Nogomet

Futsal Dinamo: „Ovo je udar na klub koji živi od navijača, želimo da se prema svima postupa jednako“

Niko Rukavina • srijeda, 06.04.2016.
Futsal Dinamo: „Ovo je udar na klub koji živi od navijača, želimo da se prema svima postupa jednako“

Predstavnici Futsal Dinama izjavili su na konferenciji za novinare kako će se žaliti na izrečenu kaznu HNS-a koja je, kako tvrde, jedna od najvećih, ako ne i najveća u povijesti hrvatskog sporta. Zbog žalbe, Dinamo će subotnju utakmicu protiv Uspinjače imati pravo igrati pred svojim navijačima.

Kazna od 25 tisuća kuna i pet domaćih utakmica bez gledatelja, koju je Futsal Dinamo dobio zbog nemilih scena protiv Nacionala, jedna je od najvećih u povijesti hrvatskog sporta, poručili su predstavnici Futsal Dinama na konferenciji za medije.

“Niti jedan hrvatski sportski kolektiv, zbog bilo kakvog prekršaja, nije kažnjen ovakvom kaznom koju bih ja nazvao skandaloznom. Futsal Dinamo je amaterski klub, futsal amaterski sport, a kazna je veća nego za bilo koji klub iz profesionalnog sporta čiji su navijači napravi slične, veće ili manje prekršaje“, rekao je u uvodu konferencije dopredsjednik kluba Juraj Čošić.

Dinamo je kažnjen s 20 tisuća kuna zbog navijačkog vrijeđanja na regionalnoj, nacionalnoj i jezičnoj osnovi, s 5 tisuća kuna zbog loše organizacije utakmice te s pet utakmica bez gledatelja zbog nereda na utakmici.

“Futsal Dinamo je i sam u ovoj godini doživio nemile scene na gostujućim terenima i mi kao klub nikada nismo poticali kažnjavanje drugoga kluba. Imamo zapisnik jedne utakmice s početka prvenstva (Osijek Kelme – Futsal Dinamo, op.a.) u kojem piše da su navijači domaće momčadi uletjeli u teren i na suprotnoj tribini izazvali fizički obračun među navijačima, zbog čega je utakmica bila prekinuta na osam minuta. Na toj utakmici vrijeđalo nas se od prve do zadnje sekunde, a domaćin je, za isti prekršaj zbog kojeg smo mi kažnjeni 20 tisuća kuna, dobio kaznu od 1 500 kuna. No, nama nije u cilju da se kažnjavaju drugi klubovi, već da se prema svima odnosi jednako“, poručio je Čošić.

Čošić je potom novinarima pokazao službene zapisnike HNS-a s futsal utakmica na kojima su se događali slični ili čak i gori prekršaji, a odgovorni klubovi su dobili minimalne ili nikakve kazne.

“Imamo i službene zapisnike HNS-a koji potvrđuju da su se u prošlosti futsal natjecanja događale još ružnije scene od nemilih događaja iz Doma sportova, no HNS protiv organizatora nikada nije pokrenuo postupak i nikada nitko nije bio kažnjen. Ova kazna je protivna pravilima Uefe koja je izravno nadležna HNS-u, a žalosno je da se ovaj događaj poklapa s obilježavanjem tragične smrti Hrvoja Čustića za koju nikada nitko nije odgovarao“, napomenuo je Čošić.

Futsal Dinamo je klub kojem upravljaju članovi demokratskim putem, a u prvoj sezoni čak dvije trećine prihoda klub je imao od prodaje ulaznica. Ova drastična kazna nakon prvog prekršaja sigurno će financijski jako pogoditi klub.

