Zimski sportovi

Visok poraz Slovaka protiv Njemačke, Francuzi pregazili Mađare

Nikola Raič • utorak, 10.05.2016.
Visok poraz Slovaka protiv Njemačke, Francuzi pregazili Mađare
Foto: EPA

Švicarci opet igrali produžetak, ali upisali prvu pobjedu. Njemačka se lako obračunala sa Slovacima za prva tri boda, Francuzi pregazili Mađare, a Norveška je svladala Kazahstan...

Švicarska – Danska 3:2*

I treći nastup na turniru Švicarci su završili nakon produžetaka, jedina razlika od prva dva susreta što su ovoga puta izašli kao pobjednici. Pogotkom Bluma Švicarska je kompletirala preokret protiv Danske i upisala prvu pobjedu na Prvenstvu.

Nije sve počelo sjajno kako je završilo za Švicarce. Nakon prvih 20 minuta, pogocima Storma i Ehlersa s igračem više, Danci su vodili 2:0. I imali su Danci tu prednost sve do posljednje trećine.

Nakon devet minuta treće trećine, Weber smanjuje na 2:1, a dvije minute prije isteka regularnog vremena Niederreiter osigurava Švicarcima novi produžetak. Nakon četiri minute igre dodatnog vremena, Blum je zabio i slavlje Švicarske je moglo početi.

Strijelac pobjedničkog pogotka istaknuo je kako njegova momčad mora zaigrati bolje od starta: „Sjajna stvar je što se nismo predali, ali moramo bolje započinjati utakmice. Ne možemo se stalno ovako vraćati.“

Danski vratar Dahm bio je sjajan, ali ipak nije izdržao švicarski pritisak: „Na kraju, njihov pak je završio u mreži. Odbio se od palice ili klizaljke i ušao je. Teško nam je to prihvatiti, zaslužili smo više od boda.“

* - nakon produžetka

Slovačka – Njemačka 1:5

U susretu skupine B, Njemačka je uvjerljivo slavila protiv Slovačke i održala nade za plasman u četvrtfinale. Jednako kao što nje Nijemcima ovo prva pobjeda u natjecanju, Slovaci su upisali prvi poraz. Sjajnom drugom trećinom, koju su dobili s 3:0, Nijemci su riješili pitanje pobjednika i zakaparili tri važna boda.

Slovaci su dobro otvorili utakmicu i poveli preko Čehlarika, čak su i punu trećinu zadržali vodstvo, ali drugih 20 minuta bilo je za potpuni zaborav. Slovačka obrana puštala je na sve strane, a Nijemci su iz samo devet udaraca, tri puta pronašli put do mreže.

Hager, Gogulla i Reimer su kroz 10 minuta upisali po pogodak i doveli svoju momčad na korak do tri boda. Posao su dovršili Macek i Kahun u posljednjoj dionici susreta.

„Nismo dobro otvorili turnir protiv Finske (poraz 5:1, op. a.) i mislim da smo danas to promijenili. Odigrali smo odlično svih 60 minuta i svima je ovo bila dobra utakmica,“ rekao je nakon visoke pobjede Macek.

Slovački izbornik, Zdeno Ciger ponudio je svoje mišljenje o današnjem susretu: „Odigrali smo lošu utakmicu. Nismo bili motivirani. Do sada smo igrali dobro, bili smo agresivni i disciplinirani. Jednostavno, prestali smo klizati, a Nijemaca je bio pun led.“

Nijemcima je ovo najviša pobjeda u povijesti Svjetskih prvenstava nad Slovačkom iako su obje momčadi uputile jednak broj udaraca prema vratima protivničke momčadi, 28.

Mađarska – Francuska 2:6

Francuzi su lako došli do nove pobjede te su svoj bodovni konto povećali na pet bodova. Ovom pobjedom preskočili su Amerikance i Nijemce te će se s njima boriti za prolazak u četvrtfinale. Mađari ni nakon tri kola nemaju boda, a ni gol razlika im nije za pohvaliti se, trenutno su na 4:17.

Brzo su Francuzi riješili pitanje pobjednika. Nakon prvih 20 minuta bilo je 3:1 i jedino pitanje koje je preostalo na utakmici bilo je koliko će do kraja zabiti Francuzi. Mađari su odolijevali do 10. minute, kada zabija Ritz pa i izjednačili tri minute kasnije. Strijelac s igračem više bio je Vas.

No, Francuzi do kraja trećine zabijaju dva pogotka i mirno odlaze na prvi odmor. Strijelci su bili Treille i Fleury. U drugoj trećini vidjeli smo ukupno samo osam udaraca, a onaj Chakiachvilija završio je u mađarskoj mreži.

U posljednjem periodu Treille je s dva pogotka kompletirao hat – trick, a Sofron je zabio još jedan počasni pogodak za Mađare.

Kazahstan – Norveška 2:4

Derbi dana, na papiru, ali i na ledu odigrale su ove dvije momčadi. Kao zaključak trećeg kola nismo ostali kratkih rukava, a u konačnici su slavili Norvežani s 4:2 i pobjedom se popeli na četvrto mjesto. Kazahstanci porazom ostaju na dva boda.

Norveška je u potpunosti dominirala susretom, nakon dvije trećine imali su 16 upućenih udaraca više od Kazahstana, ali su u posljednju trećinu ušli s tankih 3:2.

Prvi dio obilježilo je čak osam isključenja, a u festivali kazni vidjeli smo i dva pogotka. Po jedan sa svake strane. Norveška je povela preko Johannesena, a Dawes je izjednačio nakon isključenja Mathisa Olimba.

U drugoj trećini golovi nastavljaju padati istim redom, ali Kazahstanci ne uspijevaju uzvratiti nakon pogotka Mathiasa Olimba za 3:2. Uz njega za Norvešku je zabio Ken Andre Olimb, a za Kazahstance Bočenski.

Treći period, Norvežani su odigrali standardno dobro, ali su do konačne potvrde pobjede čekali sve do zadnje tri minute. Kazahstanci su izvukli vratara tražeći izjednačenje, ali Zuccarello zabija za 4:2 i konačnu pobjedu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!