Tenis

Počinje prvi Grand Slam turnir sezone: Novak Đoković apsolutni favorit u Melbourneu

Domagoj Puš • nedjelja, 17.01.2016.
Počinje prvi Grand Slam turnir sezone: Novak Đoković apsolutni favorit u Melbourneu
Foto: EPA

Nakon kratkog odmora u prosincu, teniska karavana ponovno se pokrenula s prvim danima 2016. godine. Uvodna dva tjedna ponudila su turnire na kojima su tenisači i tenisačice brusili svoju formu, iskušavali udarce na egzibicijama i pokazivali mišiće protivnicima, a sve kako bi što spremniji došli u Australiju - zemlju „down under, zemlju klokana, emua, najotrovnijih zmija na planeti i ekstremnih vrućina – na prvi Grand slam turnir sezone.

Povijest turnira

Australian Open je Grand slam turnir koji je, uz US Open, mijenjao svoju podlogu kroz povijest te je turnir od svojih početaka 1905. godine pa sve do 1987. godine igran na travnatoj podlozi da bi se preseljenjem u Melbourne Park promijenila i sama podloga te se od 1988. godine prvi Grand slam sezone igra na tvrdoj podlozi – zelenom Rebound Aceu. Ona je trajala punih dvadeset godina, a 2008. godine postavljena je plava Plexicushion tvrda podloga iz razloga što, kako je objašnjeno od strane organizatora, puno bolje reagira na ekstremne vrućine koje znaju pogoditi Australiju u siječnju. Prema proizvođačima same podloge, ali i prema organizatorima, ova podloga brža je od Rebound Acea što izaziva konstatno neslaganje tenisača i tenisačica koji tvrde suprotno. Kralj ove podloge svakako je Novak Đoković s pet naslova pa potpuno zasluženo nosi i naziv kralja plexicushiona koji savršeno odgovara njegovom stilu igre. Novak Đoković s tih pet naslova u ujedno je i tenisač s najviše naslova u Open eri, a slijede ga Roger Federer i Andre Agassi s četiri naslova. Ono što izdvaja Rogera Federera od ostalih je činjenica kako je on jedini tenisač s naslovima na obje tvrde podloge, dok se Šveđanin Mats Wilander može pohvaliti kako je jedini tenisač s naslovima na dvije različite podloge.

Naslove na travnatoj podlozi osvajao je 1983. i 1984. godine, a 1988. godine, prve godine kada je Australian Open igran na tvrdoj podlozi, ponovno podiže pehar pobjednika. Ukupno najviše naslova ima Roy Emerson – njih šest, a svi su osvojeni u šezdesetim godinama prošlog stoljeća pri čemu se izdvaja pet uzastopnih naslova u razdoblju od 1963. do 1967. godine kada je bio nepobjediv. Samo vrijeme održavanja turnira kroz povijest se konstantno mijenjalo te je tako turnir u svojim počecima igran i u siječnju, ožujku i kolovozu. Osamdesetih godina prošlog stoljeća, turnir je igran u prosincu da bi se 1987. godine dogovorio termin sredinom siječnja koji od tada više nije mijenjan.

Prokletstvo Australian Opena

Mats Wilander, u svojem uvodu za turnir, iznio je mišljenje kako će Novak Đoković osvojiti ove sezone sva četiri najveća turnira čime bi uspio u nečemu što teniski svijet očekuje punih 47 godina, od Roda Lavera koji je to uspio sada već davne 1969. godine.

Kroz povijest nekoliko je tenisača došlo blizu Svetog grala tenisa, ali uvijek ih je nešto omelo – Connorsa Roland Garros 1974. godine, Wilandera Wimbledon 1988. godine, a Federera Nadal i obrnuto. Usponom Đokovića i istovremenim postupnim padom Federera i Nadala, postavilo se legitimno pitanje može li to ostvariti fenomenalni Srbin. Prije pet godina spriječio ga je tada nepobjedivi Nadal na zemlji, a prošle godine pomalo iznenađujuće Stan Wawrinka ponovno u Roland Garrosu i tu dolazimo do biti naslova odlomka.

Skoro punih dvadeset i pet godina, još od 1992. godine i Jima Couriera niti jedan tenisač nije uspio spojiti naslove u Melbourneu i Parizu – čak niti Nadal niti Federer u svojim najdominantnijim godinama. Može li Novak Đoković ili čak možda i netko drugi uspjeti u tome znat ćemo najkasnije za malo manje od pet mjeseci kada završi finale u Parizu.

Favoriti i favoritkinje

U muškoj konkurenciji sve je vrlo jasno. Novak Đoković apsolutni je favorit za osvajanje šestog naslova, a petog u posljednjih šest godina i poraz od bilo kojeg tenisača pa makar i u finalu predstavljat će veliko iznenađenje. Uz sve to, ždrijeb mu je do polufinala poprilično povoljan iako Nishikori ili Tsonga u potencijalnom četvrtfinalu, svakako mogu prouzročiti probleme što je Japanac i pokazao pretprošle godine u New Yorku. No, kvaliteta i forma apsolutno su na strani Đokovića i ukoliko bude na svojoj standardnoj razini protivnike se neće puno pitati. U potencijalnom polufinalu ždrijeb bi mogao donijeti Rogera Federera, jednog od dvojice tenisača s najviše šansi u onemogućavanju Đokovića ka osvajanju ukupno jedanaestog naslova na najvećim turnirima čime bi se izjednačio s velikanima poput Borga i Lavera. Do samog polufinala Federer ima nekoliko nezgodnih protivnika poput Dolgopolova i Dimitrova koji ga je nedavno i namučio u Brisbaneu. Četvrtfinale potencijalno donosi Čeha Berydcha ili možda čak i veliku australsku nadu Nicka Kyrgiosa koji je svoje najbolje susrete igrao na najvećim turnirima, a pred domaćom publikom bit će sigurno i posebno motiviran što je nedavno pokazao pobijedivši i Andya Murraya u Hopman Cupu.

