Nogomet

Postavom, zasluženo, dominiraju hrvatski igrači

Nikola Raič • četvrtak, 23.06.2016.
Postavom, zasluženo, dominiraju hrvatski igrači
Foto: FaH

Odigran je vrlo dobar prvi krug Europskog prvenstva u Francuskoj, a to znači da je došlo i vrijeme za analize. Tako vam donosimo naš izbor najboljih 11 igrača prvog kruga u taktičkoj varijanti 4 – 2 – 3 – 1...

Michael McGovern (Sjeverna Irska)

Glavni razlog zašto je na ovom mjestu Michael McGovern, a ne Manuel Neuer, statistički najbolji vratar po UEFA barometru, jest utakmica života koju je ovaj 31-godišnjak imao protiv Njemačke, ali i sjajne predstave u preostale dvije utakmice protiv Poljske i Ukrajine.

McGovern je trenutno vratar škotskog Hamiltona, a ugovor mu istječe krajem mjeseca te će sigurno dobiti značajno podebljanje na isplatnoj listi, gdje god potpiše. No, vratimo se onome zašto je McGovern zaslužio epitet najboljeg vratara prvog kruga. U trećem kolu skupine C, Sjeverna Irska išla je na noge Njemačkoj i tražila minimalni poraz kako bi osigurala prolazak među 16 najboljih momčadi. Za to se pobrinuo njihov vratar nizom fantastičnih obrana.

Utakmicu života branio je Michael McGovern i tako osigurao svojoj momčadi plasman u drugi krug natjecanja. Pokušavali su Müller, Götze nekoliko puta, Khedira i Gomez, ali je McGovern fenomenalno reagirao i sačuvao svoju mrežu sa samo jednim primljenim pogotkom – minimalni poraz vrijedan drugog kruga.

Sjajan je McGovern bio i protiv Ukrajinaca kada je nizom obrana spriječio Yarmolenka i Seleznyova te sačuvao mrežu netaknutom u povijesnoj pobjedi. Imao je McGovern odličnih reakcija i protiv Poljske, a kod primljenog pogotka je bio nemoćan, kao uostalom i kod pogotka Njemačke.

Jordi Alba (Španjolska)

Lijevi bek je „rak rana“ mnogih klubova i reprezentacija, a Jordi Alba je dugotrajni lijek za Španjolce. U izboru je vrlo blizu bio njemački bek Hector, ali je Španjolac još jednom potvrdio da je bez premca najbolji ofenzivni lijevi bek na svijetu.

Alba je često u funkciji krila, ali i veznog igrača. Ovaj EURO je do sada odigrao na zavidno visokoj razini, s nebrojeno puno „ponavljanja“ i stvaranja prostora za svoje suigrače, ali i direktnih prilika. Sve ono što pričamo o Albi mogli smo vidjeti u nastupu protiv Turske, pogotovo kod trećeg pogotka. Fenomenalan osjećaj za prostor i kretanje koji su olakšali posao Iniesti pri ključnom dodavanju.

Bonucci – Chiellini (Italija)

Maestralnom predstavom protiv Belgije, Talijani su zaslužili imati srce obrane u najboljoj jedanaestorici prvenstva. Bonucci, Chiellini i Barzagli kao neraskidiva veza. Mi smo se odlučili izostaviti Barzaglija, ali samo zbog taktičke formacije i bolje uigranosti ove dvojice.

Italija igra momčadsku obranu, to je svima jasno, ali srce te obrane ipak nosi spomenuti dvojac koji ne dopušta nikom blizu četvrte čvrste karike talijanske obrane, Buffona. Napadački moćnu Belgiju limitirali su na jednu priliku iz kontre, dok Šveđani nisu uputili udarac u okvir gola. Talijanska obrana pokleknula je tek u samoj završnici protiv Irske, ali u „kombiniranom“ sastavu. Sigurno je kako španjolce čeka tvrda torinska obrana koju će biti teško probiti.

Darijo Srna (Hrvatska)

Kada je riječ o kapetanu Hrvatske reprezentacije teško je maknuti emocije sa strane, no Darijo Srna je i bez bilo kakve emotivne priče sami vrh na svojoj poziciji u tri odigrane utakmice. Kada se doda sve ono što se često u analizama izbacuje, Srna je neprikosnoven na mjestu desnog beka.

Posljednji je ovo EURO za hrvatskog kapetana, posljednje su i utakmice u „svetom“ dresu, ali to se ne osjeti na njegovoj igri. Mnogi, uključujući i autora ovog teksta, smatrali su kako je Vrsaljko bolja opcija za Hrvatsku na desnom beku, ali Darijo Srna svojim nastupima u Francuskoj demantirao je apsolutno sve. Odličan u napadačkom dijelu, još bolji kada je riječ o obrambenoj fazi. Čekamo još samo jedan slobodnjak koji će riješiti pitanje pobjednika. Može protiv Portugala, kapetane.

Luka Modrić (Hrvatska)

Za svoju momčad najkorisniji igrač prvenstva, a i sa samo 150 odigranih minuta pokazao je da je najbolji na svijetu na svojoj poziciji te da zaslužuje biti u ovom izboru. Ipak, dok je Luka Modrić bio na terenu Hrvatska je igrala svoj najbolji nogomet. Modrić je sam vrh svjetskog nogometa i nadamo se kako je njegova ozljeda prošlost te da će spreman dočekati Portugal.

U utakmici protiv Turske Luka Modrić je odigrao jednu od najboljih utakmica u dresu reprezentacije. Svoju veličanstvenu predstavu okrunio je pobjedničkim pogotkom koji je usmjerio EURO za hrvatsku reprezentaciju. Luka je „dirigirao“ igrom u napadačkom i obrambenom dijelu i bio pravi vođa svoje reprezentacije.

