Nogomet

Deset stadiona kojih ćemo dobro upoznati ovog ljeta

Piše:Branimir Korać • srijeda, 25.05.2016.
Deset stadiona kojih ćemo dobro upoznati ovog ljeta
Foto: Bernard Jurišić

Europsko prvenstvo u Francuskoj odigravat će se na deset stadiona. Finale će biti odigrano na velebnom Stade de Franceu, a polufinala na Stade Velodromeu i Stade de Lyonu...

Stade de France, Saint-Denis

Stade de France najveći je francuski stadion i mjesto gdje francuska reprezentacija igra svoje utakmice. Izgrađen je uoči Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, a kapacitet mu je preko 81 tisuće mjesta te je peti po veličini stadion u Europi.

Francuzi su 1992. godine odlučili da im je potreban takav stadion koji je proglašen kao visoki nacionalni interes, 1995. godine izdana je građevinska dozvola, a mjesec dana nakon izdavanja započelo se s radovima.

Prva utakmica odigrana je već u siječnju 1998. godine kada je Francuska ugostila Španjolsku i odnijela pobjedu pogotkom Zinedinea Zidanea.

Ukupni troškovi izgradnje iznosili su oko 290 milijuna eura, a samo konstrukcija krova stajala je oko 45 milijuna eura. Jedan od minusa u izgradnji je nepostavljanje grijanja travnjaka i to prema službenim navodima zbog složenosti terena i specifičnih potreba prilikom održavanja atletskih natjecanja.

Uz uobičajene zabavne sadržaje koji se odvijaju na takvom stadionu, on je dom francuskoj nogometnoj reprezentaciji i još neko vrijeme bit će onoj u ragbiju koja će uskoro dobiti svoj stadion.

Najznačajnije utakmice

Za Francuze najveća utakmica ikad odigrana na ovom stadionu je ona finala Svjetskog prvenstva u nogometu 1998. godine u kojoj je Francuska igrala protiv Brazila i slavila s 3:0 te se okitila naslovom prvaka svijeta. Dvije godine kasnije na ovom stadionu igrano je finale Lige prvaka u kojem je Real Madrid svladao Valenciju 3:0 golovima Morientesa, McManamana i Raula. Drugo finale Lige prvaka na ovom stadionu igrano je 2006. godine i to između Barcelone i Arsenala u kojem je Barcelona bila bolja s 2:1.

2003. godine Stade de France ugostio je najbolje atletičare svijeta na Svjetskom prvenstvu.

Gdje se nalazi?

Stadion je smješten u pariškom predgrađu Saint-Denisu uz odličnu povezanost s centrom grada. Pokraj njega prolaze dvije autoceste, ali najbolji izbor za dolazak do stadiona je javni prijevoz.

ž

Stade Velodrome, Marseille

Velodrome je definitivno jedan od najprepoznatljivijih europskih stadiona. Na njemu igra Olympique, a po mnogima riječ je o jednom od najljepših stadiona u tom dijelu svijeta.

Riječ je o stadionu bogate povijesti, izgrađenom još za potrebe Svjetskog prvenstva 1938. godine, a s vremenom je doživio nekoliko rekonstrukcija od kojih je posljednja završena prije dvije godine.

Travnjak je nekada okruživala staza za kružne biciklističke utrke, no s vremenom ona je otišla u povijest, a na njezinom mjestu niknula su mjesta za gledatelje.

Oblik tribina specifičan je, građani Marseillea posebno su vezani za ovaj stadion i to u tolikoj mjeri da unatoč problemima s financiranjem, još nijedan političar nije imao dovoljno hrabrosti prodati ime stadiona inače brojnim zainteresiranim korporacijama.

Sama posljednja rekonstrukcija stadiona i područja oko njega stajala je oko 150 milijuna eura. Uključivalo je to postavljanje krova, podizanje kapaciteta, dodavanje VIP mjesta te uređivanje prilaza stadionu, press zona i mjesta za invalide.

Inače, prva utakmica na ovom stadionu odigrana je još 1937. godine, a u njoj je Olympique ugostio momčad Torina i slavio s 2:1. Stadion je u najvećem dijelu svoje povijesti imao kapacitet između 40 i 50 tisuća gledatelja, a sadašnji kapacitet je oko 67 tisuća.

