Zimski sportovi

Legendarni Rexall Place odlazi u povijest

Mirza Seferagić • subota, 09.04.2016.
Legendarni Rexall Place odlazi u povijest
Foto: Getty

U srijedu, 6. travnja, Edmonton Oilersi odigrali su svoju posljednju utakmicu u legendarnom Rexall Placeu, dvorani koja im je bila dom gotovo 42 godine. U ovom tekstu ćemo se stoga prisjetiti nekih od najpoznatijih trenutaka NHL-a koji su se dogodili upravo u ovoj dvorani.

Dvorana Rexall Place otvorena je 10. studenog, 1974. godine, no tada je bila poznata pod imenom Northlands Coliseum. Nakon toga je još preimenovana u Edmonton Coliseum te Skyreach Centre, no danas je ipak najpozantija pod nazivom Rexall Place. Ništa posebno zanimljivo nije se događalo u toj dvorani sve dok 1979. godine tadašnji novi vlasnik Edmonton Oilersa, Peter Pocklington, nije u svoj klub doveo najvećeg igrača svih vremena, a to je, naravno, Wayne Gretzky. Upravo je Gretzky najzaslužniji za neke od najpoznatijih trenutaka u ovoj dvorani, no da bismo ih sve spomenuli ovaj tekst bi morao biti nevjerojatno dugačak, pa ćemo stoga spomenuti samo one najveće. A osim Gretzkyjevih, bilo je tu i ostalih velikih trenutaka u povijesti Rexall Placea. Dvorana Rexall Place danas je treća najstarija i najmanja dvorana u NHL-u i bilo je vrijeme da se Oilersi presele u novi dom.

Gretzkyjevih 50 u 39

Veliki Wayne Gretzky još uvijek, 17 godina nakon završetka karijere, u NHL-u drži čak 60 rekorda (što je rekord i samo po sebi), a jedan od njegovih najvažnijih dostignuća u karijeri je svakako 50 postignutih pogodaka u prvih 39 utakmica u sezoni 1981./1982. Nakon prvih 38 utakmica te sezone Gretzky je u utakmicu protiv Philadelphia Flyersa ušao sa 45 postignutih golova. A onda je u toj utakmici ugradio čak pet golova u pobjedi Oilersa sa 7:5 te je tako srušio rekord Mauricea Richarda i Mikea Bossyja. Richard i Bossy su do tada bili jedini igrači koji su uspjeli postići 50 golova u prvih 50 utakmica. Dakle, Gretzky je taj rekord popravio za čak 11 utakmica. I sam Gretzky kaže kako je to jedan od njegovih rekorda kojeg će biti najteže nadmašiti: "Sjećam se da sam se tada bojao da neću uspjeti postići 50 golova u prvih 50 utakmica. No, srećom, imao sam sjajne suigrače, to je bila moja noć i uspio sam ostvariti taj rekord koji će biti jako teško nadmašiti. Gledajte, 50 golova u 39 utakmica je jako puno golova. Morate igrati u vrlo dobroj momčadi, biti zdravi i gotovo uvijek se naći u dobroj poziciji. Stoga je teško za očekivati kako će netko jednoga dana uspjeti postići 50 golova u manje od 39 utakmica. Međutim, siguran sam, ako netko u tome i uspije, da će to biti sjajan dan za naš sport".

Do kraja te sezone Gretzky je samo nastavio puniti protivničke mreže, a sezonu je na koncu završio s čak 92 gola, 120 asistencija te nevjerojatnih 212 bodova. Gretzky je jedini igrač u povijesti NHL-a koji je u jednoj sezoni uspio ostvariti 200 ili više bodova, a to mu je pošlo za rukom čak četiri puta. Mnogi se slažu kako je ovo bila njegova najbolja sezona iako je u sezoni '85./'86. upisao 52 gola, 163 asistencije za 215 bodova. Preostale dvije sezone u kojima je upisao preko 200 bodova bile su '83./'84. (87 golova, 118 asistencija za 205 bodova) te '84./'85. (73 gola uz 135 asistencija za 208 bodova).

