Ostali sportovi

James Buster Douglas protiv Mikea Tysona i svih predviđanja

Petar Jenjić • četvrtak, 11.02.2016.
James Buster Douglas protiv Mikea Tysona i svih predviđanja
Foto: Getty

Ispred Tokyo Domea 1990. godine bio je izviješen veliki plakat s naslovom: TYSON IS BACK! Meč predviđen da bude Tysonu zagrijavanje za meč protiv Evandera Holyfielda, postao je jedan od mečeva koji ući u povijest kao jedna od najvećih sportskih senzacija.

Mike Tyson bio je neporaženi prvak u teškoj kategoriji s omjerom 37-0. Držao je naslove po WBC, WBA i IBF kategoriji. Prethodni meč završio je nakon nokauta u 93. sekundi protiv Carla „The Trutha“ Williamsa. Iščekivao se spektakularan meč s Holyfieldom.

Buster Douglas nije bio toliko loš boksač. Do meča s Tysonom imao je omjer 29-4-1. Nakon pobjede nad Oliverom McCallom zaslužio je meč za titulu. Njegova majka umrla je 23 dana prije meča, što mu je bio dodatan poticaj da pokuša iznenaditi „Irona“.

Tijek borbe

Gotovi svi su očekivali lagan posao za Tysona. Nijedan izazivač od 1987. godine nije izdržao u ringu dulje od pet rundi. Uzmimo u primjer da je samo jedan kasino iz Las Vegasa dao omjere za meč.

Od početka se vidjelo da Douglas nimalo nije prestrašen. Kretao se vrlo brzo ringom i napadao je kada god bi mu se ukazala prilika. Spriječio je Tysonove napade ponajviše kratkim direktima. Bilo je dovoljno da Tyson bude u dometu, Douglas je nastavljao udarati.

Nakon loše treće runde iz Tysonovog kornera Jay Bright vikao je: "Nemoj samo sjediti tamo i gledati ga, moraš raditi." TV Komentatori su smatrali kako ima samo jedan od dana kada jednostavno u ringu nije „kliknulo“ kako treba.

Douglas je, unatoč nekoliko Tysonovih aperkata i dalje bio dominantan. Tysonu je počelo oticati desno oko, no u njegovom kutu na to nisu bili nimalo pripremljeni. Umjesto standardne opreme za borbu, smočili su rukavice hladnom vodom i držali na oku između rundi.

Osma runda mogla je biti prekretnica za Tysona. Do posljednjih desetak sekundi Douglas je dominirao rundom. „Iron“ je bio na konopcima, no isporučuje jak desni aperkat, koji je poslao njegovog protivnika na pod. Ustao se nakon devet sekundi brojanja.

U dramatičnoj devetoj rundi Tyson je krenuo jako i nadao se da je Douglas i dalje ošamućen od udarca nekoliko trenutaka ranije. Buster se tome uspio oduprijeti i nakon razmjene udaraca, Douglas povezuje kombinaciju od četiri udarca i vraća Tysona na konopce. Nastavljao je udarati želeći ga srušiti, no Tyson je ostao na nogama i preživio rundu.

U desetu rundu Tyson je ušao već vrlo ozbiljno ozlijeđen od serije udaraca. Douglas je odmjerio nekoliko direkata prije razarajućeg aperkata, što je značajno ošamutilo Tysona. Dok se Tyson pokušavao oporaviti od toga, Buster isporučuje nova četiri udarca u glavu te ruši Tysona prvi puta u karijeri. Pokušao je ustati da nastavi borbu, no sudac Octavio Meyran ga je izbacio brojanjem.

Tako je Buster Douglas postao novi svjetski prvak u teškoj kategoriji. U intervjuu poslije meča u suzama je izjavio: "Zbog moje majke... Bog neka je blagoslovi."

Vrijeme nakon meča

Odmah nakon meča upućen je protest predvođen od strane Dona Kinga. Tvrdili su da je sudac oštetio Tysona zbog predugog brojanja u osmoj rundi. U jednom trenutku WBA i WBC suspendirali su Douglasov rezultat i nisu ga priznali kao prvaka. No, nakon višednevnog natezanja ponajviše u medijima, protest je povučen i Douglasu je priznato ono što je zaslužio.

Unatoč planovima za revanš, on se nije dogodio. Douglasu je ponuđeno više novca nego što je ikada imao. Ne želeći raditi nikakve dogovore s Don Kingom i Tysonom, Douglas odlučuje prvu obranu titule imati protiv Evandera Holyfielda. Ušavši u meč sedam kilograma teži nego što je to bio u meču s Tysonom, Douglasa je Holyfield lakoćom pobjedio u trećoj rundi meča.

Umirovio se odmah nakon meča, iako je imao kratki povratak na scenu nešto kasnije. Posljednja dva je meča pobijedio i umirovio se 1999. godine.

FOTO: Ken Levine / Getty Images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ivo Krečak19.09.2016. u 23:12
    Ivo Krečak
  • Duje7719.09.2016. u 21:02
    Čestitke na hrabrom priznanju.
    Duje77
  • Sejlor19.09.2016. u 21:01
    da znam citat, s gustom bi procita ovaj clanak
    Sejlor
  • Obrisan korisnik19.09.2016. u 20:58
    kikinjo svaka čast
    Obrisan korisnik
  • Duje7719.09.2016. u 20:53
    Svaka čast na odličnom članku i odličnoj pohvali na odličnom članku.
    Duje77