Zimski sportovi

Patrick Kane postao prvi američki hokejaš proglašen najboljim u NHL-u

HINA • četvrtak, 23.06.2016.
Patrick Kane postao prvi američki hokejaš proglašen najboljim u NHL-u
Foto: EPA

Napadač Chicago Blackhawksa Patrick Kane proglašen je najboljim hokejašem protekle NHL sezone, čime je postao prvi igrač rođen na tlu SAD-a koji je osvojio trofej Hart.

"Nevjerojatno mi je da nijedan Amerikanac prije mene nije uspio osvojiti MVP nagradu ili biti najbolji po bodovima, jer je kroz povijest postojao cijeli niz sjajnih američkih igrača. Ne znam je li to splet okolnosti ili čista sreća, ali sjajno je biti u ovoj poziciji", izjavio je Patrick Kane primajući MVP nagradu na svečanosti u Las Vegasu, gradu koji će od sezone 2017/18. dobiti 31. NHL momčad.

Kane je imao sezonu za pamćenje u kojoj je bio najproduktivniji igrač lige sa 106 bodova, za što je primio trofej Art Ross, te imao niz od 26 utakmica u kojima je bio asistent ili strijelac. Za svoja dostignuća Kane je dobio nagradu i od kolega iz NHL-a, koji su ga proglasili najboljim i u svom izboru. Kane je u izboru za MVP naslov uvjerljivo pobijedio kapetana novih prvaka Pittsburgh Penguinsa Sydneyja Crosbyja te napadača Dallasa Jamieja Benna.

Trofej Vezina završio je u rukama čuvara mreže Washingtona Capitalsa Bradena Holtbyja koji je s 48 pobjeda izjednačio prijašnji rekord koji je držao bivši vratar New Jersey Devilsa Martin Brodeur. Holtby je dobio 26 od 30 glasova trenera NHL klubova kao najbolji vratar, a konkurenti su mu bili Ben Bishop iz Tampa Bay Lightninga i Jonathan Quick iz Los Angeles Kingsa.

Ipak, igrači momčadi iz LA-a su u Las Vegasu često bili prozivani na pozornicu. Nagradu za najboljeg braniča primio je Drew Doughty koji je konačno dočekao da trofej Norris završi u njegovom vlasništvu, nakon što mu je dvaput ostao samo nadohvat ruke. Zaslugom njihova novog kapetana, Slovenca Anžea Kopitara, Kingsi su osvojili još dvije nagrade. Kao napadač s najboljim obrambenim učinkom Kopitar je zaradio trofej Selke, a trofej Ladyja Bynga osvojio je zbog svog "sportskog ponašanja i gospodskog držanja na ledu u kombinaciji sa sjajnim igračkim sposobnostima". Zanimljivo je istaknuti da je Kopitar postao prvi igrač Kingsa koji je dobio tu nagradu od 1994. godine, kada je dobitnik bio legendarni Wayne Gretzky.

Prvu postavu NHL-a u prošloj sezoni čine vratar Braden Holtby (Washington Capitals), braniči Drew Doughty (LA Kings) i Erik Karlsson (Otawwa Senators), krila Patrick Kane (Chicago Blackhawks) i Jamie Benn (Dallas Stars) te centar Sydney Crosby (Pittsburgh Penguins)

U izboru za najboljeg novaka u ligi napadač Chicaga Rus Artemi Panarin pobijedio je centra Edmonton Oilersa Connora McDavida i braniča Philadelphia Flyersa Shaynea Gostisbeherea.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!