 3-2. "Samo sam želio što prije proći 1. kolo i uspio sam unatoč nervozi. Bilo je užasno posljednjih nekoliko dana proživljavati ovo što nisam nikada prije nisam iskusio", rekao je Anderson koji je imao prosjek 99.55. U 2. kolu igrat će protiv Darryla Gurneya. Gurney, koji je prošli mjesec na Players Champioship Finalsu porazio Andersona, pogodio je pet 180-ki u impresivnom trijumfu protiv Velšanina Jamiea Lewisa. Prvi set dobio je glatko, bez izgubljenog lega, dok je drugi dobio Lewis 3-1. Gurney dobija dramatični treći set sa 3-2, prije nego je dobio 3-1 četvrti set i završio posao. "Igrao sam dobro prvi set, a kasnije sam malo popustio. Mogao izgubiti meč, ali drago mi je da tako nije završilo", rekao je Gurney.

Finalist 2014. godine Peter Wright glatko je prošao 1. kolo pobijedivši bivšeg svjetskog U-23 prvaka Keegana Browna. Wright je dobio 6 uzastopnih legova za vodstvo od 2-0 prije nego je Brown uzeo leg. Wright je uzvratio sa izlazom 116. Iduća dva lega su podijelili kad je, sa izlazom 131, Wright završio meč. "Keegan je puno bolji igrač nego što je to večeras pokazao. Nije pogađao doubleove. Da jest, meč bi bio puno zanimljiviji. Ovako samo mogu reći hvala. Nije bilo lijepo, ali piše se pobjeda i to je ono najvažnije. Sada mogu uživati u Božiću i vratiti se još bolji", rekao je Peter Wright.

Andy Boulton v Per Laursen (P) 2-1
Jamie Lewis v Daryl Gurney 1-3
Peter Wright v Keegan Brown 3-0
Gary Anderson v Andy Boulton 3-0

Meč dana:

Drugi dan

Svjetski broj jedan Michael van Gerwen „preživio je“ meč prvog kola protiv njemačkog kvalifikanta Renea Eidamsa, koji ga je odveo do tie-breaka u petom setu. Na početku nije tako izgledalo. Van Gerwen je dobio 6 uzastopnih legova za vodstvo 2-0. 26 godišnji Nijemac, koji je u kvalifikacijama pobjedio Tajlanđanina Gaweenuntawonga 2-0, otvorio je treći set sa 122 izlazom na bull, te ukupno dobio 6 od odigranih 7 legova za izjednačenje na 2-2. Dolazi do 2-2 u petom setu i tie-breaka, no Nizozemac odigrava vrlo dobro sljedeća dva lega te prolazi u 2.kolo. "Igrao je dobro, no nikako se nisam smio dovesti u ovu poziciju. Nakon prva dva osvojena seta nisam smio dopustiti da se vrati u meč. Ovo je bila dobra lekcija za mene i mislim da će mi goditi za ostatak turnira. Bit ću spreman nakon Božića, ne brinite", izjavio je van Gerwen.

12. nositelj Kim Huybercht postao je prva veća žrtva nakon iznenađujućeg poraza od Davida Palleta, koji je nakon gubitka 2-1, meč okrenuo u svoju korist. Meč je završio sa dva visoka izlaza, 132 i 122. "Iskreno nisam vjerovao da mogu ovo dobiti. Kim je odličan igrač, znao sam da će biti težak meč, ali sada sam jako presretan. Držao sam meč u egalu te na kraju iskoristio njegove greške", izjavio je David Pallet.

Kyle Anderson pobjedio je 18 nositelja Brendana Dolana 3-0. Australac, koji je prije dvije godine pogodio nine-darter, prvi put je ušao u 2. kolo. "Igram dobro i ovo mi je jako puno značilo. Ovdje sam sam i radim ovo za svoju obitelj. Vjerujem da od sada mogu biti samo još bolji", izjavio je Anderson.

