Ostali sportovi

Vince Lombardi – stroj za pobjede

Petar Jenjić • ponedjeljak, 01.02.2016.
Vince Lombardi – stroj za pobjede
Foto: EPA

"Pobjeđivanje nije samo neka trivijalna stvar, to je svevremenska stvar. Ne pobjeđuješ tu i tamo, ne radiš prave stvari tu i tamo već radiš prave stvari – uvijek. Pobjeđivanje je navika, kao i porazi. Nema mjesta za drugo mjesto. Postoji samo jedno, a to je prvo mjesto. Dva puta sam bio drugi sa Green Bayom i nikada to više ne želim ponoviti", riječi su Vincea Lombardija, osobe koju svaki ljubitelj američkog nogometa izgovara s poštovanjem.

Još je tjedan dana ostalo do Super Bowla i dok svi s nestrpljenjem očekuju dvoboj Denvera i Caroline, odlučili smo ove redove posvetiti osobi koja je zadužila čitavu NFL ligu, a posebno Green Bay.

Vince Lombardi rođen je kao najstarije od petero djece u obitelji talijanskih imigranata u Brooklynu 11. lipnja 1913. godine. Kao dječak redovito je odlazio na misu u crkvu sv. Marka i tamo bio ministrant. Također je pomagao ocu u mesarskom poslu. S 12 godina prvi put zaigrao je football za lokalnu dječju ekipu. Završivši osnovnu školu, odlučio se na šestogodišnje školovanje za svećenika i protiv školskih pravila nastavio je igrati football. Nakon završene četiri godine, odlučio je da taj poziv nije za njega. Godine 1933. prihvatio je školarinu na Fordham sveučilištu, gdje je diplomirao pravo 16. lipnja 1937. godine.

Počeci trenerske karijere

Međutim njegova igračka karijera nije bila uspješna. Igrao je poluprofesionalno za Wilmington Clipperse, ali je njegov otac inzistirao da nađe stalan posao za uzdržavanje obitelji jer se 1939. trebao oženiti svojom djevojkom Marie Planitz. Prihvaća posao u srednjoj školi St. Cecilia kao pomoćni trener. Kao dodatak tome predavao je latinski, kemiju i fiziku za plaću od tisuću dolara. Tri godine kasnije postao je prvi trener momčadi.

Četiri godine kasnije seli na Fordham sveučilište gdje je trener i košarkaške i pomoćnik football ekipe, no zapravo je već tada vodio glavnu riječ.

Već sljedeće godine postaje trener offensive linea na West Point vojnoj akademiji. Prve dvije sezone bile su vrlo uspješne, no 1951. i 1952. godina su bile obilježene skandalom. 43 od 45 igrača njegove momčadi bilo je otpušteno zbgo povrede vojne časti. Nakon ukupno pet sezona odrađenih na West Pointu, Lombardi prihvaća posao pomoćnog trenera u New York Giantsima.

Prelazak u NFL

S napunjenom 41 godinom Lombardi postaje koordinator za napad u Giantsima pod trenerom Jimom Leeom Howellom. Nakon tri sezone, zajedno s obrambenim koordinatorom Tomom Landryem, pretvorio je gubitničku u pobjedničku momčad. U finalu prvenstva pobijedili su Chicago Bearse 47-7. Brinuo se da neće moći preuzeti ulogu glavnog trenera zbog predrasuda o njegovom talijanskom podrijetlu, iako je Howell za njega napisao brojne preporuke.

Green Bay Packersi

Sezonu 1958. Packersi su završili s 1-10-1 scoreom, najgorim u njihovoj povijesti. Igrači su bili nemotivirani, a navijači jako nezadovoljni. U takvom okruženju, 2. veljače 1959. godine, Lombardi preuzima mjesto glavnog trenera. Tražio je od svojih igrača potpunu posvećenost igri i tjerao ih da treniraju do krajnih granica. Već sljedeće sezone to se odrazilo na rezultat. Packersi su sezonu završili sa scoreom 7-5, a Lombardi je bio imenovan trenerom godine.

Navijači su jako cijenili što Lombardi želi napraviti i to su vratili na najbolji mogući način. Sve utakmice Packersa bile su rasprodane. Prvi put nakon 1944. godine došli su do finala zapadne konferencije ,a zatim su u finalu prvenstva igrali protiv Philadelphia Eaglesa. U zadnjem driveu u utakmici, Packersi su imali napad za pobjedu, no bili su zaustavljeni nekoliko yardi prije polaganja. To je bio jedini Lombardijev poraz u finalima. Nakon utakmice i press konferencije rekao je igračima: "Ovo se više nikada neće ponoviti."

Sljedeće dvije sezone u finalima je pobjeđivao Giantse 37-0 i 16-7. Čak ga je i predsjednik Kennedy zvao da se vrati na West Point, no on je to glatko odbio. U posljednjoj sezoni prije Super Bowl ere u finalu lige pobjeđuje Cleveland Brownse.

U prvom ikad odigranom Super Bowlu pobjeđuju Kansas City Chiefse 35-10 i time počinju pisati modernu povijest NFL-a. Meč se odigrao na Memorial Coliseumu u Los Angelesu.

Sljedeće godine ponavlja uspjeh. U Super Bowl utakmici svladani su Oakland Raidersi 33-14, a utakmica se igrala na Miami Orange Bowlu.

Sljedeće sezone Lombardi odstupa s mjesta glavnog trenera i seli na mjesto generalnog menadžera. Trener postaje dugogodišnji pomoćnik Phil Bengston, ali Packersi sezonu završavaju sa scoreom 6-7-1.

Sezona u Redskinsima i borba s bolešću

1969. godine prihvaća posao u Wahington Redskinsima, a sezonu završavaju sa scoreom 7-5-2. To je bio prvi pozitivni rekord Skinsa u zadnjih 14 godina. Iako je već imao zdravstvenih problema 1967. godine, Lombardiju u ljeto 1970. godine dijagnosticiraju rak debelog crijeva u već vrlo agresivnoj fazi. Na žalost cjelokupnog sportskog svijeta, Lombardi umire 3. rujna iste godine u 57. godini života.

Vrlo brzo se, u njegovu čast, nazvao trofej pobjednika Super Bowla. Prvi puta su ga podigli igrači Baltimore Coltsa na petom Super Bowlu kada su pobijedili Dallas Cowboyse 16-13.

Lombardijevi uspjesi

Vodio je Packerse do 89-24-4 rekorda, osvojio 5 NFL titula (2 Super Bowla) Vodio Redskinse do prvog pozitinog rekorda nakon 14 godina. Nikada nije imao negativan rekord kao glavni trener.

Razlika između uspješne osobe i svih ostalih nije nedostatak snage, ni nedostatak znanja, već nedostatak želje.

A što da se ipak odlučio zarediti za svećenika?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!