Druga polovica ždrijeba nudi Andya Murraya i Stana Wawrinku. Stan Wawrinka sigurno je tenisač kojeg se, uz Federera, danas Đoković najviše pribojava. Kada ima svoj dan, čak se niti Đokovića ne pita puno, a to se pokazalo posebnom bolnim prošle godine kada je nevjerojatnim udarcima na pariškoj zemlji Đokovića učinio potpuno nemoćnim. Put do polufinala neće biti lagan i nudi nekoliko mina od kojih se ističu Jack Sock, Amerikanac s odličnim igrama na početku ove sezone, Miloš Raonić, osvajač Brisbanea gdje je u finalu pobijedio Rogera Federera te svakako i Rafael Nadal koji je pobijedio Wawrinku u njihova zadnja tri susreta.

Andy Murray vjerojatno je i najveća nepoznanica od spomenute četvorke pošto jedini nije igrao službeni turnir, ali četverostruki finalist sigurno je u najužem krugu kandidata za finale. Na ruku mu ide i najpovoljniji ždrijeb gledajući prva četiri nositelja i ukoliko bude na svom nivou, ne bi trebao imati (pre)velikih problema do polufinala.

Za razliku od muškog dijela turnira, ženski dio turnira nudi određene upitnike i iako je trener Serene Williams, Patrick Mouratoglou, naglasio kako spremna dočekuje turnir, dvije predaje na Hopman kupu nude nadu ostalim tenisačicama kako je moguće osvojiti trofej. Prošla sezona i, vjerojatno najveća senzacija u ženskom tenisu unazad nekoliko godina, pobjeda Roberte Vinci u polufinalu US Opena, pred domaćom publikom, pokazala je da je sve moguće. Uz Serenu, lista potencijalnih osvajačica je podugačka i svaka od njih može se nadati kako će uspjeti dovoljno kvalitetno posložiti svoju igru u nadolazeća dva tjedna, a favoritkinjom iz sjene svakako se može smatrati Viktorija Azarenka, dvostruka osvajačica ovog turnira, koja je nakon mnoštva ozljeda sada potpuno zdrava i spremna za treći naslov.

Hrvatska očekivanja

Hrvatsku će u glavnom ždrijebu predstavljati četvero naših tenisača: Marin Čilić, Borna Ćorić, Ivo Karlović i Ivan Dodig te tri tenisačice: Donna Vekić, Mirjana Lučić-Baroni i Ana Konjuh.

Što se tiče tenisačica, za sve tri vrijedi jednostavno pravilo. Svaki prolaz kola bit će uspjeh iako uvijek postoji nada kako će nas barem jedna od njih ugodno iznenaditi i otići nekoliko koraka u glavnom ždrijebu. Nažalost, ždrijeb nije pretjerano povoljan pa ne treba previše očekivati.

Kod tenisača, situacija je malo drugačija, a najviše se naravno očekuje od Marina Čilića i Borne Ćorića. Nažalost, ždrijeb je odlučio kako će, ukoliko prođu ne preteške prve prepreke igrati međusobno u drugom kolu. Prošlogodišnji susret u Kini uvjerljivo je otišao na stranu starijeg i iskusnijeg, a Marin Čilić bit će zasigurno favorit i u tom susretu. Ivan Dodig na početku sezone ponovno se malo više posvetio pojedinačnoj konkurenciji i s pravom može računati na prolaz prvog kola u kojem igra protiv Francuza Halysa nakon čega ga čeka Novak Đoković u reprizi susreta od prije pet godina kada je, kako se kasnije pokazalo, Dodig bio jedini tenisač koji je uspio uzeti set kasnijem pobjedniku. Posljednji član, Ivo Karlović, veteran teniske karavane, tenisač je koji može pobijediti svakoga ako ima odličan dan i može izgubiti skoro od svakoga. Format na tri dobivena seta nije njegova jača strana, ali ukoliko ga krene servis sve je moguće. U prvom kolu čeka ga Argentinac Delbonis.

Što se tiče igre parova, najviše se naravno očekuje od para Dodig/Melo, para koji može računati na osvajanje turnira, ali i par Pavić/Venus pokazuje sve bolju igru koja je samo pojačana ovotjednim osvajanjem turnira u Aucklandu i ukoliko ih ždrijeb pomazi moguće je da i njih vidimo u drugom tjednu turnira.

Najzanimljiviji mečevi prvog kola:
Kohlschreiber – Nishikori
Nadal – Verdasco
Zverev – Murray
Thiem – L. Mayer
S. Williams – Giorgi
Mladenovic – Cibulkova

Tenis trivia

Nakon osamnaest godina na atp touru, od profesionalne karijere oprostit će se Lleyton Hewitt. Nekadašnji prvi igrač svijeta, dvostruki Grand slam pobjednik, dvostruki osvajač završnog Mastersa, dvostruki osvajač Davis Cupa i pobjednik na trideset turnira pokušat će produžiti svoj ostanak u Melbourneu što je moguće duže, a u prvom kolu igrat će protiv sunarodnjaka Jamesa Duckwortha.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • vjesu17.01.2016. u 15:42
    Mislim da Cilic ima sasvim solidan zdrijeb. U trecem kolu moguc je dvoboj protiv Bautiste koje je ipak puno bolji igrac na pijeskua u evtl. osmini finala ceka Berdych po meni mozda i najpozeljniji iz top 10 za Cilica. Cetvrt finale bi bio sasvim u redu ako bi to naravno sve tako i bilo. Sretno svim... [više na forumu]
    vjesu