U poslijepodnevnom sessionu, Justin Pipe drugu godinu zaredom ispada u 1. kolu. Dvanaestog nositelja izbacio je Nizozemac Christian Kist 3-0. Nakon odlučujućeg petog lega u prvom setu, kojeg je dobio Nizozemac, Pipeu je popustila koncentracija pa je Kist dobio sljedećih 6 legova za mjesto u 2. kolu. "Velika pobjeda za mene. Znam da je Justin izvrstan igrač pa je nevjerojatno što sam prošao dalje. Nije igrao kako može, ali ja sam jako zadovoljan sa svojim nastupom i jako se veselim sljedećem", izjavio je Christian.

Mark Webster svoju je 3-0 protiv Irca Mikea McGowana morao osiguravati u posljednjem legu svakog seta. McGowan je ranije u kvalifikacijskom meču pobjedio Kineza Qiang Suna. "Nisam se osjećao baš najbolje, zbog toga sam još više sretan što sam prošao dalje", izjavio je Webster.

Darren Webster osigurao je meč drugog kola protiv prvog nositelja Michela van Gerwena pobjedom protiv Johna Hendersona. Nakon gubitka prvog seta, Webster igra sve bolje te okreće meč na svoju stranu. "Znam da i ja i John možemo bolje od ovoga. Ako u 2. kolo donesem svoju najbolju igru, znam da imam šanse za pobjedu", izjavio je Darren.

Popodnevni Session:
Qiang Sun v Mick McGowan (P) 0-2
John Henderson v Darren Webster 1-3
Justin Pipe v Christian Kist 0-3
Mark Webster v Mick McGowan 3-0

Večernji Session :
Thanawat Gaweenuntawong v Rene Eidams (P) 0-2
Brendan Dolan v Kyle Anderson 0-3
Kim Huybrechts v David Pallett 2-3
Michael van Gerwen v Rene Eidams 3-2

Meč dana:

Treći dan

Phil Taylor započeo je svoj put na prvenstvu laganom pobjedom protiv Japanca Keita Ona, koji je u kvalifikacijskom meču pobjedio Filipinca Alexa Tagara 2-0. Trenutni broj tri na svijetu ispustio je samo jedan leg te je imao izlaze 167 i 121. "Sve se svodi na preživljavanje prvog kola. Imao sam ove nove strelice samo jedan dan i sa njima sam odlično vježbao", rekao je Taylor i na kraju dodao: Dosta mi je gubljenja, dosta mi je Michela van Gerwena. "To je kao kada netko radi bolji posao od tebe. Sve što ja radim je biti sve bolji. Želim se popraviti i želim osvojiti naslov."

U reprizi finala iz 2004. godine, igrat će protiv Kevina Paintera. Kevin je nešto ranije toga dana glčatko izbacio Finca Kima Viljanena, koji je u kvalifikacijskom meč pobjedio Nizozemca Svena Groena 2-1, nakon zaostaka od 1-0. "Drago mi je da sam pobijedio. Današnji standard u PDC-u je da nitko više nije siguran protivnik", rekao je Painter nakon meča.

U meču dana Ricky Evans izbacio je trenutno desetog igrača na svijetu, Austraca Simona Whitlocka sa sjajnim povratkom nakon što je Simon vodio 2-0 u setovima i 2-0 u trećem setu. Kada je Australac promašio dvije strelice za pobjedu, sve se preokrenulo. Dobio je šest uzastpnih legova za izjednačenje. Evans baca sjajan 130 izlaz za pobjedu od 6-4 u odlučujućem setu. "Nisam siguran kako sam ovo uspio dobiti. Jedva mogu govoriti. Simon me je gazio prva dva seta, ali čim sam uzeo treći set počeo sam igrati najbolje kako znam i sada sam preradostan. Pobjedu posvećujem svima koji su za mene navijali", rekao je Evans nakon pobjede.