Najznačajnije utakmice

Kada su u pitanju najveće smotre koje je Francuska ugostila u nogometu i ragbiju, utakmice su se igrale i na Velodromeu. Pariz je uvijek dobio onu završnu utakmicu, ali jedna polufinalna utakmica igrala se na ovom stadionu. 1938. godine Italija je u polufinalu svladala Brazil, 1984. godine Francuska je u produžecima s 3:2 bila bolja od Portugala, a 1998. godine Brazil je nakon penala bio bolji od Nizozemske.

Gdje se nalazi?

Stadion je smješten u južnom dijelu Marseillea oko tri kilometra od samog središta grada. Metro također vozi do samog stadiona, a s obzirom na udaljenost, relaciju do Velodromea može se proći i pješice.

Parc Olympique Lyonnais

Novoizgrađeni dom Olympiquea iz Lyona posljednji je stadion koji je izgrađen u Francuskoj za potrebe vrhunskog sporta. Još 2008. godine predsjednik Lyona najavio je kako će se krenuti u izgradnju novog stadiona i kako će Lyon napustiti kultni Gerland.

Dugo je trajalo "pregovaranje" i "nagovaranje", zatim je spora administracija dodatno kočila izgradnju i tek pet godina kasnije započelo se s radovima.

Iako je prvotno planirano da stadion bude spreman za početak sezone 2014/2015, on je završen nešto kasnije i Lyon je na njemu debitirao u prvenstvenom dvoboju protiv Troyesa 9. siječnja ove godine u susretu koji je dobio lakoćom s 4:1.

Stadion je kapaciteta nešto manje od 60 tisuća, a stajao je gotovo 600 milijuna eura gledajući od početnog stupnja cijelog projekta.

Kompletan projekt potpisuje grupacija Populous koja naznačuje kako je riječ o stadionu koji predstavlja savršen spoj prirode i tehnologije. Navijačke južna i sjeverna tribina dizajnirane su tako da navijači svojim navijanjem proizvode što veću buku i pomažu svojoj momčadi.

Najznačajnije utakmice

Kako je riječ o potpuno novom stadionu, najznačajnije utakmice na njemu će se tek odigrati. Ugostit će šest utakmica Europskog prvenstva, uključujući jednu polufinalnu, na njemu će biti odigrano i finale Europskog rugby kupa ove godine kao i finale Svjetskog prvenstva za nogometašice 2019. godine.

Gdje se nalazi?

Parc Olympique Lyonnais smješten je u Lyonovom predgrađu Decines, u istočnom dijelu grada, oko deset kilometara od samog centra. S obzirom da se nalazi u blizini autoceste, vrlo je lako doći do njega automobilom, a od javnog prijevoza preporučuje se tramvajska linija broj 3.

Stade Pierre-Mauroy, Villeneuve d'Ascq

Još jedan stadion koji je smješten podalje od gradske gužve je onaj Pierre Mauroy, stadion Lillea koji je dobio ime po dugogodišnjem gradonačelniku ovog francuskog grada smještenog na krajnjem sjeveru.

Riječ je o još jednom stadionu novije proizvodnje koji je svoju promociju doživio prije četiri godine. Na izgradnju stadiona vlasti su natjerali nogometaši Lillea svojim odličnim igrama. 2001. godine Lille je igrao Ligu prvaka, međutim njegov tadašnji stadion nije zadovoljavao Uefine kriterije i morao je igrati u Lensu nakon čega je donesena odluka o izgradnji novog stadiona.

Bilo je dosta problema oko dobivanja građevinske dozvole i tek 2008. godine započelo se s konkretizacijom planova. Zemljište je dobiveno izvan Lillea u Villeneuve d'Ascqu gdje je 2012. godine niknuo moderni višenamjenski stadion.

On nije namijenjen samo odigravanju nogometnih utakmica, vrlo brzo pretvori se u višenamjensku dvoranu u kojoj je primjerice igrano i Europsko košarkaško prvenstvo.

Stadion je kapaciteta oko 50 tisuća gledatelja, a njegova izgradnja bez okolnih sadržaja iznosila je oko 280 milijuna eura. Sa svim popratnim sadržajima uključujući i posebne zaštite u slučaju potresa, troškovi sežu gotovo do 600 milijuna eura.

Službeno je otvoren u ljeto 2012. godine kada su Lille i Nancy remizirali 1:1.