Neponovljivi Gretzky je u svojoj veličanstvenoj karijeri ukupno postigao 894 gola uz 1.963 asistencije za nevjerojatnih 2.857 bodova. Spomenimo da je drugoplasirani igrač na ljestvici ostvarenih bodova u karijeri njegov bivši suigrač u Oilersima Mark Messier koji je ostvario 1.887 bodova. Dakle, ako zanemarimo sve pogotke koje je u karijeri postigao Gretzky svejedno bi bio prvi po bodovima jer je ostvario više asistencija nego što je ijedan drugi igrač u karijeri sakupio bodova. Taj podatak dovoljno govori o tome koliko je izvanredan bio Wayne Gretzky.

Gretzkyjev 1.851. bod u karijeri

Već spomenuti bivši vlasnik Edmonton Oilersa, Peter Pocklington, u osamdesetim godinama prošlog stoljeća bio je smatran herojem od strane navijača u Edmontonu jer je stvorio vjerojatno i najbolju momčad svih vremena. Međutim, 1988. godine počeli su njegovi problemi s navijačima nakon što je odlučio najboljeg igrača svih vremena, Gretzkog, poslati u Los Angeles Kingse. Uz Waynea su u Kingse otišli Marty McSorley i Krushelnyski, a Oilersi su zauzvrat dobili Martina Gelinasa, Carsona te tek 15 milijuna američkih dolara. Taj dan je u povijesti NHL-a ostao upamćen kao - The Trade. I tako je Gretzky nakon četiri osvojena Stanley Cupa s Oilersima preselio u Los Angeles gdje gotovo nikoga nije zanimao hokej na ledu. Gretzky se danas smatra jednim od najzaslužnijih igrača što se tiče popularizacije hokeja u Kaliforniji. Prije njega je u toj državi postojao samo jedan NHL klub, a danas ih imamo tri.

I tako se nakon te razmjene moralo dogoditi da Gretzky rekord svog idola, Gordieja Howea, od 1.850 bodova u karijeri umjesto u dresu Oilersa ostvari u dresu Kingsa, a dogodilo se to upravo u Rexall Placeu protiv njegovih bivših suigrača. Gretzky je u susret ušao s 1.849 bodova, a rekord je izjednačio već nakon pet minuta asistirajući za prvi gol Kingsa. A na njegov 1.851 bod moralo se čekati sve do zadnje minute susreta kada je Gretzky pogotkom poravnao rezultat na 4:4 te tako odveo susret u produžetak. No, nakon tog njegovog pogotka liga je nakratko prekinula utakmicu kako bi se Gretzkom uručile prigodne nagrade, da se održe govori, a navijači u Edmontonu su više od dvije minute držali ovacije svom bivšem kapetanu. U toj pauzi glavni povjerenik NHL-a, Gary Bettman, rekao je: "Oduvijek si bio Najveći, a sada si najveći svih vremena". Utakmica se nakon toga nastavila, a Gretzky je priču završio novim pogotkom u produžetku za pobjedu svojih Kingsa.

Koliko je dominantan bio Gretzky dovoljno govori i podatak da je njemu za 1.851 bod u karijeri trebalo samo deset sezona dok je Howe svojih 1.850 bodova ostvario u čak 26 sezona.

Gagnerovih osam bodova

Drugog dana mjeseca veljače 2012. godine sada već bivši igrač Oilersa, Sam Gagner, upisao se u povijesne knjige ostvarivši čak osam bodova u pobjedi Edmontona protiv Chicago Blackhawksa 8:4. Gagner je upisao četiri pogotka i četiri asistencije te se s tih osam bodova izjednačio u klupskoj povijesti s Gretzkim i njegovim bivšim suigračem iz osamdesetih, Paulom Coffeyjem, kao jedinim igračima u povijesti Oilersa koji su uspjeli ostvariti osam bodova na jednoj utakmici. Zadnji igrač koji je prije Gagnera ostvario osam bodova u jednoj utakmici bio je fenomenalni Mario Lemieux, 1989. godine. Gagner se tada još nije bio niti rodio. Nakon utakmice protiv Chicaga Gagner je u dvoboju protiv Detroit Red Wingsa upisao još dva gola i asistenciju te je tako postavio novi rekord s ukupno 11 bodova u samo dvije utakmice. Prijašnji rekord držao je Gretzky koji je u dva navrata ostvario po deset bodova u dva susreta.