“Trebamo napomenuti kako je ovo Futsal Dinamu prvi prekršaj, a neki klubovi iz Prve hrvatske nogometne lige, čiji su navijači višestruki recidivisti, kažnjeni su s puno manjim iznosima. Najveća kazna u hrvatskom sportu koja je do sada izrečena iznosila je 35 tisuća kuna, samo 10 tisuća kuna više nego za Futsal Dinamo, a zbog zabrane igranja pet utakmica bez gledatelja, naša se kazna penje na iznos veći od 100 tisuća kuna“, rekao je Čošić te je napomenu kako je Futsal Dinamo preuzeo odgovornost za nerede, a da su Bad Blue Boysi napravili svjetski raritet jer su se javno ispričali zbog nemilih događaja.

“Nismo ovdje došli da bismo opravdali udaranje protivničkog vratara ili da bismo potaknuli kažnjavanje drugih klubova, već samo želimo da se prema svima odnosi jednako. Mi smo vjerojatno prvi klub u Hrvatskoj koji je preuzeo odgovornost za nemile scene, osudili smo krivnju, a svjetski raritet je i što je naša navijačka skupina preuzela odgovornost i ispričala se za to što se dogodilo iako se radilo o pojedinačnim incidentima koji ne smiju biti iznad kluba i navijačke skupine“, napomenuo je dopredsjednik kluba.

Futsal Dinamo je podnio žalbu disciplinskoj komisiji HNS-a za izrečenu kaznu.

“Ova kazna nije izrečena našem klubu već svim našim navijačima i svim ljubiteljima futsala koji nisu sudjelovali u niti jednom trenutku incidenta. Ovo je pokušaj udara na klub jer naša najveća financijska sredstva dolaze upravo od ulaznica. Ovo je kazna klubu koji živi od omladinske škole, od svojih članova i gledatelja, bez političkih dotacija, sumnjivog kapitala i sličnih modela upravljanja sportskim kolektivima. Mi cijelo vrijeme gradimo pozitivnu priču“ rekao je za kraj Čošić te nastavio:

“Ovu kaznu smatramo kao tendenciozan pokušaj uništavanja kluba koji je očito trn u oku pojedincima i institucijama. Žalit ćemo se na kaznu. Ispričali smo se sportskoj javnosti, igračima Nacionala, posebno udarenom vrataru, mi samo želimo da kazna bude primjerena onome što se dogodilo i da se postupa jednako prema svim klubovima“.

S obzirom na žalbu, Dinamo će u subotu, na važnoj utakmici za play-off protiv Uspinjače , još uvijek mati pravo igrati pred svojim navijačima. Utakmica se igra u „Dvojci“ Doma sportova s početkom u 19:30 sati, a dvoboj je najavio predsjednik kluba Matija Đulvat.

“U subotu nas čeka važna utakmica protiv Uspinjače u borbi za play-off, koju još možemo igrati pred svojim navijačima i ovim bih putem pozvao sve naše navijače i ljubitelje futsala da nas podrže i uživaju u spektakularnoj atmosferi punoj energije, da vide što je bit ovoga kluba – ono što smo gradili zadnjih godinu i pol dana, a ne ono što se dogodilo pretprošle subote“, rekao je Đulvat.

Đulvat je također napomenuo kako će klub i Bad Blue Boysi učiniti sve kako se slični događaji više nikada ne bi dogodili na futsal utakmici.

“Važno je napomenuti i da su naši navijači sudjelovali u tome da neredi ne eskaliraju još više zbog čega su dobili pohvale od policije, a i Nacionalovi igrači su se poslije utakmice zadržali na piću s našim navijačima. Sigurni smo da se incident više neće ponoviti, i mi i navijači ćemo učiniti sve da se edukacijom i razgovorom takve scene više ne ponove“, zaključio je konferenciju kapetan i predsjednik Futsal Dinama.

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometTop temaFutsal
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • balaspo06.04.2016. u 17:01
    Pa mislim da je najveci dio kazne zbog upada na teren i sto je nagore zbog nokautiranja golmana... To su ogromni prekrsaji, a plus sto su to navijaci dinama pa triba bit sto strozi
    balaspo