Najznačajnije utakmice

One najveće nogometne utakmice tek će uslijediti na ovom stadionu, a zasad je ipak najvažniji događaj onaj u zatvorenome i to Europsko prvenstvo u košarci prošle godine. Na ovom mjesto odigrano je i samo finale u kojem je Španjolska svladala Litvu 80:63.

Gdje se nalazi?

Stadion je smješten 6-7 kilometara od centra Lillea u predgrađu Villeneuve d’Ascq. Prometna povezanost s Lilleom je vrlo dobra, do središta se može lakoćom i javnim prijevozom, metroom i autobusom.

Park prinčeva, Pariz

Jedan od najpoznatijih francuskih stadiona svoju popularnost ponajviše zahvaljuje PSG-u. Dom je aktualnog francuskog prvaka koji je u više navrata dobivao pozive za prelazak na Stade France, međutim navijači, grad Pariz i vlasnici kluba bili su protiv.

Još u 19. stoljeću prvi Park prinčeva je otvoren, a do danas u niz navrata doživljavao je rekonstrukciju. Isprva je bio velodrom na kojem je bio i cilj Tour de Francea sve do 1960. godine kada je odlučeno da će se stadion isključivo koristiti za odigravanje nogometnih i ragbijaških utakmica. Na njemu su tako nastupale nogometna i ragbijaška reprezentacija sve do otvaranja Stade Francea.

1972. godine službeno je otvoren Park prinčeva kakav danas poznajemo. Prva utakmica odigrana na njemu bila je ona između Olympique Marseillea i Bastije u finalu Kupa u kojoj je Marseille slavio s 2:1.

Stadion spada među najmodernije francuske stadione, ali unatoč tome vlasnici PSG-a planiraju uložiti značajna sredstva u dodatnu modernizaciju.

U nogometnoj populaciji Park prinčeva često se spominje kao jedan od najakustičnijih stadiona u Europi, a dugo je bio i poprište navijačkog nasilja zbog frakcije navijača koja je često bila raspoložena za takav vid rekreacije.

Najznačajnije utakmice

1984. godine Park prinčeva ušao je u pamćenje svih Francuza nakon što je Francuska u finalu Europskog prvenstva svladala Španjolsku s 2:0. Koliko će po dobrom pamtiti tu utakmicu, toliko će po lošem pamtiti kvalifikacijski dvoboj iz 1993. kada je Bugarska u zadnjoj minuti došla do pobjede 2:1 i ostavila Francuze bez Svjetskog prvenstva u SAD-u.

S klupske strane, na ovom stadionu odigrano je finale Kupa prvaka 1981. godine u kojem je Liverpool golom Alana Kennedyja svladao Real Madrid, a šest godina ranije Bayern je također u finalu Kupa prvaka bio bolji od Leedsa s 2:0. Odigrana su i dva finala Kupa kupova i to 1978. godine u kojem je Anderlecht s 4:0 svladao Austriju Beč te 1995. godine kada je Real Zaragoza svladao Arsenal s 2:1. U finalu Kupa Uefe 1998. godine Inter je s 3:0 bio bolji od Lazija.

Gdje se nalazi?

Stadion je smješten četiri kilometra jugozapadno od Eiffelovog tornja te kilometar od Roland Garrosa. Sa samim središtem grada povezan je svim oblicima javnog prijevoza.

Matmut Atlantique, Bordeaux

Još jedan stadion novijeg datuma izgradnje je onaj Nouveau Stade de Bordeaux koji danas nosi sponzorski naziv Matmut Atlantique. Stadion je otvoren prošle godine i novi je dom Bordeauxa koji je do tada nastupao na kultnom Stade Chaban-Delmas na kojem je Davor Šuker iz ponovljenog penala izbacio Rumunjsku i odveo Hrvatsku u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Gradnja stadiona započeta je u travnju 2013. godine i bilo je planirano kako će biti završen do kraja 2014., ali pravni sporovi s građanskim akcijama zbog visokih troškova izgradnje utjecali su na vrijeme završetka i stadion je otvoren sredinom prošle godine.

Prvu utakmicu na ovom stadionu odigrali su Bordeaux i Montpellier, a domaćin je slavio s 2:1 dok je kasnije domaćin na ovom stadionu bila i francuska reprezentacija i to u susretu protiv Srbije u kojem je slavila s 2:1.

