Nogomet

SKUPINA C: Ždrijeb ponovno spojio Njemačku i Poljsku, prijete Ukrajinci i još jedan debitant

Piše:Mihaela Bradovski • petak, 03.06.2016.
SKUPINA C: Ždrijeb ponovno spojio Njemačku i Poljsku, prijete Ukrajinci i još jedan debitant
Foto: EPA

U skupini C Europskog prvenstva u Francuskoj aktualni svjetski prvak tražit će prvo mjesto. Njemačka ima najkvalitetniju reprezentaciju, ali Poljska je već pokazala da je može svladati. Skupinu zaokružuju Sjeverna Irska kojoj je to prvi nastup i Ukrajina....

POLJSKA

Poljska nogometna reprezentacija tek treći put nastupit će na završnici Europskog nogometnog prvenstva. Od prvog Eura 1960. godine pokušavala se probiti na završni turnir, ali to joj je uspjelo tek 2008. godine.

Iako je kroz povijest imala dobra razdoblja i niz velikih igrača, čak je uspijevala otići i na svjetsko prvenstvo, ali europska smotra bila je nedostižna. U zlatnom razdoblju poljskog nogometa u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća dva puta je bila treća na svjetskom prvenstvu i jednom peta, osvojila je olimpijsko zlato i srebro, ali niti tada nije mogla do europskog prvenstva.

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1972. godine završili su drugi u skupini iza Zapadne Njemačke. U sljedećem kvalifikacijskom ciklusu ponovno su bili blizu, još jednom drugi u skupini, ovaj put iza Nizozemske koja je imala isti broj bodova. Međusobni dvoboj u Amsterdamu bio je ključan, tu je Nizozemska slavila s 3:0. Novo razočaranje uslijedilo je četiri godine kasnije kada je ponovno Nizozemska bila prva u skupini, a Poljska druga. Dvoboj u Amsterdamu završen je 1:1, Poljska je vodila od četvrte minute, ali Huub Stevens poravnao je u drugom dijelu i odveo Nizozemsku na Euro.

Nakon smjene generacije Poljaci su zapali u krizu, ali 2008. godine napokon su dočekali nastup na završnom turniru. U Austriji i Švicarskoj završili su posljednji u skupini s Hrvatskom, Njemačkom i Austrijom, upisali su poraze od Njemačke 2:0 i Hrvatske 1:0 te remizirali s domaćinom 1:1.

Nastup na narednom Europskom prvenstvu imali su osiguran, bili su suorganizator s Ukrajinom, ali nisu ostvarili željeni rezultat. Na kraju su nastup završili na posljednjem mjestu u skupini uz dva boda. Odigrali su 1:1 s Grčkom i Rusijom te im je trebala "samo" pobjeda u posljednjem kolu protiv Češke, ali izgubili su 1:0 pogotkom Petra Jiračeka i oprostili se od prolaska skupine.

Kvalifikacije

Kvalifikacijski put za Poljsku nije bio najlakši. Imali su skupinu u kojoj su bili Njemačka, Republika Irska, Škotska, Gruzija i do posljednjeg kola nisu bili sigurni u drugo mjesto.

Pobjeda 2:0 protiv Njemačke na otvaranju kvalifikacija pokazala je Poljacima da mogu i da odlazak u Francusku nije nemoguć, ali moglo je završiti i drugačije.

Robert Lewandowski donio je Poljacima veliki bod u Glasgowu pogotkom u 94. minuti što je omogućilo Poljskoj da pobjedom osigurala drugo mjesto u posljednjem kolu.

U Varšavi su ugostili Republiku Irsku u susretu na sve ili ništa, bilo je jasno da pobjednik ide na Europsko prvenstvo, a poraženi mora u dodatne kvalifikacije.

Poljacima je odgovarao i remi, a nakon ranog vodstva golom Krychowiaka i poravnanja Waltersa odmah nakon toga, taj bod držali su u džepu do završnice prvog poluvremena. Tada Lewandowski postiže još jedan pogodak i donosi Poljskoj sva tri boda te je smješta na drugu poziciju iza Njemačke.

