Košarka

Cedevita i Zadar neće imati izbora, prijetnja Fibe je konkretna i opasna

Branimir Korać • subota, 16.04.2016.
Cedevita i Zadar neće imati izbora, prijetnja Fibe je konkretna i opasna
Foto: FaH

Nakon što je FIBA poručila kako neće imati previše sluha za nacionalne saveze čiji klubovi potpišu namjeru igranja Ulebovog Eurokupa, krenuli su i konkretni potezi. Ovaj put riječ je o prijetnji suspenzijom i izbacivanjem iz Fibinih natjecanja...

Nije ovdje riječ samo o višegodišnjem sukobu između Fibe i Uleba već je jednostavno došlo do točke do koje je moralo doći. Od prvog dana bilo je samo pitanje kada će FIBA povući konkretne poteze i iskoristiti jako oružje za davanje udarca Ulebu.

On je stigao. Savezi čiji su klubovi potpisali pismo namjere nastupa u Ulebovom Eurokupu su suspendirani i ti savezi nemaju mogućnost nastupa na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre kao niti na Europskom prvenstvu sljedeće godine. U biti reprezentacije tih saveza ne mogu ništa igrati.

Tajming ove odluke za Fibu je savršen, dovela je saveze i klubove pred svršen čin i svi oni koji se do sredine sljedećeg tjedna ne odreknu nastupa u Eurokupu, ostat će trajno suspendirani i mogu se pozdraviti za početak s Rijom.

Ono što nas previše ne zanima je kakvu će odluku donijeti savezi i klubovi ostalih država, nama je važno kako će se postaviti HKS te Cedevita i Zadar. Cibona je jedina u regiji bila protiv potpisivanja podrške Ulebu i već je potvrđena kao sudionik Fibine Lige prvaka. Zadar i Cedevita nadaju se nastupu u Ulebovom Eurokupu.

Hrvatski košarkaški savez zatražit će od ova dva kluba da podrže Fibu, a ukoliko oni na to ne pristanu, jedino što će im preostati je suspendirati Cedevitu i Zadar kako bi se izbjegle sankcije za reprezentaciju. Automatska suspenzija značila bi i nemogućnost igranja u hrvatskom prvenstvu kao i u svim natjecanjima pod okriljem Fibe. Pojednostavljeno, Cedevita i Zadar mogli bi nastupati samo u Ulebovim natjecanjima, no ne i u natjecanjima koje organizira Hrvatski košarkaški savez ili FIBA.

Uleb je Fibi osnivanjem svoje Eurolige oteo najveći dio europskog košarkaškog kolača. FIBA je pod svojim okriljem imala košarkaške saveze, a klubovi su igrali prvenstva kako bi se plasirala u Ulebova natjecanja i donosili toj organizaciji novac. Oni ostaci ostataka igrali su neatraktivna Fibina natjecanja. Posve je jasno da se takva situacija nije mogla dugo održati, posebno nakon što se oko Eurolige i Eurokupa počeo vrtiti sve veći novac.

Uleb je s vremenom od Eurolige napravio europsku inačicu NBA lige, u to natjecanje je sve teže i teže ući, a u njega mogu isključivo oni najbogatiji. Dodjeljivanje licenci svodilo se na novac i što je marketinški tržište zanimljivije, to su bile veće šanse za ulazak u Euroligu.

Sada je sve kulminiralo ovim potezom Fibe koji ima podršku i Međunarodnog olimpijskog odbora i ne treba očekivati da će se povući ili razmotriti svoju odluku. Ovo je za Fibu idealan trenutak, neposredno prije Olimpijskih igara, da ojača svoju poziciju i svoja natjecanja. Ulebu će ostati Euroliga, ali pitanje je što će biti s Eurokupom. Izbacivanje iz natjecanja prijeti gotovo svim najvećim savezima i teško je za očekivati da će staviti novac ispred reprezentacije.

Slovenija, Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Grčka, Turska, Izrael, Rusija, Litva, Poljska, Italija i Španjolska države su koje nemaju previše izbora u ovom trenutku. Niti izbora, ali niti vremena.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.05.2016. u 02:25
    Bježite od te FIBA-e. Tamo nema ni dobre košarke, niti publike niti novaca a time ni kvalitete! FIBA je dobra za organizirati amaterska natjecanja a i OI bi se trebale vratiti na amatersku razinu. Ionako je barem 50 profi-klubova na Svijetu jače od olimpijskog prvaka!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2016. u 02:20
    Ma bježi od te FIBA-e!!! Niti nam je liga gledljiva niti ima perspektivu. Bolje na OI slati amatere kao što je prije bilo pa da FIBA i nastavi organizirati sirotinjska i amaterska natjecanja kao i u prošlom tisućljeću!
    Obrisan korisnik
  • Bestija_ST18.04.2016. u 21:06
    Francuski klubovi su k.... i oni nisu suspendirani. Fiba ima ok nacela (nacionalni prvaci) ali ULEB kontrolira $$$ i kvalitetu. Eurokup ionako niko ne prati ka sta nece ni fibinu superligu s trecerazrednim ekipama.
    Bestija_ST
  • Obrisan korisnik18.04.2016. u 13:12
    Zasto bravo za FIBU? Jednu mafijasku organizaciju koji su se setili nakon 10 godina da im ULEB uzima deo kolaca i da je vreme da izigravaju kauboja. Bas me zanima sta ce se desiti kad suspenduju Spaniju, Francusku, Srbiju, Grcku itd ko ce im igrati EP i OI, predpostavljam Luksenburg i Malta... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • vjesu17.04.2016. u 09:15
    Bravo za FIBU!
    vjesu