Troškovi izgradnje su oko 170 milijuna eura, a kapacitet je 42 tisuće gledatelja što je oko osam tisuća više nego što ima Stade Chaban-Delmas.

Najznačajnije utakmice

S obzirom da je riječ o novom stadionu na kojem će se tek odigrati značajniji dvoboju, zasad je dolazak francuske reprezentacije najveći događaj na adresi Cours Jules Ladoumegue.

Gdje se nalazi?

Stadion je smješten u sjevernom dijelu Bordeauxa oko šest kilometara od samog centra grada. Za razliku od dobrog dijela stadiona, brojna parkirna mjesta omogućuju bezbrižan dolazak na stadion i bez korištenja javnog prijevoza odnosno tramvaja.

Stade Geoffroy-Guichard, Saint Etienne

Stade Geoffroy-Guichard ili Zeleni pakao dom je Saint Etiennea koji od njegovog otvaranja još 1931. godine igra na ovom stadionu. Službeni naziv Stade Geoffroy-Guichard dobio je po osnivaču grupacije Casino koji je otkupio zemljište na kojem je izgrađen stadion, a Zeleni pakao, naravno, Saint Etienne nosi zelene dresove, sve je jasno.

Otvaranje stadiona nije bilo dobro za domaći Saint Etienne koji je ugostio momčad Cannesa i izgubio s čak 9:1. Međutim u prvom službenom meču dvije godine kasnije Saint-Etienne je na ovom stadionu svladao Nicu s 3:2.

Do 1956. godine stadion je imao i atletsku stazu koja je naknadno uklonjena i tribine su dodatno približene travnjaku po uzoru na engleske stadione, a godinu dana kasnije St. Etienne je stigao do prvog naslova prvaka Francuske.

Stadion je renoviran uoči velikih natjecanja jer je bio domaćin utakmica i na Europskom prvenstvu 1984. i Svjetskom prvenstvu 1998., a posljednje promjene doživio je uoči ovog Europskog prvenstva. Do njih je došlo dijelom zbog činjenice da će ugostiti pojedine utakmice, a dijelom zbog pritiska kluba koji je smatrao kako mu je potreban stadion većeg kapaciteta.

Danas je kapacitet stadiona oko 41 tisuće gledatelja, a nama je on posebno važan jer će na njemu Hrvatska igrati protiv Češke drugi susret u skupini.

Najznačajnije utakmice

Utakmice Europskog prvenstva 1984. i Svjetskog prvenstva 1998. godine igrane su na ovom stadionu, ali samo jedna od njih bila je u nokaut fazi. Dogodilo se to 1998. godine kada su u Saint Etienneu u osmini finala igrali Argentina i Engleska, a slavili su Argentinci nakon penala.

Gdje se nalazi?

Stadion se nalazi u sjevernom dijelu grada svega dva kilometra od samog centra i glavne željezničke stanice. Do njega se može doći tramvajem ili autobusom, a blizu je i autoceste koja vodi prema Lyonu.

Allianz Riviera, Nice

Gotovo deset godina trajalo je natezanje oko izgradnje stadiona u Nici koji će zamijeniti dotrajali i malog kapaciteta Municipal du Ray. Iz faze "bit će, bit će" u nešto konkretno krenulo je tek nakon što je postalo poznato da će Francuska dobiti domaćinstvo Europskog prvenstva, a Nica je odmah istaknula kandidaturu.

Uvrštavanje u plan odigravanja susreta značilo je i da se napokon mora nešto pokrenuti i krenulo se s izgradnjom novog stadiona jer Municipal du Ray zbog smještenosti u samom centru jednostavno nije bilo moguće renovirati.

Od 2012. godine kada se krenulo s radovima pa do 2013. godine kada su Nice i Valenciennes otvorili stadion, utrošeno je oko 245 milijuna eura za multifunkcionalni i moderni stadion.

Osiguravateljska kuća Allianz uložila je dio novca u stadion tako da je preuzet službeni sponzorski naziv Allianz Riviera umjesto prvotnog naziva Stade de Nice.

Najznačajnije utakmice

One će tek uslijediti. Na ovom stadionu igrat će Poljska i Sjeverna Irska, Španjolska i Turska, Švedska i Belgija te jedna utakmica osmine finala.

