Rukomet

Svjetski mediji: "Štrlek, Čupić, Marić i društvo igrali su kao u snu, nitko ne zna kako će završiti ovo poljsko ludilo"

Branimir Korać • četvrtak, 28.01.2016.
Svjetski mediji: "Štrlek, Čupić, Marić i društvo igrali su kao u snu, nitko ne zna kako će završiti ovo poljsko ludilo"
Foto: EPA

Svjetski mediji dali su veliki prostor čudesnoj hrvatskoj pobjedi protiv Poljske, Svi se slažu kako je riječ o prvoklasnoj senzaciji, nečem što će ostati upisano u sportskoj povijesti...

Francuzi su vrlo razočarani ovakvim raspletom. Imali su sve u svojim rukama, trebala im je "tek" pobjeda protiv Norveške, ali i nakon tog poraza ostala im je nada. Mogla im je pomoći Hrvatska, međutim Hrvatska je pomogla sebi.

"Nevjerojatna Hrvatska, Francuska i službeno eliminirana", naslov je koji donosi L'Equipe. Ugledni medij ističe kako je Francuska protivno svim očekivanjima upisala poraz protiv Norveške, ali se ipak nadala da će Hrvatska upisati pobjedu s razlikom koja je Francuskoj odgovarala.

"Hrvatska je pregazila domaćina. Drugo poluvrijeme pretvorilo se u ekshibiciju nakon što je Hrvatska već u 39. minuti imala 23:10. Manuel Štrlek bio je impresivan s 11 pogodaka iz 11 pokušaja, a njegova reprezentacija iznenađujuće je ušla u polufinale Europskog prvenstva."

Francuski Handzone kaže: "Čudo se dogodilo, ali za Hrvatsku!" "Poljska je na grub način poražena s 14 razlike. Veliki zid tišine pao je na dvoranu nakon što je Hrvatska demolirala Poljsku. Štrlek, Čupić, Marić i društvo igrali su kao u snu. U prvom poluvremenu Stevanović je odradio veliki posao, u nastavku je hrvatska pregazila Poljsku. Napravila je ono što 1:45 minuta ranije Francuska nije uspjela. Nitko ne zna kako će završiti ovo poljsko ludilo. Tri momčadi pune talenata Norveška, Hrvatska i Njemačka ostaju protiv Španjolske. Poljska, Danska i Francuska nisu uspjele."

Handball Planet hvalio je hrvatsku individualnu kvalitetu i također ustvrdio kako je Hrvatska iskoristila onu malu šansu za prolaz koju je imala.

"Šansa je bila mala. Međutim Hrvatska je do poluvremena došla do 15:10, a u drugom dijelu je dokrajčila domaćina. Odličan kontranapad, razigrana momčad i individualna klasa donijeli su osam golova na startu drugog dijela za 23:10. Poljska ostaje bez medalje i njezini igrači bili su impresionirani Hrvatskom. Na kraju susreta poljski igrači sa suzama u očima napustili su parket. Potpuno neočekivani ishod koji nisu očekivali niti oni najveći optimisti među hrvatskim navijačima."

Poljski Sportowe Fakty ocijenio je svoje igrače pa je tako najvišu ocjenu (od 1 do 6) dobio Daszek (3.5) dok su Michal Jurecki i izbornik Biegler zaradili jedinice kao jedni od najodgovornijih za ovaj poraz.

Isti medij ključ poraza vidi u očajnoj večeri Jureckog. "Michal Jurecki neće po dobrom pamtiti ovu utakmicu. Bio je vođa momčadi u dosadašnjim susretima, a ovaj put postigao je jedan pogodak iz sedam pokušaja. Imao je tri asistencije, ali i četiri izgubljene lopte te promašen vrlo važan sedmerac u prvom dijelu. Nije mogao apsolutno ništa u 40 minuta provedenih na parketu."

Veliki poljski nogometaš Zbigniew Boniek ma Twitteru je poručio: "Trebao je to biti njihov tjedan, njihovo ispunjenje sna. Šteta, šteta, šteta."

Poljski Eurosport navodi statistički podatak kako je ovo Poljskoj najteži poraz u povijesti velikih natjecanja.

"Noćna mora nad noćnim morama. Najteži poraz Poljske u povijesti. Nitko u dvorani nije vjerovao da Poljska može izgubiti čak i s četiri razlike, a tijekom susreta gubila je čak 17. Zanimljivo, ova ista momčad upisala je na pripremama sličan poraz od Španjolske 26:12."

RMF24 također u šoku izvještava što se događalo u Krakowu.

"Horror u Krakowu, polufinale ostaje san. Hrvati nokautirali Poljsku. Nije tako trebalo izgledati. Činilo se da je pred Hrvatskom nemoguća misija, ali u sportu je sve moguće. Od početka je bilo vidljivo pod kakvim je Poljska pritiskom. Kod 23:10 navijači nisu više znali kako motivirati igrače i zapjevali su poljsku himnu. Nije pomoglo."

Danski Hbold ističe sjajnu igru Hrvatske i faktografski navodi kako je prednost rasla. "Hrvatska je trebala pobjedu od 11 razlike i uspjela je. Pred bučnim domaćim navijačima sjajna Hrvatska slavila je 37:23."

Marca, pak dodaje kako je Hrvatska na najneočekivaniji mogući način došla do dvoboja protiv Španjolske.

"Domaćin Prvenstva i brončani iz Katra Poljaci doživjeli su pravi debakl protiv Hrvatske koja je tako po nevjerojatnom scenariju došla do polufinala. Šanse Hrvatske bile su u sferi znanstvene fantastike, ali pritisak je slomio domaćina i 15 tisuća domaćih navijača proživljavalo je noćnu moru i svjedočilo je jednom od najvećih udaraca u povijesti sporta."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sportoz28.01.2016. u 17:30
    Danas je dan kad treba samo guštat... Evo ja guštam cijeli dan i još mi nije dosta. BRAVO, BRAVO, BRAVO!!!
    sportoz
  • narada10828.01.2016. u 16:04
    Hrvatski ljubimac sporta, napunjen ponosom i dobrim vibracijama nakon jućerašnije predstave, uz finu kaficu čita šta svjetska štampa piše o EP u Poljskoj - sa skromnim osmjehom zadovoljstva na licu kad misli na Francusku...
    narada108
  • Obrisan korisnik28.01.2016. u 15:13
    Koga boli kurac što svjetski mediji pišu o nama,većina njih niti ne zna di je hrvatska..
    Obrisan korisnik
  • raz_bojnik28.01.2016. u 14:50
    realno svjetski mediji ne prate sport kao što je rukomet
    raz_bojnik
  • Obrisan korisnik28.01.2016. u 14:45
    Sralo se s razlogom jer su se protiv francuza osramotili kao jučer poljaci protiv nas.I ne treba se sada zanositi, nego što prije zaboraviti utakmicu i okrenuti se susretu sa španjolcima.Sada imamo šansu za osvojiti naslov prvaka Europe kakvu nikada nismo imali! Nema francuza, danaca i domaćina... [više na forumu]
    Obrisan korisnik