Mladi 21-godišnji Belgijac Dmitri Van den Bergh priredio je još jedno iznenađenje i sa impresivnih 3-1 izbacio 9 nositelja Iana Whitea. Belgijac je tijekom meča bacio impresivna četiri 100+ izlaza. "Sretan sam zbog svoje igre, no znam da mogu još bolje", rekao je Dmitri.

Steve Beaton je sa 3-0 pobjedom ispratio sa turnira Novozelanđanina Kohu Kokiria, kojemu je ovo bio prvi nastup na prvenstvu. Meč je završio sa izvrsnim izlazom na 164. "Sretan sam sa konačnim završetkom jer nisam želio igrati još setova. Zadovoljan sam sa igrom. Prije prvenstva sam uzeo slobodno i nisam igrao turinire, što nikad prije nisam napravio. Nisam bio zadovoljan rezultatima pa sam ovaj put želio učiniti nešto drugačije", rekao je Steve Beaton.

Vincent van der Voort porazio je Australca Lawrencea Rydera u tri seta. "Dosada smo već mogli vidjeti nekoliko iznenađenja i zbog toga sam morao biti jako koncetriran i oprezan da odradim posao kako treba što sam u konačnici i uspio", rekao je nizozemski pikadist.

Popodnevni Session
Kim Viljanen v Sven Groen (P) 2-1
Steve Beaton v Koha Kokiri 3-0
Ian White v Dimitri Van den Bergh 1-3
Kevin Painter v Kim Viljanen 3-0
Večernji Session
Keita Ono v Alex Tagarao (P) 2-0
Simon Whitlock v Ricky Evans 2-3
Vincent van der Voort v Laurence Ryder 3-0
Phil Taylor v Keita Ono 3-0

Meč dana

Četvrti dan

Raymond van Barneveld pobijedio je kolegu Nizozemca Dirka van Duijvenbodea sa 3-0 u setovima,ali sve je moglo biti drugačije da u odlučujućem petom legu drugog seta Dirk nije napravio bust na 180 i tako omogućio Barneyu da uzme set. Od toga se nije uspio psihički oporaviti te je Barney uspio lako meč privesti kraju. Bust na 180 je uništilo Dirkovu igru.

"Nije bilo lijepo za njega, no ja moram ostati profesionalan, biti sretan i zadržati fokus na mečeve koji predstoje", rekao je Barney. Stephen Bunting porazio je Njemca Jyhana Artuta u tri seta, unatoč nervoznom završetku. BDO prvak ispustio je jedan leg u prva dva seta, ali je u trećem izgubio da zakomplicirao sebi život, no ipak je završio meč.

"Bio sam vrlo nervozan. ovo je bio vrlo važan meč za mene i drago mi je što sam prošao", rekao je Englez nakon pobjede. Mervyn King također je prošao dalje povratkom iz zaostatka od 2-0 u setovima protiv Rusa Aleksandra Oreškina, koji je u kvalifikacijskom meču pobjedu Singapurca Paula Lima 2-1. Oreškin je dobio prva dva seta, završivši drugi sa izazom od 116 te 134 u završnom legu. Međutim King dobiva 9 od sljedećih 12 legova, te prolazi u 2.kolo. "Gotovo sam mogao ići kući, ali sam se odbio predati. Nisam se smio dovesti u ovu poziciju na početku, ali sam nekako uspio iskopati pobjedu", rekao je King. Ranije tijekom dana, Andy Hamilton pretrpio je prvi poraz u 1.kolu ikada, nakon dramatičnog meča protiv Joea Murnana. Nakon dobitka dva od prva tri seta, Hamilton je propustio tri strelice za meč u četvrtom. Murnan se uspio vratiti nakon gubitka 2-0 u legovima te pobjediti u decideru. "Sjajan je osjećaj proći. Kad sam izvukao Andya, znao sam da je dobar igrač i ova pobjeda je stvarno velika za mene. Trebao je pobjediti, ali ja sam iskoristio njegove propuštene prilike i sretan sam zbog toga, ali mi je također žao zbog njega", rekao je Murnan. Mensur Suljović pobjedio je Jermainea Wattimenu sa 3-1 u setovima, dok je Jamie Caven glatko sa 3-0 porazio Novozelanđanina Roba Szabu, koji je u kvalifikacijskom meču pobjedio Austrijanca Michaela Rasztovitsa sa 2-0. "Prvi set nije bio dobar, ali poslije sam se osjećao vrlo dobro. Nije bila pretjerano dobra godina za mene i znao sam da je vrijeme da zasučem rukave. Imam samopouzdanja i želim proći što dalje u turniru", rekao je Caven.