Glavni aduti

Ne treba posebno naglašavati da Poljaci najviše očekuju od Roberta Lewandowskog. Najbolji strijelac poljske reprezentacije dio je odličnog napada gdje je još i Ajaxov napadač Arkadiusz Milik, dovoljno da niti jednoj obrani nije svejedno kada se nađe nasuprot Poljacima.

Važan faktor bit će i Grzegorz Krychowiak, veznjak iz Seville koji ima određenih problema s ozljedama, ali bit će spreman za nastup što je posebno važna vijest za Poljsku jer pravu zamjenu za njega nemaju.

Na vratima bi trebao biti Romin vratar Wojciech Szczesny, obranu bi trebao držati Kamil Glik, a tu su i iskusni Jakub Blaszczykowski i Lukasz Piszczek.

Izbornik

Nakon što Poljska nije na svom terenu uspjela proći skupinu 2012. godine, Franciszek Smuda podnio je ostavku, a na klupi ga je zamijenio Waldemar Formalik. Međutim niti on nije se dugo zadržao, poraz od Ukrajine u Harkivu značio je i oproštaj od ambicija za odlazak na Svjetsko prvenstvo te mu je uručen otkaz.

Te 2013. godine na klupu dolazi Adam Nawalka, trener koji je cijelu karijeru proveo u brojnim poljskim klubovima i unatoč negodovanju javnosti njegovim izborom, pokazao je da je Savez napravio dobar izbor.

Nawalka je odveo Poljsku na Europsko prvenstvo što je kruna njegove karijere.

Prognoza i aktualni trenutak

Poljska u ovoj skupini svakako ima šanse za prolaz. Napad predvođen Lewandowskim prijetnja je svakome, ostaje za vidjeti što će ponuditi ostatak momčadi i koliku će podršku pružiti. Ispadanje u skupini bio bi kiks za ovu reprezentaciju Poljske.

NJEMAČKA

Aktualni svjetski prvaci i trostruki prvaci Europe u Francusku dolaze s najvišim ciljevima. Njemačka uvijek na velika natjecanja dolazi po trofej pa razlike neće biti niti ovaj put.

Titulom europskog prvaka dosad se okitila tri puta, posljednji put 1996. godine, a nakon toga igrala je jedno finale gdje je u konačnici bila bolja Španjolska. Označilo je to početak španjolske dominacije koju je Njemačka prekinula na prošlom Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Već u svojem prvom nastupu na završnici europskog prvenstva 1972. godine, tadašnja Zapadna Njemačka uzela je titulu prvaka Europe. Gerd Müller bio je njemački junak, postigao je dva pogotka u polufinalnoj pobjedi protiv Belgije 2:1 te još dva u finalu protiv Sovjetskog Saveza gdje je u pobjedi 3:0 Herbert Wimmer dodao još jedan gol.

Franz Beckenbauer, Paul Breitner, Uli Hoeness, Gunter Netzer, Herbert Wimmer, Jupp Heynckes i Gerd Müller našli su se u momčadi turnira.

Četiri godine kasnije Njemačka je ponovno u finalu, ali naslov nije uspjela obraniti. U dramatičnom polufinalu nakon produžetaka svladala je Jugoslaviju s 4:2 uz hat-trick Dietera Müllera, ali u finalu je bolja bila Čehoslovačka koja je nakon jedanaesteraca svladala Njemačku za koju je koban bio promašaj Hoenessa. Ponovno je u momčadi turnira bio Beckenbauer kojem su se priključili Rainer Bonhof i Dieter Müller.

1980. godine Njemačka dolazi do novog naslova prvaka. U Italiji je osvojila prvo mjesto u skupini pobjedama protiv Čehoslovačke 1:0, Nizozemske 3:2 i remijem bez pogodaka s Grčkom što joj je donijelo finale protiv Belgije. Hrubesch je bio dvostruki strijelac u pobjedi 2:1, a u momčadi turnira našli su se Karlheinz Forster, Hans-Peter Briegel, Bernd Schuster, Hansi Müller, Karl-Heinz Rummenigge i Horst Hrubesch.

