Vodeni sportovi

Karla Šitić u Setubalu traži put u Rio

Krešimir Bošković • subota, 11.06.2016.
Karla Šitić u Setubalu traži  put u Rio

Najbolja hrvatska daljinska plivačica danas će u portugalskom Setubalu nastupiti na kvalifikacijskoj utrci za odlazak na Olimpijske igre u Rio. Ukoliko u tome uspije, bit će joj to drugi nastup na Olimpijskim Igrama. U svom prvom nastupu, prije četiri godine u Londonu, Karla je utrku završila na 12. mjestu, ali je nakon diskvalifikacije Ukrajinke Olge Beresnjeve napredovala na 11. mjesto.

Današnja kvalifikacijska utrka je posljednja šansa djevojkama da izbore nastup na Olimpijskim igrama. Plasman na Igre danas će ostvariti ukupno petnaest djevojaka i to deset najbolje plasiranih te još pet po kontinentalnom ključu. Ipak i tu postoji još jedno ograničenje, naime u ovom krugu kvalifikacija plasman na Igre može ostvariti samo jedna predstavnica jedne države što znači da se, u slučaju da među deset najbržih bude više predstavnica jedne države, granica za plasman pomiče.

Prvi krug kvalifikacija za Olimpijske igre bio je na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu gdje je plasman u Rio ostvarilo deset najbržih plivačica i plivača. U ženskoj konkurenciji plasman na Igre ostvarile su predstavnice devet država i to: Francuske, Nizozemske, Brazila, Italije, Rusije, Njemačke, Grčke, SAD-a i Mađarske. Od navedenih država jedino će Brazil imati dvije predstavnice i to trećeplasiranu sa svjetskog prvenstva Anu Marcelu Cunhu te šestoplasiranu Polianu Okimoto Cintru. Naslov svjetske prvakinje u Kazanju je osvojila Francuskinja Aurelia Muller dok je na drugom mjestu bila Nizozemka Sharon Van Rouwendaal. Karla na svjetskom prvenstvu nije završila utrku zbog udarca koji je dobila pri samom početku natjecanja.

Nakon što djevojke danas otplivaju svoju kvalifikacijsku utrku, sutra će na red doći i plivači kod kojih su na Svjetskom prvenstvu plasman u Rio ostvarili predstavnici osam država: SAD-a, Nizozemske, Grčke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Kanade i Brazila. Po dva predstavnika imat će SAD i Italija. U muškoj utrci Hrvatska neće imati predstavnika.

Obje utrke mogu se pratiti u prijenosu na službenom FINA YouTube kanalu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!