Popodnevni Session
Michael Rasztovits v Rob Szabo (P) 0-2
Andy Hamilton v Joe Murnan 2-3
Mensur Suljovic v Jermaine Wattimena 3-1
Jamie Caven v Rob Szabo 3-0

Večernji Session
Aleksandr Oreškin v Paul Lim (P) 2-1
Stephen Bunting v Jyhan Artut 3-0
Raymond van Barneveld v Dirk van Duijvenbode 3-0
Mervyn King v Aleksandr Oreškin 3-2

Meč dana

Peti dan

Defnitivno najveće iznenađenje 1.kola je pobjeda Alana Norrisa nad šestim nositeljem Robertom Thorntonom sa glatkih 3-0. "Ovo je ono o čemu sam sanjano. Volim svoj život u PDC-u. Što ovdje ima da se ne može voljeti? Bio sam nervozan na početku, no Robert nije igrao dobro pa sam iskoristio svoju šansu", rekao je Norris. Trenutno sedmi na svijetu James Wade također je sa glatkih 3-0 pobjedio Grka Johna Michaela, koji je u kvalifikacijskom meču porazio Južnoafrikanca Warricka Scheffera. Na pitanje o tome razmišlja li o titulu, James je odgovorio: "Nije pitanje hoću li osvojiti, već je samo pitanje kada. Prošlih godina obično sam bio lijen u ovo doba godine, ali u zadnjih godinu dana sam radio što sam više mogao, više nego ikada prije."

Osmi nositelj Michael Smith je tek nakon sudden-death lega uspio poraziti mladog Nizozemca Jeffreya de Zwaana. Smith je uzeo prvi set, no Nizozemac uzvraća tako što uzima sljedeća dva. Meč izjednačava sa 134 izlazom, prije nego je dvojac u posljednjem petom setu došao do rezultata 5-5. Englez je bio mirne ruke i uspješno prošao u 2.kolo. "Povremeno sam tijekom meča bio jako loš, a povremeno izvrstan. Jeffrey ovim dokazuje da je odličan igrač, a ja sam na kraju ovo nekako uspio izvući", rekao je Smith.

Warrick Scheffer v John Michael (P) 0-2
Robert Thornton v Alan Norris 0-3
Michael Smith v Jeffrey De Zwaan 3-2
James Wade v John Michael 3-0

Meč dana

Šesti dan

Dave Chisnall uspješno je prošao u 2.kolo sa galtkom 3-0 pobjedom nad Austrijancem Rowby-John Rodriguezom. Svaki set pobijedio je u odlučujućem petom legu. "Nisam mislio da mi je prosjek bio 99 pa sam zadovoljan s tim dijelom. Imam još dosta toga u zalihi i nadam se da ću to pokazati u nastavku turnira", rekao je Dave Chisnall.

