Nogomet

FOTO: Bez incidenata oko Parka prinčeva, Hrvati i Turci zajedno se pripremaju za utakmicu

HINA • nedjelja, 12.06.2016.
FOTO: Bez incidenata oko Parka prinčeva, Hrvati i Turci zajedno se pripremaju za utakmicu
Foto: FaH

Premda je francuska policija utakmicu između Hrvatske i Turske označila jednom od najrizičnijih u prvom dijelu Europskog prvenstva, dva sata prije početka utakmice situacija oko Parka prinčeva je sjajna i bez incidenata.

Dobro raspoloženje hrvatskih i turskih navijača nije pokvarila niti dosadna kiša koja se spustila nad glavni francuski grad i prema prognozi trebala bi padati cijeli dan.

"Niti kiša nam ne može pokvariti raspoloženje, vatreni sigurno pobjeđuju", kazala je skupina hrvatskih navijača iz Osijeka.

U gradu i oko stadiona, posebno dragog za hrvatske navijače nakon što su 'vatreni' na njemu 1998. osvojili broncu protiv Nizozemske, vidjeli smo mnoštvo automobila ukrašenih kockicama. pregršt hrvatskih zastava, ali i daleko više turskih.

Prema prognozama domaćina na Parku prinčeva bi trebalo biti oko 13,000 hrvatskih navijača, te oko 20,000 Turaka. Kapacitet stadiona je 48,700 gledatelja, no dio kapaciteta je zauzela UEFA za svoje potrebe.

Hrvatski i turski navijači zasada zajedno pjevaju i zabavljaju se. Nadglasavaju se pjesmom, srećom ne i šakama, baš kao što je to bilo i u Beču uoči četvrtfinalnog ogleda na EP-u 2008. godine kada je Turska slavila nakon drame u produžecima i izvođenja jedanaesteraca. Hrvatski navijači najglasnije pjevaju 'Lijepa li si', pjesmu za koju su malo poznate udruge Inicijativa mladih za ljudska prava, SOS Racisme i Europskog antirasističkog pokreta zatražile UEFA-inu zabranu.

"Sada je vrijeme za osvetu. Beč je velika trauma za sve hrvatske navijače, nadam se kako ćemo im uzvratiti uvjerljivom pobjedom", dodao je Ivan iz Zagreba.

Cijelu situaciju oko stadiona i na svim frekventnim mjestima u gradu prati francuska policija. Nakon nereda u Marseille i Nici, Francuzi su poručili kako će odgovor osiguranja na bilo kakav oblik nasilja biti brz i efikasan.

"Na svim utakmicama će biti postrožene mjere opreza. Nakon onoga što se dogodilo u Marseilleu, više ne smije biti propusta u osiguranju, a odgovor na bilo kakav oblik nasilja mora biti brz i efikasan", izjavio je voditelj Nacionalnog odjela za borbu protiv huliganizma Antoine Boutonnet.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2016. u 16:57
    Glavno da su kulturni Englezi i Rusi pokazali, kako bi se reklo, "navijanje 21. st. Bravo za naše i za Turke.
    Obrisan korisnik