Vodeni sportovi

Dina Levačić pliva od Trogira do Splita za djecu iz udruge „Anđeli“

Krešimir Bošković • četvrtak, 05.05.2016.
Dina Levačić pliva od Trogira do Splita za djecu iz udruge „Anđeli“

Da sportaši imaju veliko srce i rado pomažu potrebnima mogli smo se uvjeriti mnogo puta do sada. Najnoviji primjer sportske humanosti je mlada 20-godišnja daljinska plivačica Dina Levačić iz Mravinaca koja će ove subote, 7. svibnja, na sam blagdan svetog Duje, zaštitnika Grada Splita, preplivati od Trogira do Splita u sklopu humanitarne akcije „Dina za Anđele“. Cilj ove akcije je prikupljanje financijskih sredstava za pomoć udruzi „Anđeli“ koja skrbi o djeci tjelesnim invalidima i djeci s poteškoćama u razvoju.

Start ovog humanitarnog maratona je u 13.00 sati s trogirske Rive ispred kule Kamerlengo, dok će cilj biti na splitskoj Rivi oko 17.30 sati. Iako je cijela ova godina bila u znaku dosta visokih temperatura zraka i mora, trenutne temperature mora i nisu baš visoke već se kreću između 15 i 16 °C što će Dini značajno otežati plivanje.

Tko je Dina Levačić? Dina je jedna od najboljih hrvatskih daljinskih plivačica, a njena specijalnost su dugi maratoni čije se dužine kreću od 30 pa sve do 88 km te je prva hrvatska plivačica koja je u istoj sezoni otplivala dva najduža svjetska plivačka maratona Santa Fe u dužini 57 km i Hernandarias – Parana dužine 88 km. Uz to što se bavi daljinskim plivanjem Dina i studira na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, smjer rehabilitacija (defektologija).

U povodu ove akcije iskoristili smo priliku i popričali sa Dinom kako bismo vam bolje približili njezine motive zbog kojih je krenula u ovu akciju, ali i kako bi se bolje upoznali sa njezinim sportskim rezultatima.

Zašto plivački maratoni?

"Prvi maraton sam isplivala u dobi od devet godina u Omišu, kad sam isplivala za mene tada dugih dva km. Povratka nije bilo. U trinaestoj godini sam savladala i svoj prvi Faros maraton u dužini od 16 km. Na prijedlog trenera Slavena Šitića ulazim u svijet međunarodnih plivačkih maratona, što se za mene pokazalo odličnim potezom. Uslijedili su maratoni: Ohrid (30 km, Makedonija), Hernandarias - Parana (88 km, Argentina), Santa Fe (57 km, Argentina), St. Jean (32 km, Kanada), Magog (34 km Kanada), Carpi - Napoli (36 km, Italija). U sezoni 2014. ostvarujem četvrto mjesto u ukupnom poretku Grand Prixa (Grand Prix je ekvivalent Svjetskom kupu samo što su u Grand Prix uključeni maratoni duži od 30 km op.a.) , a u 2015. osvajam i svoju prvu seniorsku medalju (3. mjesto, St. Jean Kanada), što mi dodatno daje poticaj za nastavak plivačke karijere."

Odakle ideja za organizacijom akcije „Dina za Anđele“?

"Humanitarna akcija je moj doprinos boljitku društva, kroz koji želim povezati plivanje koje je konstanta u mom životu već 15 godina i rehabilitaciju kao moje buduće zvanje. Zahvaljujući ljubavi prema plivanju, stakla sam neke trajne životne navike i upoznala ljude koji su na mene djelovali poticajno u svakodnevnom životu. Vidjela sam da i oni plivaju u humanitarne svrhe, pa sam se zapitala zašto ne bi i ja nekom pomogla na takav način. I tako se začela ideja o mojim“ Anđelima“, kojima su potrebna ortopedska pomagala, kako bi njihov život i život njihovih roditelja bio barem u nekoj mjeri jednostavniji. U udruzi mnogo truda i napora ulažu u svoj posao, a najveća nagrada im je njihov osmijeh."

Kako se pripremate za ovaj događaj?

"Pripreme idu kao i za svako drugo natjecanje ili bolje rečeno, koliko god obaveze na fakultetu dozvoljavaju. Uz svakodnevno plivanje, potrebna je i priprema u teretani. No, obzirom da studiram u Zagrebu, nemam prilike barem povremeno zaplivati u moru, a očekujem da će temperatura mora na dan događaja biti oko 16 C, a ja ću ga plivati u običnom plivačkom kostimu. Stoga mi ovog trenutka ne preostaje ništa drugo od povremenog tuširanja hladnom vodom."

Tko će vas pratiti?

"Od starta u Trogiru, cijelim putem uz mene će biti brodica i tri kajaka, koji će osiguravati koridor, ali me i hidrirati, jer gotovo litru tekućine plivač mora popiti na sat plivanja, kako bi organizam mogao izdržati napor."

Kako građani mogu podržati ovu akciju?

"Nadam se da će se što više građana odazvati ovom pozivu i da ćemo na taj način promovirati koliko je potrebna pomoć djeci sa teškoćama u razvoju i da ćemo barem na trenutak potaknuti okolinu na razmišljanje. Ovu akciju svi mogu podržati svojim dolaskom na start ili cilj, gdje mogu donirati svoj prilog prema svojim mogućnostima, a zauzvrat dobiti majicu, kemijsku olovku, suvenire i na taj način pomoći u ostvarivanju što boljih rezultata u radu udruge „Anđeli“."

S obzirom na dosadašnja ostvarenja, koji je sljedeći cilj? Što je motiv koji te gura dalje?

"Mlada sam i smatram da još puno toga mogu dati promociji daljinskog plivanja. Ideja mi ne nedostaje, ali za njih moram sačekati da završi ovogodišnja sezona Grand Prixa pa da odlučim, iako veliki cilj u 2017. postoji."

Na kraju nam ostaje jedino da Dini zaželimo puno sreće i što bolje vremenske uvjete kako bi ovu humanitarnu akciju na što ljepši način realizirala.

Foto: Željana Levačić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!