Gdje se nalazi?

Stadion se nalazi u zapadnom predgrađu Nice, a udaljen je od centra grada oko deset kilometara. Smješten je neposredno uz autocestu koja vodi skroz rivijerom. Što se tiče javnog prijevoza, moguće je doći autobusom ili vlakom.

Stade Bollaert-Delelis, Lens

Stadion na kojem je Hrvatska odigrala svoju prvu utakmicu na svjetskim prvenstvima u povijesti je onaj u Lensu. Isti taj stadion s nekim kozmetičkim promjenama ugostit će neke reprezentacije i ove godine.

Stade Bollaert-Delelis je stadion na kojem nastupa Lens, ali je jedno vrijeme bio domaći teren Lillea koji je u Ligi prvaka igrao upravo na ovom stadionu jer njegov stari stadion nije ispunjavao Uefine uvjete.

Stade Bollaert-Delelis izgrađen je još 1934. godine, a posljednje veće promjene imao je 2004. godine kada mu je smanjen kapacitet s 48 tisuća na oko 40 tisuća gledatelja. Naravno, kao i svi ostali stadioni, ovaj je također dodatno ušminkan za ovo Europsko prvenstvo, no bit će to i dalje vizualno onaj Stade Bollaert-Delelis na kakvog smo navikli.

Stadion se sastoji od četiri odvojene tribine i svaka nosi svoje ime. Postojali su neki planovi o spajanju tribina, ali oni nisu zaživjeli zbog složenosti postupka.

Zanimljivo je napomenuti kako je kapacitet stadiona veći od broja stanovnika koji živi u Lensu.

Najznačajnije utakmice

Za nas svakako najvažnija je ona između Hrvatske i Jamajke. Na ovom stadionu Hrvatska je ispisivala svoju nogometnu povijesti i odigrala prve minute na svjetskim prvenstvima. Igrale su se na ovom stadionu i utakmice Europskog prvenstva 1984. godine kao i Svjetskog prvenstva u ragbiju 1999. i 2007. godine. Odigrana je samo jedna utakmica nokaut faze i to osmine finala 1998. godine u kojoj je Francuska svladala Paragvaj s 1:0.

Gdje se nalazi?

Stadion se nalazi u središtu Lensa svega kilometar od glavne željezničke stanice. Do njega se vrlo jednostavno dolazi i od strane Lillea s kojim je spojen željezničkim prometom.

Stadium Municipal de Toulouse, Toulouse

Ovo je ujedno i najmanji stadion na kojem će se odigravati ovogodišnje Europsko prvenstvo. Kapacitet mu je oko 33 tisuće gledatelja, a na njemu će se igrati i jedna utakmica iz hrvatske skupine i to ona između Španjolske i Češke.

Zanimljivo je da su postojali planovi za značajno ulaganje i rekonstrukciju stadiona, međutim od toga nije bilo ništa. Nedostajalo je sredstava i stadion je samo djelomično ušminkan za ovo Europsko prvenstvo.

Jedno vrijeme postojao je i strah kako bi se moglo odustati od odigravanja Eura na ovom stadionu upravo zbog tog razloga, ali očito nije postojao plan B i Toulouse ostaje domaćin.

Od samog početka stadion je projektiran za odigravanje nogometnih i ragbijaških susreta i u potpunosti je prilagođen tome te je jedan od rijetkih francuskih stadiona koji nisu imali atletsku stazu.

Najznačajnije utakmice

1998. godine na ovom stadionu igrane su utakmice Svjetskog prvenstva, a među njima i dvoboj nokaut faze između Nizozemske i Jugoslavije koji je završen pobjedom Nizozemaca.

Gdje se nalazi?

Stadion se nalazi na otočiću na rijeci Garonne, oko tri kilometra udaljen je od povijesne jezgre i kilometar više od željezničkog kolodvora. Autobus je najsigurniji prijevoz do stadiona, a može se i metroom čija je stanica udaljena oko 15 minuta hoda.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • qvestor25.05.2016. u 08:52
    baš čudno da stadioni nisu farbani više puta i da wc-i na stadionima nisu skuplji od samih stadiona, a i nigdje nije napisano koliko fontana ima ispred samog stadiona nemaju pojma ti francuzi o građevinskom poduzetništvu
    qvestor