Prvi put ostala je bez finala 1984. godine kada je završila kao treća u skupini. Nakon remija s Portugalom bez pogodaka te pobjede protiv Rumunjske 2:1, trebala je bod u posljednjem susretu sa Španjolskom, ali izgubila je 1:0 golom Macede u 90. minuti. Unatoč tome što nije prošla skupinu, imala je čak četvoricu igrača u momčadi turnira i to Haralda Schumachera, Karlheinza Forstera, Andreasa Brehmea i Rudija Völlera.

Četiri godine kasnije bila je domaćin turnira, ali nije uspjela doći u borbu za trofej. U polufinalu u Hamburgu poražena je od Nizozemske 2:1 golovima Ronalda Koemana i Marca van Bastena dok je Lothar Matthäus bio jedini strijelac za Njemačku i ujedno jedini njemački predstavnik u idealnoj momčadi turnira.

1992. godine Danska je priredila jednu od najvećih senzacija u povijesti natjecanja osvajanjem naslova prvaka i to upravo protiv Njemačke u finalu. Nijemci su s 3:2 eliminirali domaćina Švedsku u polufinalu i već proslavljali trofej, ali Danska je u finalu bila bolja s 2:0 i stigla do svoje jedine titule. Andreas Brehme, Jürgen Kohler, Steffan Effenberg i Thomas Hässler predstavljali su Njemačku u postavi prvenstva.

Post je prekinut 1996. godine osvajanjem titule u Engleskoj. U četvrtfinalu Njemačka je uz ogromnu sudačku pomoć eliminirala Hrvatsku s 2:1, u polufinalu je sretno nakon penala svladala Englesku, a zatim u finalu golovima Bierhoffa nakon produžetaka bila je bolja od Češke s 2:1, a Matthias Sammer proglašen je za najboljeg igrača turnira.

Uslijedila su dva loša nastupa u kojima Njemačka nije uspjela proći skupinu da bi 2008. godine ponovno bila u finalu. Četvrtfinale i polufinale riješila je tijesnim 3:2 pobjedama protiv Portugala i Turske da bi u finalu izgubila od Španjolske pogotkom Torresa. Na prošlom Europskom prvenstvu zapela je u polufinalu, krvnik je bio dvostruki strijelac Mario Balotelli za pobjedu Italije 2:1.

Kvalifikacije

U kvalifikacijama je u skupini imala protivnika protiv kojeg će igrati i na Europskom prvenstvu, Poljsku. Poljaci su ostali bod iza Njemačke koja je skupila 22 boda i zauzela prvo mjesto.

Ulazak u kvalifikacije nije bio idealan. Mučenje sa Škotskom i teško izborena pobjeda 2:1, zatim poraz u Varšavi 2:0 od Poljske pa domaći remi bez pogodaka s Republikom Irskom. Svakako nešto što Nijemci nisu očekivali nakon osvajanja naslova prvaka svijeta sjajnim nastupom u Brazilu.

Do kraja kvalifikacija upisan je još jedan poraz i to u Dublinu 1:0 od Republike Irske koja je tako jedina reprezentacija u ovim kvalifikacijama koju Njemačka nije uspjela svladati.

Za kraj kvalifikacija stigla je 2:1 pobjeda protiv Gruzije za potvrdu prvog mjesta u skupini.

Glavni aduti

Nakon odlaska Philippa Lahma iz reprezentaciju, Njemačku će u Francuskoj kao kapetan voditi Bastian Schweinsteiger. Joachim Löw i dalje ima na okupu fantastične pojedince, igrače koji imaju puno velikih utakmica u nogama.

Počevši od Manuela Neuera, Matsa Hummelsa, Jeromea Boatenga, Mesuta Özila, Lukasa Podolskog, Thomasa Müllera, Tonija Kroosa, Marija Götzea, Marija Gomeza pa sve do onih mlađih koji su već u klubovima pokazivali za što su sve sposobni.

