Ostali sportovi

Selby osvojio svoj drugi naslov svjetskog prvaka

Ivan Obućina • utorak, 03.05.2016.
Selby osvojio svoj drugi naslov svjetskog prvaka
Foto: Getty

Odličnim i napetim dvobojem Selbya i Dinga spuštena je zavjesa na ovogodišnje svjetsko prvenstvo u snookeru u kojem je Selby sasvim zasluženo naslovu iz 2014. dodao i ovogodišnji. Od samog početka bio je bolji i konstantniji te držao meč po kontrolom od prve kuglice. Dingovom porazu najviše je pridonio jako loš početak meča u kojem se našao u prevelikom zaostatku i do kraja meča nije ga uspio anulirati, mada je nekoliko puta bio jako blizu…

Ding Junhui katastrofalno je ušao u finalni meč, i od početka se u njemu vidjela nervoza koja ga je koštala neobjašnjivih grešaka, gubitka praktički već dobivenih frameova i u tom trenutku izgledalo je da će meč vrlo brzo otići u sigurne vode; jer s druge strane Mark Selby nije imao baš nikakvih problema i briljantnom igrom koristio je svaku pogrešku protivnika, te nizom nepogrešivih safetya i odličnih breakova od 90, 76, 120 i 70 izluđivao Dinga i tako pobjegao na velikih 6-0. Međutim, Selby nevjerojatno promašuje plavu za bijeg na 7-0 i Ding napokon upisuje svoj premijerni frame finala, i vidjelo se na njemu koliko mu je to bilo olakšanje, a još veće što je uspio osvojiti i posljednji prvog sessiona i doći na odličnih 2-6 prije odmora. Ding se uspio malo smiriti tokom pauze i navečer se pojavljuje pravi Ding, i breakovima 89, 103 i 86 dolazi na samo 8-6. Usljedio je 15. frame u kojem je Ding napravio 55 i promašio laganu crvenu za potvrđivanje, i to je Selby jedva dočekao…Tek nakon 67 minuta terora u kojima je nizom safetya totalno izbacio Dinga iz ritma u koji je ušao, Selby je pogriješio i tek na rozoj Ding osigurava 8-7. Naizgled bezuspješni pokušaj Selbya, ali već u sljedećem frameu vidjelo se da je Ding izbačen iz ritma, što ga je konačno koštalo i preostalih frameova. Ono što je Selby radio malo prije, sada je pokušao Ding i nakon 55 min posljednjeg framea drugog sessiona prvi dan je završio vodstvom Selbya od 10-7.

U drugi dan bolje je ušao Ding i dodavši 89 i 103 (Selby 120) do pauze dolazi na 10-11, ali Selby ponovno podiže svoju igru i na sebi svojstven način spaja sitne breakove od 52, 68 i 55 te izjednačava session i odlazi na vrlo ugodnih 14-11. To je nastavio i u početku posljednjeg sessiona gdje je iskoristio dva neuspjela pokušaja long pota na otvaranju od strane Dinga i pobjegao na praktički nedostižnih 16-11. Međutim, Ding se nije predavao i slijede tri framea u kojima Selby nije kuglu zabio i breakovima 73, 70 i 103 Ding se približava na 16-14 i potpuno se vraća u meč. No po tko zna koji put u ovom meču, Selby ne dopušta preokret i taktički dobiva slijedeći frame i u sljedećem breakom od 74 završava meč.

Selby je kao pobjednik dobio ček na 330.000 dok je Dingu pripalo 137.500 funti. Osim toga, Selby je potvrdio vodeće mjesto na listi na kraju sezone, a Ding je skočio na 9. mjesto, u odnosu na 17. koje je držao prije kvalifikacija. Vjerujemo da će Ding ovako nastaviti i iduće sezone, jer je prekvalitetan da ne bude u samom vrhu. Realno, njegovo mjesto je u top 4 a ne u top 16, i sada kad je skinuo ogroman teret kineskih navijača sa svojih leđa možemo se nadati da će napokon početi pokazivati svu raskoš svog talenta kao što ga je prikazivao ovih tjedana.

Ovime je također završena i ovogodišnja sezona za sve profesionalce, i ono što slijedi je Q school, tj. natjecanje amatera kojim pokušavaju izboriti mjesto na Pro Touru za slijedeću sezonu.

Rezultat finalnog meča:

Mark Selby v Ding Junhui 6-2, 10-7, 14-11, 18-14

FOTO: Gareth Copley/Getty Images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.05.2016. u 10:49
    zanimljiv kraj sezone
    Obrisan korisnik