Veteran Terry Jenkins okrenuo je gubitak prvog seta u svoju korist te pobjedio Amerikanca Darina Younga. "Zeznuo sam prvi set, ali na kraju je sve ispalo dobro", rekao je Jenkins. Wes Newton osvetio je prošlogodišnji poraz u sudden-death legu te pobijedio Španjolca Crista Reyesa. Bio je čudan meč. Trenirao sam naporno za ovo i igrao sam solidno. Trenirao sam jako dobro prije meča, ali se jednostavno nije sve poklopilo u meču. Ne znam, možda je pritisak, ali pobjedio sam ružno. Na krau, bitna je samo pobjeda", rekao je Newton. Ronny Huybrechts u pet setova pobjedio je Deana Winstanleya. U odlučujućem setu pogodio je 164 i 104 izlaz za pobjedu i prolaz dalje u turniru. "Sretan sam. Izlaz na 164 me uvjerio da mogu pobjediti. Mislim da nikada nisam pogodio ovakva dva važna izlaza na pozornici. Igram jako dobro i veselim se drugom kolu", rekao je Ronny.

Dean Winstanley v Ronny Huybrechts 2-3
Wes Newton v Cristo Reyes 3-1
Dave Chisnall v Rowby-John Rodriguez 3-0
Terry Jenkins v Darin Young 3-1

Meč dana

Sedmi dan

Dvostruki svjetski prvak Adrian Lewis glatko je u 3 seta pobijedio Nizozemca Jana Dekkera. "Bilo je na trenutke očajno, a na trenutke briljantno. Jedva čekam nastavka prvenstva", rekao je Lewis.

Andrew Gilding je također u tri seta porazio Velšanina Gerwyna Pricea. Svaki set dobio je u četvrtom legu, dok je u prvom bacio 164 izlaz. "Jako mi je drago što sam pobijedio. Mislio da sam dobio prilično loš ždrijeb kad sam izvukao Gerwyna. Mislio sam da ću morati bacati 100 u prosjeku za pobjedu, no drago mi je da tako nije moralo biti", rekao je Gilding.

Jelle Klaasen jedini je imao troznamenkasti prosjek, kada je otpuhao Joea Cullena sa pozornice. Uz 102.54 prosjek, bacio je i pet 180-ki. "Moraš igrati ovako dobro da bi pobijedio igrače kao Joe. Ne smiješ im davati šansu jer će je iskoristiti", rekao je Klaasen.

Benito Van de Pas i drugu godinu zaredom prolazi prvu prepreku na turniru. Ovaj put pobjedio je U-23 Svjetskog prvaka, Nijemca Maxa Hoppa u četiri seta. "Igrao sam dobro, no moram svoje izlaze puno bolje odigravati. Drago mi je da ostajem ovdje i nakon Božića, trenirat ću naporno za sljedeći meč", rekao je Van de Pas.

Srijeda
Andrew Gilding v Gerwyn Price 3-0
Benito van de Pas v Max Hopp 3-1
Adrian Lewis v Jan Dekker 3-0
Jelle Klaasen v Joe Cullen 3-0

Meč dana:
Benito van de Pas v Max Hopp

Parovi 2.kola
Subota 26. prosinca (19h-23h)
Ricky Evans v Jamie Caven
Dave Chisnall v Christian Kist
Gary Anderson v Daryl Gurney

Nedjelja 27. prosinca
Poslijepodnevni Session (14h-18h)
Michael Smith v Steve Beaton
Dimitri Van den Bergh v Benito van de Pas
Vincent van der Voort v Kyle Anderson

Večernji Session (20h-00h)
Raymond van Barneveld v Stephen Bunting
James Wade v Wes Newton
Michael van Gerwen v Darren Webster

Ponedjeljak 28.prosinca
Poslijepodnevni Session (14h-18h)
Alan Norris v Joe Murnan
Terry Jenkins v Mark Webster
David Pallett v Mensur Suljovic

Večernji Session (20:30h-00:30h)
Adrian Lewis v Andrew Gilding
Peter Wright v Ronny Huybrechts
Phil Taylor v Kevin Painter

Utorak 29. prosinca
Poslijepodnevni Session (14h-18h)
Mervyn King v Jelle Klaasen
(u nastavku počinju mečevi trećeg kola)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • kamacnik125.12.2015. u 10:57
    lijepo je vidjet ovakve članke ovdje, samo nastavite tako
    kamacnik1