Izbornik

Joachim Löw na klupi Njemačke je još od 2006. godine kao izbornik kada je naslijedio Jürgena Klinsmanna kojem je do tada bio prvi asistent.

S Klinsmannom je završio kao treći na svijetu i dobio je povjerenje Saveza nakon odlaska dotadašnjeg šefa na klupi.

Pokazalo se to odličnim potezom, Löw je stvorio odličnu reprezentaciju, Njemačka pod njegovim vodstvom igra vrlo kvalitetan nogomet, a u dva nastupa na SP-u upisao je treće mjesto i trofej prvaka dok je na europskim prvenstvima bio drugi i treći.

U klupskoj karijeri Löw je vodeći Stuttgart osvojio DFB Pokal i igrao finale Kupa kupova, a s Tirolom je osvojio naslov prvaka Austrije.

Prognoza i aktualni trenutak

Šteta što Löw neće moći računati na Marca Reusa čije fizičko stanje nije dovoljno dobro za nastup na Europskom prvenstvu. Međutim i bez njega Njemačka ima vrlo jaku momčad te je sigurno u najužem krugu favorita za osvajanje naslova prvaka Europe.

SJEVERNA IRSKA

Sjeverna Irska je još jedna reprezentacija koja će u Francuskoj debitirati na završnici europskih prvenstava. Kroz svoju povijest u nekoliko navrata bila je blizu plasmana na Euro, ali svaki put ostala je kratka.

Iako se nisu uspjeli plasirati na Europsko prvenstvo, Sjeverni Irci sudjelovali su na tri svjetska prvenstva. 1958. godine prošli su čak do četvrtfinala nakon što su slavili protiv Čehoslovačke dva puta, remizirali sa Zapadnom Njemačkom i izgubili od Argentine. U četvrtfinalu naišli su na prejaku Francusku koja ih je glatko svladala s 4:0.

U osamdesetim godinama dva puta su došli na završnicu svjetske smotre. U Španjolskoj 1982. godine u skupini su bili čak prvi ostavivši iza sebe Španjolsku, Jugoslaviju i Honduras, ali onda su u drugoj fazi natjecanja ponovno kobni bili Francuzi koji su ovaj put slavili s 4:1.

Četiri godine kasnije zapeli su već u skupini. Krenuli su remijem protiv Alžira, ali nakon toga upisali poraze od Španjolske i Brazila za posljednji nastup na velikom natjecanju sve do danas.

U nekoliko navrata imali su dobre nastupe u kvalifikacijama, ali malo je nedostajalo za prolaz. 1964. godine zaustavila ih je Španjolska nakon što su bez problema eliminirali Poljsku.

1976. završili su drugi u kvalifikacijama iza Jugoslavije koju su uspjeli svladati u Belfastu, ali u ključnoj utakmici na kraju kvalifikacija poraženi su u Beogradu 1:0 golom Oblaka i ostali bez prolaza.

Između dva nastupa na Svjetskom prvenstvu, 1984. godine ponovno su bili drugi u skupini i to s istim brojem bodova kao prvoplasirana Zapadna Njemačka. Prolaza ih je skupo stajao neočekivani poraz u Turskoj golom Fatiha Terima.

Uslijedilo je razdoblje velikih oscilacija u kvalifikacijama, od solidnih ciklusa do onih vrlo loših sve do ovog za predstojeće Europsko prvenstvo.

Kvalifikacije

Sjeverna Irska bila je smještena u skupinu F, a odmah nakon ždrijeba probudila se nada u veliki rezultat, pokazat će se s pravom.Rumunjska, Mađarska, Finska, Farski Otoci i Grčka, protivnici s kojima se može igrati, a Sjeverna Irska na kraju je završila kao prvoplasirana s bodom više od Rumunjske.

Otvaranje kvalifikacija bilo je odlično, dvije gostujuće pobjede kod Mađarske i Grčke, izravnih konkurenata za prolaz plus domaća pobjeda protiv Farskih Otoka i Sjeverna Irska našla se na vrhu skupine.

