Košarka

Galatasaray preokrenuo gubitak prve utakmice i osvojio Eurokup

Nikola Raič • srijeda, 27.04.2016.
Galatasaray preokrenuo gubitak prve utakmice i osvojio Eurokup

Četiri poena prednosti iz prvog susreta nisu bila dovoljna Francuzima za naslov u Eurokupu. Glatasaray je u uzvratu nadoknadio zaostatak i okitio se prvim naslovom Eurokupa u svojoj povijesti...

Strasbourg je u Istanbul došao s četiri poena prednosti zahvaljujući sjajnoj predstavi njihova kapetana Louisa Campbella, a večeras u paklenoj atmosferi rasprodane Abdi Ipekci dvorane ta četiri poena su se istopila nakon sudačkog podbacivanja. Domaćini su uspjeli nametnuti svoj tempo od početka susreta i potpuno zasluženo su slavili s konačnih 78:67.

Galatasaray je tražio nastavak sjajne forme u svojoj dvorani, gdje ove godine imaju 10-1 i sedam pobjeda u nizu, ali gosti imaju samo jedan poraz otkako se natječu u Eurokupu i ponovno će im glavni zadatak biti zaustaviti MVP-a natjecanja Erricka McColluma. Dodatna motivacija za obje momčadi zasigurno je i nagrada u vidu igranja u Euroligi za pobjednika.

Trener Galatasaraya Ergin Ataman uzda se u još jedan odličan nastup svoje momčadi na domaćem terenu: „Igrali smo odličnu košarku pred našim navijačima, sigurno ćemo igrati s više samopouzdanja, ali ovo je finale i Strasbourg će htjeti kontrolirati utakmicu. Želimo osvojiti ovo natjecanje po prvi put i sretan sam što imamo priliku to učiniti i u fantastičnoj atmosferi koju će prirediti naši navijači. U prvom susretu smo odigrali odličnu obranu, ali moramo popraviti fazu napada, jer su nas potpuno zaustavili. Želimo puno trčati i zabijati, to naši navijači očekuju od nas.“

Vincent Collet naglasio je kako je ključ osvajanja naslova obrana: „Nemamo izbora i to je ono što se trudim objasniti svojim igračima, moramo igrati dobru obranu. Galatasaray ima raznovrstan i bolji napad od nas i ako ne budemo igrali dobru obranu pobjednik će biti vrlo izvjestan. Naša jedina šansa za naslov je spori tempo i dobra obrana, moramo usporiti utakmicu.“

Domaćini su napravili upravo ono što su najavljivali. Furioznim i brzim startom u utakmicu, nošeni gromoglasnom podrškom prepune dvorane, otvaraju utakmicu serijom 15:2 i vrlo brzo je lovac postao lovina. Do kraja prve četvrtine Galatasara< je vodio 27:16 i sve je izgledalo dobro za njih.

Fenomenalnu prvu četvrtinu domaćina obilježio je Guler koji je uz 4/4 iz igre ubacio 11 poena, a cjelokupna momčad domaćina šutirala je 10/14. Gledali smo potpuno drugačiji, razigraniji i brži Galatasaray od onog iz prvog susreta.

Gosti se konačno bude sredinom druge četvrtine i približavaju se na samo tri poena zaostatka. Konačno su proradili Beaubois i Campbell, ali nakon pravovremene minute odmora domaćin odlično reagira i završava četvrtinu serijom 6:1 i ponovno dolazi do komotnijih plus osam.

Treća četvrtina je u potpunosti bila izjednačena, a tricom Duporta gosti su se uoči raspleta primaknuli na minus sedam ili ukupno gledano minus tri. McCollum otvara posljednju četvrtinu s dvije vezane trice i vraća 10 poena prednosti domaćinima te primorava goste na minutu odmora.

Domaćini su držali 10 poena razlike sve do tri minute prije kraja susreta, tada Collins s četiri uzastopna poena dovodi susret u neizvjesne vode. Nakon niza promašaja s obje strane, McCollum ubacuje dva slobodna bacanja 44 sekunde prije kraja, gosti više nisu postigli poena i slavlje u Istanbulu je moglo započeti.

McCollum je još jednom pokazao zašto je MVP natjecanja, uz ključne poene zaustavio se na 16 poena (5/10), a pripomogao mu je Lasme sa 16 poena (7/13) i 10 skokova. U gostujućem sastavu odličnu utakmicu odigrao je Collins ubacivši 16 poena (6/16) uz četiri skoka i pet asistencija.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.04.2016. u 16:11
    zasluženo- biće turaka u euroligi..
    Obrisan korisnik