Spektakularnu predstavu Modrić je ponudio i protiv Češke, a koliko znači za hrvatsku reprezentaciju vidjeli smo nakon njegovog izlaska i tu prestaje svaka analiza Modrićevog nastupa u Francuskoj. Luka Modrić je „creme de la creme“ i Hrvatska može biti sretna što ga ima.

Aaron Ramsey (Wales)

Najveći problem kod odabira jest bilo koga upariti s Lukom Modrićem na poziciji zadnjeg veznog. Na kraju je prednost ispred Kroosa dobio Aaron Ramsey zbog fantastičnog uspjeha Walesa koji je osvojio skupinu. Naravno, veliku ulogu u osvajanju skupine imao je vezni igrač Arsenala.

Odlične tri utakmice su iza ovog velikog talenta čija je karijera, nažalost, usporena ozljedama. U Francuskoj je pokazao zašto se o njemu uvijek pričalo kao o budućem nositelju Arsenalove igre, a ako ga pomazi sreća, još uvijek to može biti. Ramsey je u tri nastupa upisao dvije asistencije (najviše na prvenstvu uz Hazarda) i pogodak protiv Rusa te odradio izniman posao u sredini terena.

Ivan Perišić (Hrvatska)

Ono što je Ivan Perišić pokazao u grupnoj fazi teško je opisati riječima, pogotovo ne u ovako kratkom tekstu. Najopasniji hrvatski nogometaš svojim je nastupima istaknuo kandidaturu i za najboljeg igrača EURA ako Hrvatska ode dovoljno daleko.

Protiv Turske nije bio strijelac, ali je bio konstantna prijetnja Turskoj obrani. Utakmice protiv Češke i Španjolske zato su bile besprijekorne predstave. Česima je zabio fenomenalno, a protiv Španjolaca je odigrao jednu od najboljih utakmica karijere.

Prvo je „izvrtio“ Juanfrana i pronašao Kalinića u petercu Španjolaca, da bi zatim u završnici susreta odjurio u nestvarnom sprintu i poentirao za tri velika boda i prvo mjesto u skupini. Već tada počele su priče o velikom transferu, a svojim predstavama Perišić će zaslužiti još više.

Dimitri Payet (Francuska)

Priča Dimitrija Payeta mora biti ispričana. Kao da fantastična sezona u dresu West Hama nije bila dovoljna pa se čeka kruna sezone i karijere na EURU. Kako je krenulo, ova priča bi mogla imati filmski potencijal.

Malotko je prije godinu dana očekivao da će Payet biti ključan francuski igrač na EURU, ali to se ispostavilo kao točno predviđanje, ako je itko to i predvidio. Prvo je odigrao fantastičnu utakmicu protiv Rumunja i briljantnim pogotkom donio pobjedu na otvaranju, Albance je dokrajčio u 96., a protiv Švicarske je u pola sata pokazao koliko je opasan.

Apsolutno, uz preostalu dvojicu imenovanih u napadački dio veznog reda, igrač koji je najviše pokazao na ovom natjecanju.

Gareth Bale (Wales)

Najskuplji nogometaš svijeta pokazuje kakav je igrač kada izađe iz sjene Ronalda. Kada se sve vrti oko njega, kada ima prostora za ubitačne kontre i kada izvodi slobodne udarce, Gareth Bale je jedan od najboljih igrača svijeta i to je pokazao u Francuskoj.

S tri pogotka, uz Moratu, najbolji je strijelac natjecanja. Zabio je u sve tri utakmice i bio daleko najopasniji i najbolji igrač svoje momčadi. Bale izgleda nezaustavljivo u Francuskoj i nastavlja voditi Wales prema uspjehu iznad svih očekivanja.

Alvaro Morata (Španjolska)

Odlučili smo se za idealnu postavu s pravom „devetkom“, a Alvaro Morata najbolje je što postoji na EURU. Niti jedan napadač nije pokazao toliku raskoš talenta kao ovaj Španjolac. Njegove igre već su urodile plodom i od iduće sezone vraća se u Real Madrid.

Kako je već spomenuto, Morata je zabio tri pogotka i najbolji je strijelac prvenstva uz svog novog suigrača Balea. Na prvenstvu je pokazao kako treba igrati „devetka“ – svojim kretanjima sjajno otvara prostor suigračima, a uvijek je na pravom mjestu u pravo vrijeme kada loptu treba poslati u mrežu.

U osmini finala očekuje ga najteže iskušenje, borba s dojučerašnjim klupskim suigračima, a tamo će se od Morate očekivati da riješi utakmicu jednim potezom. Sigurno je da on može i to.

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2016., skupina D

1Hrvatska 35:3+27
2Španjolska 35:2+36
3Turska 32:4-23
4Češka 32:5-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • aristotel24.06.2016. u 09:08
    nabrojano je samo 10 igrača, fali jedan u zadnjoj liniji..
    aristotel
  • Obrisan korisnik23.06.2016. u 21:13
    mislim da Alba nije najbolji lijevi na svijetu. Fali jedno a u prezimenu da bude točno :-) Alaba u Austriji ne igra na toj poziciji jer imaju Fuchsa pa zbog manjka dobrih igrača idu u kompromis i stavljaju ga na drugu poziciju, ali na svojoj prirodnoj je bolji od Jordija.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.06.2016. u 19:15
    Sjajna analiza i slažem se sa izborom u potpunosti
    Obrisan korisnik