Do kraja kvalifikacija upisan je tek jedan poraz i to u gostima kod Rumunjske, nekih velikih kiksova nije bilo i Sjeverna Irska na kraju se plasirala na vrh skupine.

Nakon što je u predzadnjem kolu svladala na svom terenu raspalu Grčku s 3:1, osigurala je prolaz bez obzira na rasplet posljednjeg kola gdje je remizirala u Helsinkiju.

Glavni aduti

Sjeverna Irska u svojim redovima nema nekih velikih zvijezda za koje bi se trgali oni najveći klubovi, njezina najjača karta je borbenost i zajedništvo.

Od pojedinaca treba istaknuti Jonnyja Evansa, nekadašnjeg braniča Manchester Uniteda, a danas člana West Bromwich Albiona.

Kapetan je Steven Davis, igrač sredine terena koji trenutno nosi dres Southamptona. Tu je i mladi branič Manchester Uniteda Patrick McNair, branič Watforda Craig Cathart te trenutno najbolji irski napadač Kyle Lafferty koji je sezonu završio u Norwichu koji ga je slao i na posudbu u Birmingham, ali za razliku od reprezentacije, u klubovima je malo igrao.

Izbornik

2011. godine Michael O'Neill na klupi Sjeverne Irske zamijenio je Nigela Worthingtona i već sada je uspješno obavio svoju misiju. Vratio je Sjevernu Irsku na nogometnu mapu i prvi je izbornik koji ju je odveo na veliko natjecanje još od Barryja Binghama.

Prije dolaska na klupu Sjeverne Irske radio je u Shamrock Roversima s kojima je osvojio dva naslova prvaka Republike Irske te jedan Setanta kup.

Prognoza i aktualni trenutak

Sjeverna Irska zadovoljna je samim plasmanom na Europsko prvenstvo, no to ne znači da će se predati. Riječ je o vrlo borbenoj i ponosnoj reprezentaciji koja će dati sve od sebe u svakom susretu, a svaki bod puno će joj značiti. Borba za prolazak skupine trebao bi biti vrh, no i u kvalifikacijama je pokazala kako je se ne smije podcijeniti.

UKRAJINA

Od 1992. godine ukrajinska nogometna reprezentacija nastupa samostalno nakon odvajanja od Sovjetskog Saveza i od tada se pojavljivala na velikim natjecanjima. U sklopu Sovjetskog Saveza bilježila je dobre rezultate, a i nakon odvajanja imala je respektabilnu reprezentaciju, ali dalje od četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine, nije otišla.

Bio je to ujedno i jedini nastup Ukrajine na svjetskoj smotri, a možda i najjaču ukrajinsku reprezentaciju od neovisnosti, 1997. godine zaustavila je Hrvatska u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Francuskoj. Sjećamo se pobjede 2:0 u Maksimiru i remija 1:1 u Kijevu te svega što se dogodilo na tom SP-u i Hrvatskoj donijelo najveći nogometni uspjeh.

Ovo je prvi put da je Ukrajina prošla kvalifikacije za Europsko prvenstvo, bit će joj to drugi nastup nakon što je na prošlom nastupila automatski kao domaćin s Poljskom.

Ukrajina je imala velika očekivanja od tog Eura, odlično je krenula i u prvom susretu svladala Švedsku 2:1 golovima Ševčenka. Međutim jedna pobjeda nije bila dovoljna, uslijedio je poraz 2:0 od Francuske i zatim 1:0 pogotkom Rooneyja od Engleske čime su Ukrajinci eliminirani.

Prvi nastup u kvalifikacijama Ukrajina je imala uoči Eura u Engleskoj 1996. godine, no ostala je deset bodova iza Hrvatske i Italije i nije imala šanse za prolazak skupine.