No, osim te sjajne večeri Gagner nije ništa posebno učinio u svojoj karijeri. Trebao je biti jedan od nositelja igre mladih Oilersa, no to se ipak nije dogodilo. Kasnije je Oilerse zamijenio Arizona Coyotesima, a trenutačno je član Philadelphia Flyersa i ove je sezone u 51 odigranoj utakmici ostvario osam golova uz osam asistencija za 16 bodova. Sjetit će ga se i navijači zagrebačkog Medveščaka jer je za vrijeme lockouta NHL-a u sezoni 2012./2013. nakratko zaigrao i za ekipu KAC-a iz Klagenfurta u EBEL-u.

Nezaboravni promašaj Patrika Štefana

I oni bolji poznavatelji hokeja teško će se sjetiti Čeha Patrika Štefana. Osim po jednom od najpoznatijih promašaja u povijesti lige. Štefan je 1999. godine izabran kao prvi izbor na Draftu od strane Atlanta Thrashersa (današnjih Winnipeg Jetsa) i on je trebao biti jedan od najboljih igrača svog vremena. Međutim, Štefan je zapravo ispao jedan od najgorih prvih izbora svih vremena. U svojoj karijeri igrao je Thrasherse i Dallas Starse te je odigrao 455 utakmica u kojima je postigao tek 64 gola uz 124 asistencije za 188 bodova.

4. siječnja, 2007. godine Štefan se "proslavio" jednim od najpoznatijih promašaja, a on se dogodio u Rexall Placeu protiv Edmonton Oilersa pri vodstvu njegovih Dallas Starsa 5:4. Dvadesetak sekundi prije kraja susreta Štefan je ukrao pak na plavoj liniji Oilersa te se uputio prema praznom domaćem golu jer su domaćini povukli svog vratara. I umjesto da pogotkom za 6:4 završi utakmicu Štefan je prvo promašio pak, a potom se i poskliznuo i pao. Domaćini su to iskoristili za kontru na drugoj strani gdje je njegov sunarodnjak, Aleš Hemsky, dvije sekunde prije kraja pogodio za 5:5. U dvorani je nastalo pravo ludilo, a komentatori nisu mogli vjerovati svojim očima. Ipak, Starsi su na kraju odnijeli pobjedu sa 6:5 nakon raspucavanja. Da nije bilo pogotka Hemskog ovu utakmicu vjerojatno nitko ne bi zapamtio jer promašaj Štefana nije bio ni prvi ni zadnji takav u NHL-u. No, sve ono što se dogodilo nakon njegovog promašaja svrstava ovaj susret među one najzanimljivije.

Štefan je svoju igračku karijeru završio 2008. godine u redovima švicarskog Berna s jednim postignutim pogotkom u tri odigrane utakmice. Povukao se ponajviše zbog ozbiljne ozljede kuka.

Bili su to samo neki od najpoznatijih trenutaka koje su sretni navijači u Edmontonu imali prilike vidjeti u Rexall Placeu. Oilersi se iduće sezone sele u novu, modernu dvoranu koja će nositi naziv Rogers Place. Oilersi će sa sobom u tu novu dvoranu ponijeti brončanu statuu Waynea Gretzkog koja je do sada stajala ispred Rexall Placea, svoj poznati led koji se smatra možda i najboljim u čitavoj ligi te jedna vrata kroz koja su prolazili igrači na putu od svlačionice do leda. Ta vrata obilježena su brojnim udubinama koje su sa svojim palicama ostavljali igrači tijekom doigravanja kao neku vrstu praznovjerja.

Oilersi su se od Rexall Placea oprostili na sjajan način, svladavši Vancouver Canuckse sa 6:2 uz sjajnu utakmicu nove nade svjetskog i kanadskog hokeja, Connora McDavida, koji je u toj pobjedi sudjelovao s pogotkom i dvije asistencije. Na tu zadnju utakmicu bilo je pozvano više od 150 bivših igrača Oilersa (među njima je bio i McDavid) poput Gretzkog, Messiera, Jarija Kurrija, Granta Fuhra, Paula Coffeyja, Glenna Andersona i drugih, a već pogađate tko je dobio najveće ovacije prepunog Rexall Placea:

FOTO: Codie McLachlan/Getty Images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.09.2016. u 16:27
    odličan uradak
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5009.04.2016. u 12:10
    zanimljiv članak :)
    Kojot_50