Naredni kvalifikacijski ciklus također nije bio uspješan. Ukrajina je završila druga u skupini, u posljednjem susretu odigrala je 1:1 protiv Rusije i Francuska je završila s bodom više i otišla na Europsko prvenstvo dok je Ukrajina morala u dodatne kvalifikacije. Tamo je bila favorit protiv Slovenije, ali nakon poraza 2:1 u Ljubljani, odigrala je 1:1 na svom terenu i ostala bez plasmana.

U naredna dva kvalifikacijska ciklusa nije bila niti blizu drugog mjesta i tek 2012. godine napokon se pojavila na velikoj sceni.

Kvalifikacije

Za plasman u Francusku, Ukrajina se podosta namučila i ponovno je morala u dodatne kvalifikacije. U skupini je imala Španjolsku kao glavnog favorita za prvo mjesto dok je odmah bilo jasno kako će sa Slovačkom voditi bitku za drugu poziciju. Bjelorusija, Luksemburg i Makedonija očekivano nisu bili prijetnja.

Tri poraza u kvalifikacijama u konačnici su bili previše, Španjolci su ih oba puta svladali, Slovačka je odnijela pobjedu iz Kijeva, a Ukrajina je u Žilini odigrala 0:0 i tako nije poništila onaj startni poraz od izravnog suparnika.

U dodatnim kvalifikacijama Ukrajina je dobila priliku osvetiti se Sloveniji za ranije izbacivanje i u tome je i uspjela. Slavila je golovima Jarmolenka i Seleznjova 2:0 u Lvivu te je izdržala u Mariboru gdje je odigrala 1:1. Slovenija je vodila od 11. minute pogotkom Boštjana Cesara, Ukrajinci su se uspjeli obraniti u nastavku susreta te duboko u sudačkoj nadoknadi golom Jarmolenka potvrditi odlazak na Europsko prvenstvo.

Glavni aduti

Velika većina ukrajinskih reprezentativaca nastupa u domaćim klubovima i to mahom kijevskom Dynamu, Šahtaru, Dnipru i Zorji. Svega nekolicina je u inozemstvu, a među njima je i najvrjedniji ukrajinski igrač Jevhen Konopljanka koji nastupa u dresu Seville.

Konopljanka je igrač oko kojeg će se dosta toga vrtjeti u ukrajinskoj igri, a velike ovlasti u igri imat će i zvijezda kijevskog Dinama Andrij Jarmolenko, inače najbolji strijelac ukrajinske reprezentacije.

Posljednju liniju držat će Jaroslav Rakicki, pouzdani branič Šahtara dok će na vratima stajati njegov klupski suigrač Andrij Pjatov.

Posljednje nastupe u dresu reprezentacije odradit će kapetan Anatolij Timoščuk, igrač koji je u reprezentaciji već 16 godina i skupio je čak 142 nastupa u ukrajinskom dresu.

Inače Ukrajina ima u svojem rosteru poveći broj igrača s velikim reprezentativnim iskustvom i očekuje se da će upravo oni iznijeti teret nastupa na Europskom prvenstvu.

Izbornik

Mihajlo Fomenko na klupi Ukrajine sjedi od 2012. godine, a tamo je došao na razočaranje šire javnosti. Naime Ukrajinski nogometni savez pokušavao je dovesti veliko strano ime na klupu, a nakon što u tome nije uspio, pružio je priliku Fomenku.

Iskusni stručnjak promijenio je puno klubova tijekom karijere koju je započeo još 1980. godine, a najveći uspjeh mu je osvajanje naslova prvaka Ukrajine s kijevskim Dynamom 1993. godine kada je osvojio i Kup.

Inače ovo mu je drugi izbornički posao, kratko vrijeme sjedio je na klupi Gvineje gdje je naslijedio Boru Primorca, ali nije se dugo zadržao.

Prognoza i aktualni trenutak

Ukrajina je svakako kandidat za prolazak u nokaut fazu. Solidna je reprezentacija koja može iznenaditi, igrači su dosta dugo na okupu i dobro se poznaju te nema dvojbe da će doći spremni i uigrani u Francusku.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!